Κρούγκμαν: Δεν φταίει η Ελλάδα για τη διάλυση της ευρωζώνης, αλλά η Γερμανία

20141201

Πηγή: arouraios

Καταστροφή της ζώνης του ευρώ σε «αργή κίνηση» με ευθύνη της Γερμανίας, βλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν ξεκαθαρίζοντας πως η κρίση δεν οφείλεται σε Ελλάδα, Ιταλία ή Γαλλία.

Τονίζει, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες φαίνονται αποφασισμένοι να επιρρίψουν ευθύνες στις λάθος χώρες για τα προβλήματά τους.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Όντας κακοί Ευρωπαίοι» (Being Bad Europeans), ο Κρούγκμαν αποδίδει τη δύσκολη θέση της Ευρώπης σε ανεύθυνους χειρισμούς, υπογραμμίζοντας όμως ότι η κακή συμπεριφορά στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ δεν προέρχεται από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά από τη Γερμανία.

«Δεν αρνούμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα πριν την κρίση, ή ότι η Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα με την στασιμότητα της παραγωγής. Όμως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα της οποίας η δημοσιονομική ένδεια ήταν μοναδική, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα της Ιταλίας δεν είναι η πηγή της αποπληθωριστικής κίνησης της Ευρώπης», τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος και προσθέτει πως αν προσπαθήσει κάποιος να ταυτοποιήσει τις χώρες οι πολιτικές των οποίων ήταν ανάρμοστες πριν την κρίση και έχουν πλήξει την Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η κρίση, και οι οποίες αρνούνται να μάθουν από την εμπειρία, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν ο χειρότερος πρωταγωνιστής.

Ο Κρούγκμαν στηρίζει την άποψή του συγκρίνοντας την εξέλιξη του πληθωρισμού και του κόστους εργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας από το 1999 έως σήμερα.

Από τότε, όπως αναφέρει, ο πληθωρισμός της Γαλλίας έχει αυξηθεί κατά 1,7% σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει αυξηθεί κατά 1,9% ετησίως. Και τα δύο νούμερα ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της ΕΚΤ.

Αντιθέτως, σημειώνει, η Γερμανία συμπεριφέρεται με ανάρμοστο τρόπο, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 1% και το κόστος εργασίας κατά 0,5%.

Επικαλούμενος, τέλος την ομοιότητα της απόδοσης των γερμανικών μακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους 0,7% με τις αποδόσεις που συνδυάζονταν με τον ιαπωνικό αποπληθωρισμό, εκτιμά ότι η Ευρώπη θα βιώσει τη δική της χαμένη δεκαετία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *