Ο ΟΗΕ θέλει νομικό πλαίσιο για αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους

20141206

Πηγή: arouraios

Μια επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Παρασκευή μια απόφαση που προβλέπει τη δημιουργία μιας επιτροπής αρμόδιας για τον καθορισμό «ενός πολύπλευρου νομικού πλαισίου που θα εφαρμόζεται στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους χωρών».

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια της απόφασης που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση κατά την τελευταία σύσκεψή της σε πλήρη σύνθεση τον Σεπτέμβριο και έχει στόχο να περιορίζει τα προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Αργεντινή με τα κερδοσκοπικά ταμεία.

Στόχος είναι, όπως αναφέρει η απόφαση «να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και να επιτευχθεί μια βιώσιμη, ισομερής και καταμερισμένη οικονομική ανάπτυξη που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση και τις προτεραιότητες κάθε χώρας».

Η «ειδική επιτροπή» θα είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ και θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις τριήμερες συνεδριάσεις τον Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2015 στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Η μη δεσμευτική απόφαση ζητεί από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης να διασφαλίσει ότι η επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της «το συντομότερο δυνατόν».

Η επιτροπή θα πρέπει «να υποβάλει μια πρόταση προς εξέταση» κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασής της Γενικής Συνέλευσης σε πλήρη σύνθεση, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η απόφαση καλεί τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στις εργασίες της επιτροπής.

Το κείμενο, που υποβλήθηκε από τη Βολιβία, υιοθετήθηκε με 128 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Μεταξύ των χωρών που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και πολλές χώρες τα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *