Τα «σχολεία του Χίτλερ» και η πλύση εγκεφάλου των μαθητών στη ναζιστική Γερμανία

20141207

Πηγή: Μηχανή του χρόνου

Ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος μεταφέρει κατά την απογείωσή του 12 δωδεκάδες βόμβες, η καθεμία από τις οποίες ζυγίζει 10 κιλά. Κατευθύνεται προς το κέντρο του ιουδαϊσμού, τη Βαρσοβία, την οποία βομβαρδίζει. Κατά την απογείωσή του, φορτωμένο με τις βόμβες και μεταφέροντας 100 κιλά καυσίμων, το αεροσκάφος ζυγίζει περίπου οκτώ τόνους. Κατά την επιστροφή από τη σταυροφορία, το πρόσθετο βάρος του ανέρχεται στα 230 κιλά. Πόσα κιλά ζυγίζει το αεροσκάφος, όταν είναι εντελώς άδειο;». «Η συντήρηση ενός διανοητικά ανάπηρου ατόμου στοιχίζει περίπου στο κράτος 4 μάρκα τη μέρα. Στη Γερμανία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300.000 διανοητικά ανάπηροι. Πόσο στοιχίζει συνολικά η περίθαλψη αυτών των ανθρώπων;

Πόσα δάνεια γάμων των 1.000 μάρκων θα μπορούσαν να χορηγηθούν με αυτά τα χρήματα;». Αυτές οι δύο εκφωνήσεις σε διαγωνίσματα φυσικής και μαθηματικών, σε τελικά διαγωνίσματα της ναζιστικής Γερμανίας, είναι ένα μικρό δείγμα του ρατσιστικού και μιλιταριστικού χαρακτήρα που είχε πάρει η παιδεία, κατά τη δωδεκαετή κυριαρχία των Ναζί στη χώρα. Παράδοση μαθήματος σε σχολείο της ναζιστικής Γερμανίας Tο σχέδιό τους ήταν η μετατροπή του εκπαιδευτικού συστήματος σε γραμμή παραγωγής πειθήνιων, πιστών και φανατισμένων υπηκόων για το τρίτο ράιχ. Πρώτα αξιολογήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Η αναδόμησή του ήταν σταδιακή και φυσικά ξεκίνησε από τους διδάσκοντες. Ιδρύθηκε ο Εκπαιδευτικός Σύλλογος των Ναζί και συστάθηκε επιτροπή για την αξιολόγηση των πολιτικών απόψεων των δασκάλων και των καθηγητών. Από τους τότε «λειτουργούς», μόνο το 3% κρίθηκε ακατάλληλο και απολύθηκε αμέσως.

paidia-nazi2

Kατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, αρκετοί από το 97% των εκπαιδευτικών που κρίθηκαν πολιτικά κατάλληλοι, υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια, ενώ οι αρχές ενθάρρυναν συνεχώς γονείς και μαθητές να καταγγέλλουν τους δασκάλους, οι οποίοι παρέδιδαν στην τάξη οτιδήποτε παρέκκλινε από τη νέα σχολική ύλη. Όλα τα μαθήματα υπέστησαν ριζικές αλλαγές, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες του συστήματος. Μεγάλο κομμάτι της φυσικής κάλυπτε τις αρχές της βαλλιστικής επιστήμης και της κατασκευής γεφυρών και πολεμικών αεροσκαφών. Η ιστορία και η βιολογία τροποποιήθηκαν πιο πολύ από όλα τα μαθήματα. Η ιστορία έπρεπε να υμνεί τον «εθνοσωτήρα» Χίτλερ και να εξηγεί πώς οι Εβραίοι και οι μαρξιστές κατάσκοποι ευθύνονταν για την ήττα του έθνους στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η βιολογία εξηγούσε την ανωτερότητα της άριας φυλής και τη σημασία της αιματολογικής καθαρότητας. Ειδικά μαθήματα για τα κορίτσια Ειδικά για τα κορίτσια θεσπίστηκαν τα μαθήματα της Ευγονικής και της Οικιακής επιστήμης. 

paidia-nazi3

Τα μαθήματα προέτρεπαν τις μαθήτριες να είναι καλές μητέρες και σύζυγοι, με πολύ ιδιαίτερο τρόπο όμως. Τα μεγαλύτερα κορίτσια ενθαρρύνονταν να «συμπαραστέκονται» στους στρατευμένους άντρες για το διάστημα στο οποίο παρέμεναν ανύπαντρες, γιατί μόνο έτσι μπορούσαν να «υπηρετήσουν» την πατρίδα τους όπως τα αγόρια. Μαθητές διαβάζουν υποχρεωτικά την προπαγανδιστική εφημερίδα του Χίτλερ. Για τους μαθητές που διακρίνονταν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του καθεστώτος, υπήρχαν «Τα Σχολεία του Αδόλφου Χίτλερ», όπου προετοίμαζαν τους επόμενους ηγέτες της Γερμανίας. Εκεί, κατόπιν σκληρής εξαετούς φοίτησης, οι απόφοιτοι προωθούνταν στα πανεπιστήμια ή στον στρατό. Για τους αριστούχους της σχολής, το επόμενο βήμα ήταν η εκπαίδευση στα Κάστρα του Τάγματος, όπου η εκπαίδευση ήταν σκληρή έως βάναυση, με αποκορύφωμα στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά.

paidia-nazi4

Όταν πια αποφοιτούσαν από τις στρατιωτικές σχολές, οι πιο ικανοί και φανατικοί Ναζί προορίζονταν για την επάνδρωση των διοικητικών θέσεων στα επίλεκτα τμήματα των Ες Ες, που ήταν οι πραιτοριανοί και η ελίτ του ναζιστικού καθεστώτος. Ήταν πια ιδεολογικά και ψυχολογικά έτοιμοι για τα χειρότερα εγκλήματα, τα οποία και έπραξαν….

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *