Διεθνή ΜΜΕ: “Βόμβα” έτοιμη να εκραγεί η Ελλάδα

20141214

Πηγή: arouraios

Κεντρικό θέμα σε σημαντικά διεθνή δίκτυα παραμένει η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle και οι βρετανικοί Times και Financial Times αναφέρονται εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μία βόμβα που ενδέχεται να εκραγεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Τimes με τίτλο «Αν η Ελλάδα είναι το κακό παιδί της Ευρωζώνης, πρέπει να κατηγορήσεις τους γονείς της», η βόμβα που δεν εξερράγη το 2010 μπορεί να αρχίσει και πάλι να χτυπά.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, Φίλιπ Άλντρικ, έπειτα από δύο προσπάθειες διάσωσης, ύστερα από διαπραγματεύσεις και ένα κούρεμα χρέους, οι εταίροι νόμιζαν ότι είχαν απασφαλίσει την βόμβα, ωστόσο δεν τα είχαν καταφέρει, με αποτέλεσμα αυτή να αρχίσει και πάλι να χτυπά.

Οι Τimes επισημαίνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου σε ένα κρίσιμο σημείο και ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματα σε αυτή, με το ερώτημα αν θα βρεθούν οι βουλευτές για την Προεδρική εκλογή ή θα διεξαχθούν ξανά εκλογές.

Την ίδια ώρα, οι Financial Times εξετάζουν μία πιθανότητα Grexit, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία «φάρσα» για τους Ευρωπαίους.

Όπως εξηγεί ο Τζον Ντίζαρντ, η τραγωδία μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στην πραγματικότητα είναι μια φάρσα για τους Ευρωπαίους, καθώς η αναζωπύρωση της κρίσης θα στρέψει την προσοχή μακριά από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το τεράστιο χρέος της Ιταλίας ή την ανικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πλήρως οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πολλοί Ευρωσκεπτικιστές, συνεχίζει ο Ντίζαρντ, είναι ότι μια αντιπαράθεση με μια εχθρική ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη για την ευρω-κρατία και για κάποιες εθνικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Μια θυελλώδης έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πια συστημικός κίνδυνος για την επιβίωση της ζώνης του ευρώ, όπως ήταν το 2011 ή το 2012, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αντιθέτως, τώρα το Grexit που θα αρχίσει με κεφαλαιακούς ελέγχους, σε συνδυασμό με όριο τραπεζικών αναλήψεων και μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στα spreads άλλων περιφερειακών ομολόγων, καθώς και στα κόστη χρηματοδότησης των περιφερειακών τραπεζών.

Επίσης, αναφέρουν οι FT, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις εικόνες που θα επικρατούν στην Ελλάδα, ήτοι ουρές στις τράπεζες, αλλά και τις φημολογίες για υποτίμηση των αποταμιεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αποκρούσουν αποτελεσματικά τους αμφισβητίες.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως αν οι υπόλοιποι δουν τους Έλληνες να τιμωρούνται από τους Γερμανούς ψηφοφόρους, μπορεί ακόμα και να συμφωνήσουν με την αγορά κρατικών ομολόγων στην οποία ελπίζει να προχωρήσει η ΕΚΤ.

«Προσπαθούμε να βρούμε συναινέσεις για να αποφύγουμε τις εθνικές εκλογές, όχι να επιτείνουμε τις υπάρχουσες πολιτικές διαιρέσεις. Όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις οι πολίτες δε θέλουν πρόωρες εκλογές», δήλωσε στους Financial Times βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης αναγνώρισε ότι «αν κατά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες η υποψηφιότητα Δήμα δεν συγκεντρώσει 170 ψήφους, τότε οι πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος κατά την τρίτη ψηφοφορία θα είναι εξαιρετικά ισχνές».

Παράλληλα, η γερμανική Deutsche Welle απασχολεί την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ενώ αναφέρει ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων στην παρούσα βουλή απλώς δεν επιτρέπουν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό δίκτυο, o πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρος Μηλιόπουλος ανέφερε πως «όλα συνηγορούν υπέρ του ότι ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία του κοινοβουλίου για την εκλογή προέδρου, που θα του επέτρεπε να αποτρέψει πρόωρες εκλογές. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τα παίζει όλα για όλα επιδιώκοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν μπορώ να αξιολογήσω διαφορετικά την κίνηση αυτή. Μπορώ να φανταστώ ότι οι νυν διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν αποφασιστικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στα συμφραζόμενα αυτά ο Σαμαράς επιθυμεί μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, με τον κίνδυνο βέβαια να χάσει τις εκλογές και να παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα δε, με τον κ. Μηλιόπουλο είτε θα αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ τις μαξιμαλιστικές του απαιτήσεις περί ακύρωσης όλων των συμφωνιών και να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση, που θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα είτε θα επιμείνει στη σκληρή του γραμμή, προκαλώντας νέα αναταραχή στις αγορές και επαναφέροντας τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Θεωρώ όμως εντέλει πιο πιθανό να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια πιο διαλλακτική και μετριοπαθή στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ανάλογη είναι κι η εκτίμηση του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ, ο οποίος εξηγεί πως και η πλευρά των πιστωτών θα επιδείξει μεγαλύτερη συμβιβαστική διάθεση: «Κάνοντας έναν συνυπολογισμό όλων πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσπάσουν τη στήριξη του Α. Τσίπρα και να διαπραγματευτούν μαζί του. Με απώτερο στόχο αφενός ο ίδιος ο Τσίπρας να μην χάσει το κύρος του και αφετέρου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης και να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Ο κίνδυνος εξόδου λοιπόν δεν είναι ρεαλιστικός».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *