Σκληρό άρθρο της Wall Street Journal για τον Σαμαρά

20141215

Πηγή: enikos

Με τίτλο: «Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα» και με υπότιτλο τη φράση «Ο Σαμαράς επιχειρεί να τρομάξει τους ψηφοφόρους παρά να τους πείσει», η Wall Street Journal σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Η ψήφος για την εθιμοτυπική (όπως την αποκαλεί) θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποδειχθεί τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά» σημειώνει η εφημερίδα και εξηγεί πως σε περίπτωση που δεν βγει Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η WSJ επισημαίνει ότι το χρηματιστήριο πήρε την κατιούσα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Σαμαρά και προσθέτει «αυτός ο πανικός για τη δημοκρατία είναι διδακτικός».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ενδεικτική των γενικότερων αποτυχιών που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση τη χώρα» επισημαίνοντας ότι «σπάνια κάποιος Έλληνας πολιτικός ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους για τα πλεονεκτήματα των επώδυνων μεταρρυθμίσεων».

«Αντιθέτως ο Σαμαράς προσπάθησε να αναστείλει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να αποδείξει την ανεξαρτησία του από την Τρόικα» αναφέρει στη συνέχεια το άρθρο και συνεχίζει «Αυτή η τακτική δεν θα φέρει πολιτική σύμπνοια ούτε να πείσει τους Έλληνες ότι για την κρίση ευθύνεται κυρίως η ίδια η χώρα».

Σύμφωνα με την Wall Street Journal αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τυγχάνει μεγάλης αποδοχής, ενώ, ακόμη και σε περίπτωση που κερδίσει ο υποψήφιος του κ. Σαμαρά οι επενδυτές θα θεωρήσουν τη νίκη βραχύβια.

Κλείνοντας, η σημειώνει ότι «προτού βιαστεί κάποιος να χαρακτηρίσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ως ασταθείς, καλύτερα να θεωρήσει αυτή την ιστορία ως προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί εάν οι πολιτικοί επιχειρήσουν να πλασάρουν τις πολιτικές στους ψηφοφόρους χωρίς να προσπαθήσουν να τους πείσουν πρώτα. Θα βοηθούσε εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να φοβούνται τη δημοκρατία, να βελτιωθούν στην άσκησή της».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *