Σύμβουλος Μέρκελ: Πρέπει να κουρέψουμε 120 δισ. το Ελληνικό χρέος

20150110

Πηγή: tribune

Ως αναπόφευκτο θεωρεί εμμέσως πλην σαφώς το κούρεμα του Ελληνικού χρέους κατά περίπου 120 δισ. ευρώ , ο Μαρσέλ Φράτσερ επικεφαλής των οικονομολόγων του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών(DIW) και εκ των σημαντικότερων συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης και της Άνγκελας Μέρκελ.

Όπως τόνισε ο κ. Φράτσερ στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία «Θα πρέπει πιθανόν στην Ελλάδα να μειώσουμε στο ήμισυ το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα πρέπει να ξεγραφτούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ».

Μάλιστα ο κ. Φράτσερ τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση θα στοίχιζε στην Γερμανία ένα ποσό της τάξης των 40-50 δισ. ευρώ, που όπως είπε «σίγουρα η Γερμανία θα μπορούσε να το αντέξει».

Ωστόσο τόνισε ότι από μια τέτοια απόφαση θα ήταν μεγαλύτερο το πολιτικό κόστος για την γερμανική κυβέρνηση.

Στη συνέντευξή του ο κ. Φράτσερ εξέφρασε την άποψη ότι οι άλλες χώρες δεν διατρέχουν κίνδυνο από την ελληνική κρίση, ωστόσο εκείνο το οποίο του προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι εάν γίνει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς όμως και να πιστεύει πως θα υπάρξει το αποκαλούμενο Grexit.

Όπως διευκρίνισε, κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε και την Ευρώπη και στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν «εγγύηση» για μια οικονομική ύφεση όχι μόνον για ένα έως δύο χρόνια, αλλά για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *