Σύγκρουση Ντράγκι – Βερολίνου! Απειλεί με αποχώρηση από το Ευρώ η Γερμανία!

20150115

Posted by olympiada

Από το 2011 γράφαμε ότι άπαξ και η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ρήμαξε την Ευρώπη, θα ψάξει αφορμή για να αποχωρήσει από το Ευρώ.
Ανοικτή Σύγκρουση Βερολίνου και ΕΚΤ για τις Χώρες του Νότου
Με απειλές γερμανικής αποχώρησης από το Ευρώ!

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Tα εκκρεμή ελληνικά πολιτικο-οικονομικά ερωτηματικά, μέσα στο ευρύτερο οικονομικό πρόβλημα των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ ωθούν στην επιφάνεια την υφέρπουσα σύγκρουση μεταξύ της ΕΚΤ και του Βερολίνου, την παραμονή αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κρίσιμης για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστική της έκρυθμης κατάστασης είναι η προειδοποίηση του κ. Χανς Βέρνερ Σιν ότι (εάν η δικαστική απόφαση είναι υπέρ των προθέσεων του κ. Μάριο Ντράγκι), η Γερμανία μπορεί να βρεθεί υποχρεωμένη να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου ΙFO και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, καταδικάζει την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για (νομισματική) ποσοτική χαλάρωση ως πλάγια μέθοδο για παροχή βοήθειας στα ασθενέστερα κράτη-μέλη. Κατά τον Γερμανό οικονομολόγο, όπως αναφέρει τη δήλωση του το Μπλούμπεργκ, «ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι απλώς μια πρόφαση για ποσοτική χαλάρωση και για την εκπόνηση ενός προγράμματος διάσωσης της Νότιας Ευρώπης».

Το Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι, κατά την δήλωση του Χάνς-Βέρνερ Σιν, οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χρησιμοποιούν το φάσμα τού αποπληθωρισμού ως πρόφαση για να βοηθήσουν τα ασθενέστερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Το επιχείρημα των κεντρικών τραπεζιτών ότι η ΕΚΤ επιβάλλεται να επέμβει, επειδή ο πληθωρισμός έπεσε κάτω του στόχου του 2%, δεν στηρίζεται στη Συνθήκη της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο Σιν σε τηλεφωνική συνέντευξη. Οι καταναλωτικές τιμές σημείωσαν ετήσια πτώση τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, αλλά ο κεντρικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο.

« Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι απλώς ένα πρόσχημα για ποσοτική χαλάρωση, για την κατάστρωση προγράμματος διάσωσης για τη Νότια Ευρώπη», είπε ο Σιν. «Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου και δεν είναι ανάγκη για επέμβαση της ΕΚΤ», πρόσθεσε.
Η απόφαση του Ντράγκι θα έχει σημαντικές συνέπειες, σημειώνει το Μπλούμπεργκ.

«Ποσοτική χαλάρωση «θα παρείχε στην ΕΚΤ τον ρόλο του δανειστή ανάγκης σε ατομικές περιπτώσεις κρατών» στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Σιν, ο οποίος υποστηρίζει την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την απόσβεση ελληνικού χρέους.
Ενώ ο Διοικητής της Μπούντεσμπανκ, κυβερνητικοί βουλευτές και οικονομολόγοι όπως ο Σιν επικρίνουν την επέκταση του ρόλου της ΕΚΤ, η Μέρκελ δεν αντιτάχθηκε δημόσια στον Ντράγκι. Η καγκελάριος τάχθηκε στις 7 Ιανουαρίου υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εφ όσον τηρεί τις υποχρεώσεις της για λιτότητα, λέγοντας ότι πάντοτε επιδίωξε να προστατέψει την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα «Άμεσων Νομισματικών Δοσοληψιών» (Οutright Monetary Transactions), ένα σχέδιο αγοράς ομολόγων, που είχε αναγγελθεί το 2012, μετά την δήλωση του Ντράγκι πως θα κάνει «ό,τι απαιτηθεί» για να στηρίξει το νόμισμα, συνεπάγεται πρόσθετους κινδύνους για την ευρωζώνη, δήλωσε ο Σίν.

Η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε «ένα μείζον συνταγματικό πρόβλημα» εάν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφανθεί ότι το σχέδιο της ΕΚΤ είναι νόμιμο, με την μη δεσμευτική γνωμοδότησή του που θα δημοσιευθεί στις 14 Ιανουαρίου, και με την απόφαση να ακολουθήσει μετά τέσσερεις έως έξι μήνες, δήλωσε ο Γερμανός οικονομικός σύμβουλος.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε πέρυσι ότι το Α.Ν.Δ., που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, ίσως υπερβαίνει την δικαιοδοσία της ΕΚΤ και ζήτησε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να αποφανθεί για την νομιμότητά του.

«Η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί σε θέση όπου θα ήταν συνταγματικά υποχρεωμένη να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, δήλωσε ο Σιν. Κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει και αυτός θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα πρέπει να παραιτηθεί από το πρόγραμμα των Άμεσων Νομισματικών Δοσοληψιών».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *