«Πώς κυβερνάει η Τρόικα στην Αθήνα»

20150117

Πηγή: koutipandoras.gr

Σε άρθρο της Die Zeit με τίτλο «Πώς κυβερνάει η Τρόικα στην Αθήνα», το οποίο υπογράφει ο Ζαχαρίας Ζαχαράκης, σημειώνεται: «Νόμοι απορρίπτονται ως ανεπαρκείς, υπουργοί δέχονται παραινέσεις σε αυστηρό τόνο. Ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αθήνας και την Τρόικα μεταβιβάζονται κρυφά σε ένα περιοδικό.

Διαβάστε τη μετάφραση του άρθρου της Die Zeit:

«Μια σειρά από εμπιστευτικά ηλεκτρονικά μηνύματα, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι διεθνείς πιστωτές (χρηματοδότες) έχουν κατευθύνει και καθορίσει τη νομοθεσία στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιες εκτυπώσεις της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στα διάφορα υπουργεία, στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τους εκπροσώπους της Τρόικα διαβιβάστηκαν στο ελληνικό Περιοδικό-Έρευνας “Hot Doc”, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού.

 

Zeit-Online1

Στα γραφόμενα, οι εκπρόσωποι της Τρόικα σχολιάζουν τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις ή τα νομοσχέδια με πλάγιες σημειώσεις, όπως «απορρίπτεται», «δεν επαρκεί» ή «επαρκεί εν μέρει». Επιπλέον περιγράφεται διεξοδικά η δημιουργία μιας μεταρρύθμισης, την οποία, κατά την αντίληψη του Hot Doc, θα έπρεπε δίχως άλλο να περάσει το αθηναϊκό κοινοβούλιο, η οποία όμως τελικά εμφανίστηκε ως υπουργική διάταξη. Όπως σημειώνουν οι αρθρογράφοι του περιοδικού, τα έγγραφα αυτά αποτελούν μαρτυρία μιας αντιδημοκρατικής πολιτικής, η οποία, όπως ισχυρίζονται, φαίνεται να αναζητά τρόπους να θέσει σε εφαρμογή νόμους, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Σε ένα επιπλέον κείμενο, χαρακτηριζόμενο ως «αυστηρώς απόρρητο», μία υφυπουργός από το Υπουργείο Εργασίας απευθύνεται άμεσα – σύμφωνα με το δελτίο τύπου – στο γραφείο του πρωθυπουργού Σαμαρά. Αναφέρει ότι συζήτησε προηγουμένως με εκπροσώπους της Τρόικα για το πώς δύναται να ρυθμιστούν νομικά μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας, έτσι ώστε οι εργοδότες να μπορέσουν να επιβάλλουν το μέτρο ευκολότερα. Παράθεμα από το κείμενο: «Δεν θα ήταν σωστό να προκαλέσουμε αναστάτωση στο κοινοβούλιο, εφόσον μπορούμε να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε άλλες λύσεις, με σκοπό να πετύχουμε τους στόχους μας». Εννοούνται με αυτό, οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αποφύγουν τη συμμετοχή της βουλής στην Αθήνα.

«’Ένα ορόσημο για την επόμενη δόση του πιστωτικού δανείου»

Αυτό που εύκολα διαφαίνεται επίσης στα ηλεκτρονικά μηνύματα, είναι κάτω από ποια πίεση βρέθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Ένας εκπρόσωπος της Τρόικα νουθετεί διάφορους κυβερνητικούς εκπροσώπους, εξαιτίας ενός καθυστερημένου νομοσχεδίου. «Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό συνιστά μια συμφωνία που κλείστηκε στα τέλη Ιουλίου, η οποία καθυστερεί εδώ και καιρό». Συμφωνήθηκε ότι θα είναι «ένα ορόσημο για τη λήψη της επόμενης δόσης του πιστωτικού δανείου τον Οκτώβριο». Γι’ αυτόν τον λόγο, θα έπρεπε να έχει αποπερατωθεί τον Σεπτέμβριο και να έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο». Αυτή η συμφωνία αφορούσε σε έναν νόμο για την κοινωνική ασφάλιση των δικηγόρων.

Το 2012 ο Βαξεβάνης δημοσίευσε μία λίστα με τα ονόματα επώνυμων Ελλήνων «αμαρτωλών» φοροφυγάδων, την οποία λέγεται ότι παρέδωσε στις ελληνικές αρχές η πρώην Γαλλίδα υπουργός οικονομικών, Christine Lagarde. Μετά από αυτή τη δράση του ο δημοσιογράφος συνελήφθη. Κατηγορήθηκε για δημοσίευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Την 1η Νοεμβρίου απαλλάχθηκε της κατηγορίας από αθηναϊκό δικαστήριο, μετά από μόνο μία δικάσιμη, και επιπλέον δεν ασκήθηκε έφεση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *