Φαλσιάνι: Κορυφή του παγόβουνου οι αποκαλύψεις του Swissleaks

20150210

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Η επιχείρηση SwissLeaks αποκάλυψε μόνο «την κορυφή του παγόβουνου» δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ο Γαλλοϊταλός πρώην εργαζόμενος της HSBC Ερβέ Φαλσιάνι, από τον οποίο διέρρευσαν τα στοιχεία για τη φορολογική απάτη της τράπεζας στην Ελβετία.

Ο Φαλσιανί, σε βάρος του οποίου η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου της, υπογραμμίζει πως οι δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση παρά σε ένα μέρος των πληροφοριών τις οποίες διαβίβασε στο γαλλικό κράτος. Όπως υποστήριξε, η φορολογική διοίκηση έχει πολλές περισσότερες.

Ερωτηθείς σχετικά με τους 106.000 ιδιώτες πελάτες που η Le Monde λέει πως εντόπισε, ο Φαλσιάνι δήλωσε πως «δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.». «Υπάρχουν ακόμη περισσότερα απ’ αυτά που έχουν οι δημοσιογράφοι. Πολλές εκατομμύρια συναλλαγές (σ.σ.: μεταξύ τραπεζών) καταγράφονται επίσης στα έγγραφα που διαβίβασα. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να δώσουν μια ιδέα για το τι μπορεί να είναι το κάτω μέρος του παγόβουνου», πρόσθεσε.

Η ελβετική θυγατρική της HSBC βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εκτεταμένου σκανδάλου καθώς πολλές εφημερίδες υποστηρίζουν πως βοήθησε ορισμένους από τους πελάτες της, κυρίως πλούσιους βιομηχάνους και πολιτικές προσωπικότητες, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν τη φορολόγηση

Σύμφωνα με τον πρώην εργαζόμενο της HSBS, είναι αδύνατον (αυτό το σύστημα φορολογικής απάτης) να μην αφορά τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες… «Μιλάμε για μια βιομηχανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Φαλσιάνι τάχθηκε υπέρ της «οικονομικής προστασίας των κατόχων πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος», ώστε -όπως είπε- να προχωρήσει η Δημοκρατία.

Σχολίασε ακόμη ότι η φοροδιαφυγή είναι «ένα ουσιώδες θέμα, το οποίο ακόμη σήμερα δεν έχει επαρκώς προβληθεί».

«Μιλάμε πολύ για τρομοκρατία, όμως αυτοί που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες, αυτοί που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι ο κόσμος των οικονομικών παραγόντων», κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *