Με Αρχαία Ελληνικά η ομιλία Ζουράρι στη Βουλή

20150212

Newsroom ΔΟΛ

Κώστας Ζουράρις: Πᾶσαν μὲν θάλασσαν καὶ γῆν ἐσβατὸν τῇ ἡμετέρᾳ τόλμῃ καταναγκάσαντες γενέσθαι, πανταχοῦ δὲ μνημεῖα κακῶν τε κἀγαθῶν ἀίδια ξυγκατοικίσαντες

Αίσθηση προκάλεσε στη Bουλής η ομιλία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστα Ζουράρι, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Ζουράρις χρησιμοποίησε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας γλώσσα αρχαιοπρεπή και άφησε άναυδους, αν όχι απορημένους, τους υπόλοιπους βουλευτές.

Επιτέθηκε με έντονο και δεικτικό ύφος κατά της Γερμανίας και αναφέρθηκε στον έρωτα των Ελλήνων για την Ελευθερία: «Εμείς οι Ολύμπιοι διδάξαμε στην Οικουμένη εδώ ότι η Ερις γίνεται Έρως, έρως ελευθερίας».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ανέφερε: «Και επειδή θα επανέλθουν πάλι οι δυσσεβείς και οι άλλοι Αλλεμανοί ως αρχέκακος όφις, εμείς ξέρουμε ότι θα συμπαραταχθούμε θα συμπορευθούμε, θα συμπολεμήσουμε τη Υπερμάχω Στρατηγώ που’ χει στα μάτια της ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης».

Ο κ. Ζουράρις κατέληξε λέγοντας: «Και φυσικά ξέρω πολύ καλά πως ξεκινάμε ως ηττημένοι. Ως ηττημένοι θα δώσουμε σε αυτό τον πλανήτη των πεπλανημένων πλανητών και των πλανήτων την καθ’ημάς καθεστηκυίαν πολιτείαν. Και ποια είναι η καθ ημάς καθεστηκυία πολιτεία; Μία και μόνη: Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει»!

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Ζουράρις υποκλίθηκε προς τους βουλευτές που τον χειροκρότησαν θερμά. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το πιο θερμό χειροκρότημα εδικαιούτο πάντως η υπάλληλος της Βουλής που έκανε τη μετάφραση στη νοηματική γλώσσα, που με άψογο επαγγελματισμό έφερε εις πέρας το δύσκολο έργο…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *