Γερμανός Πρόεδρος: Στηρίζω το αίτημα της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις

20150502

Πηγή: alexiptoto

Ιστορική η ευθύνη της Γερμανίας!

Την άποψη ότι η Γερμανία πρέπει να είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ. Σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευτεί στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, αναφέρει ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την χώρα μας.

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου -και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» επισημαίνει ο Γκάουκ. «Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για επανορθώσεις» προσθέτει.

Η ουσιαστική εξουσία του Γιοάχιμ Γκάουκ είναι μικρή αλλά η πολιτική βαρύτητα της δήλωσης εκτιμάται μεγάλη και ως «ρήγμα» στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Σημειώνεται ότι γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει.

Η δήλωση του Γερμανού Προέδρου είναι μη αναμενόμενη καθώς κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα – κατά την οποία είχε επισκεφτεί μαρτυρικά χωριά που ξεκληρίστηκαν από το ναζιστικό στρατό κατοχής – είχε δηλώσει πως είναι αναρμόδιος να μιλήσει για το θέμα.

Η νέα δήλωση του Γκάουκ αποκτά νέο ενδιαφέρον ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου στη Γερμανία. Την επίσκεψη προανήγγειλε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Spiegel όπου αναφέρθηκε και στις πολεμικές αποζημιώσεις υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές απαιτήσεις έχουν νομική βάση και η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επιδιώξει την ικανοποίησή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *