«καθ΄οδόν. Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014»

Νέα έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων στο αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας

20150517

Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

Μια σημαντική έκθεση ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, με την υποστήριξη της ΔΕΥΑ Λαμίας και του Δήμου Λαμιέων, εγκαινιάζει τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, ώρα 18.00, την Περιοδική Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων «καθ΄ οδόν. Αρχαιότητες και Δημόσια ΄Εργα στη Φθιώτιδα 2004-2014».

Αντικείμενο της έκθεσης αποτελεί το υλικό το οποίο έφερε το φως η αρχαιολογική σκαπάνη την τελευταία δεκαετία με αφορμή την κατασκευή Μεγάλων Έργων (Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή, Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65) σε διάφορες θέσεις στη Φθιώτιδα, και έργων υποδομής σε τρία αστικά κέντρα, τη Λαμία, την Αταλάντη και τη Στυλίδα. Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015.

To Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

arxaiotites-dimosia-erga-fthiotida2

Η εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Λοκρών, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και Στυλίδας, με συνεργαζόμενους φορείς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Στερεάς, τον Εξωραϊστικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Λαμίας, το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Στυλίδας-Υπάτης, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης και τους Φίλους Κινηματογράφου Λαμίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιστημονική ημερίδα (18.00-20.00) στο Συνεδριακό Κέντρο του Κάστρου Λαμίας, στην οποία οι αρχαιολόγοι της Εφορείας θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους, εγκαίνια της έκθεσης (20.00-21.00) στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου και Μουσική Εκδήλωση (21.00-22.00) στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κάστρου.

Παράλληλα, την Κυριακή 17 Μαΐου ώρα 12.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, εγκαινιάζεται η περιοδεύουσα έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης» ενώ στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου από 10.30 έως 13.30.

Η είσοδος στα μουσεία στη 18 Μαΐου και στις εκδηλώσεις στη διάρκεια του εορτασμού θα είναι ελεύθερη.

*** 

Χαιρετισμός του Δήμαρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη στην ημερίδα με θέμα
«Καθ΄ οδόν: Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014»

Στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Καθ΄ οδόν: Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014» που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας με την υποστήριξη της ΔΕΥΑ Λαμίας και του Δήμου Λαμιέων παραβρέθηκε χθες, Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης.

Ο κ. Σταυρογιάννης στο χαιρετισμό που απεύθυνε στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Χαιρετίζω την επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας με την υποστήριξη της ΔΕΥΑ Λαμίας και του Δήμου Λαμιέων και αναμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τους αρχαιολόγους της Εφορείας να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους.

Ανασκαφές που έλαβαν χώρα, επί μια δεκαετία, στη Φθιώτιδα με αφορμή την κατασκευή των Μεγάλων Έργων της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής, της ΠΑΘΕ, του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας του γνωστού Ε65 αλλά και κατά τη δημιουργία έργων υποδομής, μεταξύ άλλων, και στο Δήμο Λαμιέων.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του έργου Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Βελτίωσης Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Λαμιέων, δαπάνης 12,2 εκατομμυρίων ευρώ που εκτελέστηκε από το 2003 έως το 2009, η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας συνεργάσθηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων χρηματοδοτώντας την επιτόπια παρουσία επιστημόνων, αρχαιολόγων και τεχνικού προσωπικού για τον εντοπισμό, καταγραφή και ανάδειξη πλήθους ευρημάτων που ανασύρθηκαν κατά τις ανασκαφές. Μια πολύχρονη συνεργασία που έχει οικοδομηθεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας προκειμένου να εντοπίζονται και να μη καταστρέφονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ενώ παράλληλα να διευκολύνεται το έργο της που έχει άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η σημαντική αυτή έκθεση που ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο κοινό, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Μια Ημέρας που εορτάζεται κάθε χρόνο την 18η Μαΐου και φέτος ειδικά έχει θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία» προκειμένου να υπενθυμίζει ότι τα Μουσεία, πέραν του σκοπού τους που είναι να διαφυλάττουν, να διασώζουν και να διαδίδουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη, την ιστορική μας κληρονομιά, οφείλουν να προβάλλουν πρότυπα, για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Εύχομαι η Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων «καθ΄ οδόν. Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014» που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ, στο χώρο του Κάστρου, να έχει πολλούς επισκέπτες και προτρέπω τους δημότες του Δήμου Λαμιέων, αλλά και απ όλη τη Φθιώτιδα, μεγάλους και μικρούς, να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν για την τοπική μας Ιστορία.

Να επισκεφθούν επίσης το Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, που μαζί με τον ευρύτερο χώρο του μνημείου, αποτελούν τον πυλώνα και φωτοδότη της ιστορικής μας ταυτότητας και ιερή παρακαταθήκη προς τις επόμενες γενιές, που οφείλουμε να προτάξουμε στην αναζήτηση της προοπτικής που θα συνδέει την ιστορία και τον πολιτισμό με την τοπική ανάπτυξη και τον αρχαιολογικό τουρισμό. Καλή επιτυχία στην έκθεση.»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *