Βαλυράκης: Βουλή και Δικαιοσύνη «κουκούλωσαν» το σκάνδαλο Siemens

20150609

Πηγή: contra news

Επίθεση σε Βουλή και Δικαιοσύνη για συστηματική παρακώλυση της έρευνας του σκανδάλου της Siemens, προκειμένου οι ευθύνες να μην «ακουμπήσουν» πολιτικά πρόσωπα, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός, Σήφης Βαλυράκης, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη, ενώ εντόπιζε ευθύνες ή ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων, δεν έστελνε το φάκελο στην Βουλή.

«Διαχρονικά το σκάνδαλο αντιμετωπίζεται με αρνητική διάθεση από τη Δικαιοσύνη» είπε ο Σήφης Βαλυράκης.
«Υπάρχει ακινησία απαράδεκτη από τη Δικαιοσύνη και αρνήσεις έρευνας από το Κοινοβούλιο, με το πρόσχημα ότι, εφόσον ερευνά η Δικαιοσύνη, η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τίποτα», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

«Η Siemens ήταν το κράτος», ανέφερε ο Σήφης Βαλυράκης, για να δείξει ότι η εταιρεία ήταν υπεράνω κυβερνήσεων.

«Από το 1993 η Δικαιοσύνη ερευνά υποθέσεις όπως του ΟΤΕ, του C4I κ.ά. Ενώ βρίσκεται μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο δεν τα στέλνει στη Βουλή, αλλά αποφεύγει να αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία. Δεν το κάνει και προσπαθεί να παρατείνει το χρόνο έρευνας και, όπου μπορεί, βάζει τα βουλεύματα στο αρχείο. Αυτή είναι η συμπεριφορά της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο Σήφης Βαλυράκης.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής σημείωσε πως «ο κ. Ζαγοριανός τιμωρήθηκε, διότι δεν έδινε τη δικογραφία της Siemens στους κατηγορούμενους, για να μην διαρρεύσει ότι εκεί υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα».

Αναφορικά με το πολιτικό προσωπικό, είπε ότι για «πρώτη φορά ήρθε η υπόθεση το 2006, αλλά η Ολομέλεια αρνήθηκε να συστήσει Εξεταστική. Το ίδιο έγινε και το 2008 και το 2009. Το 2010 κάναμε την Επιτροπή, το πόρισμα της οποίας όμως, που ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση συγκεκριμένων προσώπων, απορρίφθηκε».

Σχετικά με τη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου, υποστήριξε ότι «η ζημιά είναι ασύλληπτη και με μυθικές παραμέτρους», ενώ σημείωσε ότι για κάθε προμήθεια υπήρχε μίζα 10%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *