Η Βασίλισσα Αμαλία για το κάπνισμα

20150620

Γεώργιος Πούλιος, Δικηγόρος

Το κάπνισμα και ο έλεγχός του, αποτελέσανε διαχρονικά ,αντικείμενα προβληματισμού από μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία κατά καιρούς ψήφισε διάφορους νόμους.

Παρά την προσπάθεια και την πληθώρα νόμων να περιορισθεί το κάπνισμα δεν έγινε τίποτα.

Αντίθετα εδώ και χρόνια και με την υποτεθειμένη γυναικεία χειραφέτηση και απελευθέρωσή της «και θα καπνίσω και θα … και θα την κοπανίσω» το πράγμα ξέφυγε τελείως.

Καπνοπαραγωγός πρόφθασα και έγινα και εγώ. Πριν τον πόλεμο (1940). Είναι βρομοδουλειά. Η παραγωγή του καπνού βοήθησε πάρα πολύ την οικονομία. Η καλλιέργεια του καπνού μέχρι να φθάσει το τσιγάρο, στα χείλια των καπνιστών θέλει πολλά εργατικά χέρια. Καλό αυτό. Είναι ένα προϊόν της πιο αποτυχημένης ανθρώπινης εφευρέσεως.
Η νικοτίνη που έχει ο καπνός καταστρέφει τον οργανισμό, όσων τον χρησιμοποιούν. Η νικοτίνη είναι ένα δηλητήριο. Σε διεγείρει και μετά σε παραλύει. Η μεγάλη ποσότητα νικοτίνης, στον οργανισμό μπορεί να φέρει και το θάνατο. Υποστηρίζεται, ότι η μικρή χρήση καπνού δεν βλάπτει. Οι Έλληνες «θεριακλήδες» και «θεριακλούδες» όπως φαίνεται την εποχή της Αμαλίας και Όθωνα θα το είχαν παρακάνει. Ίσως παντού ντουμάνι. Σύννεφο ο καπνός.

Μέσα σ’ αυτό το κακό και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Βασιλείς μας αναγκαστήκανε με Βασιλικό Διάταγμα, τον Ιούλιο του 1856 να απαγορεύσουν το κάπνισμα, στους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα.

Απολαύστε το.

ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.

ΟΘΩΝ

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θέλοντες να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαΐών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν.

Α. Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε διά καπνοσυρίγκων (τσιμπουκίων) είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.

Β. Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινός αιτίας.

Γ. Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα.

Εν Αθήναις, την 31 Ιουλίου 1856

Εν ονόματι τους Βασιλέως

Η Βασίλισσα

ΑΜΑΛΙΑ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 18.6.2015

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *