Σούλμαϊστερ: Είναι νομικά περίπλοκο ένα Grexit

20150630

Oesterreich

Ως πλήρως κατανοητό βήμα, που πρέπει να γίνεται όταν επικρατούν ασυνήθιστες καταστάσεις, χαρακτηρίζει το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα ο διακεκριμένος Αυστριακός οικονομολόγος Στέφαν Σούλμαϊστερ, σε σημερινή συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα “Oesterreich”, σημειώνοντας ότι χρήματα δεν υπάρχουν διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε την τροφοδότηση της ρευστότητας.

Σε σχέση με το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, ο Σούλμαϊστερ επισημαίνει πως τα μέτωπα έχουν σκληρύνει και αν οι Έλληνες ψηφίσουν “ναι” στη λιτότητα, η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και η κυβέρνηση θα παραιτηθεί.
Κατά την άποψή του, στην περίπτωση ενός “όχι”, θα έλθει πιο κοντά ένα Grexit, το οποίο, όπως σημειώνει ο Αυστριακός οικονομολόγος, νομικά είναι περίπλοκο, ενώ πιθανόν είναι να υπάρξει στην αρχή ένα παράλληλο νόμισμα για τις χρηματικές συναλλαγές στο εσωτερικό.

Σε επανειλημμένες τοποθετήσεις του στο παρελθόν σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Στέφαν Σούλμαϊστερ είχε καταγγείλει ως καταστροφική οπισθοδρόμηση που γυρίζει την Ελλάδα πίσω στις δεκαετίες του 1950 και 1960, τα μέτρα της “τρόικα” και των μνημονίων, τονίζοντας πως όλες αυτές οι “συνταγές” αντιβαίνουν στην οικονομική πραγματικότητα, επιτείνουν μαζικά την κρίση, προκαλούν τεράστια αύξηση της ανεργίας.
Κατά την άποψή του, η βαθύτατη κρίση δεν είναι ελληνική αλλά είναι κρίση του οικονομικού μας συστήματος, είναι μια κρίση στις αντιλήψεις της οικονομικο-επιστημονικής “ελίτ”, της ίδιας που πριν από 40 χρόνια διατεινόταν ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές, κάτι που οδήγησε ανθρώπους και επιχειρήσεις σε οικονομικές “αλχημείες” για να αποκτήσουν πολλά χρήματα, προετοιμάζοντας έτσι τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Επικρίνοντας τον “παραλογισμό” των μέτρων, που, κατά την άποψή του, δεν θα πρότεινε κανείς λογικός άνθρωπος, είχε παραπέμψει στο αποκαλούμενο “παράδοξο της λιτότητας”, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, αφαιρεί από το κράτος τη δυνατότητα να λειτουργήσει, χειροτερεύοντας τη δική του οικονομική κατάσταση.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος θεωρεί, όπως είχε τονίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του, πως μοναδική ελπίδα είναι να πλήξει η κρίση τη Γερμανία, που δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει τα προϊόντα της στον ευρωπαϊκό Νότο και να συνειδητοποιήσουν οι Γερμανοί πολιτικοί ότι θα πρέπει να αφήσουν το ρόλο του “υπερπαιδαγωγού” των άλλων λαών.
Ο Στέφαν Σούλμαϊστερ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστρίας που στηρίζουν την αυστριακή πρωτοβουλία “Η Ελλάδα ανθίζει”, η οποία ιδρύθηκε το 2011 για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας εικόνας της άλλης Ελλάδας, “πέρα από τα στερεότυπα που πολλές φορές αγγίζουν το ρατσισμό”.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας γυρίστηκε το 2012 από τον διάσημο Αυστριακό σκηνοθέτη και συγγραφέα Φάμπιαν Έντερ, η ομότιτλη ταινία-ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε από το κοινό πρόγραμμα των δημόσιων Τηλεοράσεων των τριών γερμανόφωνων χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας, το 3SAT, ενώ έχει παρουσιαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *