Ημέρες καλοκαιριού 2017 στο Σκαμνό

΄Οπου κι αν βρέθηκα φέτος το καλοκαίρι, όποια χρονιά κι αν θυμηθώ, μια γλυκιά ανάμνηση με καταλαμβάνει για το καλοκαίρι στο Σκαμνό. Μετρούσα

τις ημέρες για να βρεθώ και εγώ εκεί και να μοιραστώ με τους φίλους τις ημέρες των διακοπών μου που πάντα θέλω να είναι ακόμη περισσότερες.

Περίμενα με αγωνία τον βαρύ και δυνατό, σκούρο καλοκαβουρδισμένο και με στυφάδα, ελληνικό καφέ να μας συντροφεύσει στις απογευματινές μας συναντήσεις, τα καλέσματα που κρύβουν μέσα τους μυρωδιές καλοκαιριού, τις ξεχωριστές μας πεζοπορίες στην τριγύρω περιοχή και ότι ήθελε προκύψει !!

kalokairi.17

Η πλατεία στο Σκαμνό απέχει πολύ από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα, παρ΄ολα αυτά εμείς που αγαπάμε το χωριό δεν ψάχνουμε για κάτι άλλο ..Να ήταν η πλατεία του Πολιτιστικού μας κέντρου, που σαν κατάστρωμα έδινε την ψευδαίσθηση ότι ταξιδεύαμε στο πέλαγος, να ήταν και η φωτεινή πανσέληνος .. κάτι ήταν τελικά που μας τραβούσε μέχρι αργά στην πλατεία με ντουζίνες σουβλάκια και κεμπάπ (υπεύθυνος “ο γιατρός της πείνας”) και ατελείωτες ανάλογες συζητήσεις!

Η παρέα των παιδιών, γέμισε με ζωντάνια και φρεσκάδα το χωριό καθώς με τις δραστηριότητές τους περνούσαν μεγάλο χρόνο στις διάφορες γωνιές του χωριού, χωρίς καμία κούραση να καταβάλει το σύστημά τους.

Στην παράγωνη αλάνα (αλώνια) η ποδοσφαιρική αφρόκρεμα του χωριού μοιράζεται σε ομάδες, τα κορίτσια συνήθως παρακολουθούν (κερκίδα), σχολιάζουν και .. επιλέγουν?

Μέρος του χρόνου τους, αφιέρωσαν τα παιδιά στην καθαριότητα του κόμβου του Αγ. Αθανασίου στην είσοδο του χωριού.

skoupidia.17

 

skoupidia1.17

 

skoupidia2.17

Σας ευχαριστούμε παιδιά για το ζήλο σας (20 μεγάλες σακούλες με πλαστικά) και ευχόμαστε να επιδεικνύεται την ίδια προθυμία και στο .. διάβασμα !!!

Σε ένδειξη αναγνώρισης της πράξης τους, προσφέραμε στα παιδιά σουβλάκια στο αγαπημένο τους στέκι (καντίνα). Και όχι μόνο .. πήγαμε σε πάρτι, στη “Βραδιά της Νεολαίας”, στο κτήμα Κλέτσα, όπου απόλαυσαν μια βραδιά με τη συνοδεία μοντέρνας μουσικής στο ωραίο περιβάλλον δίπλα στην πισίνα.

parti.neoleas.17

Σε επόμενη εξόρμηση “το παρεάκι” (τα παιδιά), ανέβηκε στη λίμνη του Καλλίδρομου χωρίς τη συνοδεία ενηλίκων. Ξεκίνησαν νωρίς το πρωϊ από τη διασταύρωση του Σκαμνού, παίρνοντας το μονοπάτι με τα κόκκινα σήματα του ΕΟΣ Λαμίας.

Ανηφόρισαν στην αρχή σε αγροτικό δρόμο, στο λευκό σταυρό που φαίνεται πάνω από το χωριό. Ανεβαίνοντας μέσα σε πυκνό δάσος , έφθασαν στο “Πυροφυλάκιο” 1.400μ. περίπου, από όπου απόλαυσαν την εκπληκτική θέα μέχρι το Μαλιακό, την κοιλάδα του Σπερχειού, τον Παρνασσό, την Γκιώνα, την Οίτη καθώς και στο βάθος τις Σποράδες. Μια θαυμάσια ορειβατική εμπειρία διάρκειας πάνω από πέντε ωρών.

Και από τα παραδοσιακά μας δεν έλειψε η επίσκεψη στην ωραία Παύλιανη, στο Παρκάκι. Μοναδικό μέρος, δεν θα το βαρεθούμε ποτέ…. θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν γι’αυτό.

parkaki.17

 

parkaki.1.17

 

parkaki.3.17

 

parkaki.4.17

 

parkaki.5.17

 

parkaki.6.17

 

parkaki.8.17

Τα ενδιαφέροντα μας απασχόλησε η επίσκεψη μικρών και μεγάλων στην κοντινή “Φάρμα Μπράλου”. Σε μιά έκταση 350 στρεμμάτων εκτρέφονται ζώα ελεύθερης βοσκής από διάφορες φυλές αγελάδων, αιγοπροβάτων, και χοίρων, κότες, φασιανοί, φραγκόκοτες, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες, πέρδικες ορτύκια κ.λπ. Μία σύγχρονη επιχείρηση που έχει τοποθετηθεί άριστα στην αγορά ελέγχοντας την καλλιέργεια την παραγωγική διαδικασία καθώς και αυτή της μεταποίησης.

Για το κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου, πολλοί από εμάς σχεδιάζουν να συμμετέχουν στην κατάβαση του Ασωπού, την επόμενη εβδομάδα.

Σας ευχόμαστε καλή φθινοπωρινή περίοδο και γρήγορα να ξαναβρεθούμε !

Υ.Γ. Ακολουθούν φωτογραφίες από τον “τρύγο” στο Σκαμνό, ο οποίος εφέτος ήρθε λίγο νωρίτερα !

trigos1.17

 

trigos2.17

 

trigos3.17

 

trigos4.17

 

trigos6.1.17

 

trigos6.17

 

trigos7.17

Και του χρόνου !

Χρυσούλα Γκίκα-Ασπρουλάκη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *