Ετοιμη η Γέφυρα Καλλιδρόμου

Μετά από 16 χρόνια εργασιών το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στο όρος Καλλίδρομο φτάνει στο τέλος του…

Πρόκειται αναμφισβήτητα για το κορυφαίο τεχνικά έργο στη χώρα μας και είναι σίγουρα από τα πιο δύσκολα και δαπανηρά κατασκευαστικά επιτεύγματα.

Αναφερόμαστε στη «δίδυμη» σήραγγα Καλλιδρόμου την οποία την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου διατρέχει για πρώτη φορά το λεγόμενο καταγραφικό τρένο που θα ανάψει το πράσινο φως για την επίσημη λειτουργία της ως τα τέλη Νοεμβρίου.

siraga kalidromou1

Την είδηση επιβεβαίωσε το ypodomes.com σε άρθρο του Νίκου Καραγιάννη, που αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης της ηλεκτροκινούμενης διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με πλάνο να δοθεί το τεράστιο αυτό έργο στην κυκλοφορία μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους .

Η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων με τις δύο κατευθύνσεις όπως υπαγορεύει ο σύγχρονος σιδηρόδρομος και οι προδιαγραφές ασφαλείας, έχει μήκος 9 χιλιόμετρα, μήκος που αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του Μετρό Θεσσαλονίκης ή στο τμήμα Άγιος Αντώνιος-Άγιος Δημήτριος της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας!

Για την διάνοιξη της χρειάστηκαν 16 χρόνια καθώς οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν το 1997 και η πλήρης διάνοιξη της σήραγγας επετεύχθη στις 22 Μαΐου 2013. Από την κατασκευαστική κοινότητα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα της χώρας αλλά και παγκοσμίως λόγω του πολύ δύσκολου υπεδάφους που στοίχισε αρκετές εργολαβίες αλλά και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα τρένα, θα μπορούν να διασχίζουν την Σήραγγα Καλλιδρόμου αλλά και συνολικά το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 200χλμ την ώρα, με ασφάλεια και χωρίς απρόβλεπτα όπως αυτά που γράφουμε συνεχώς με τα κλεισίματα των μονών γραμμών που στοιχίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Την Τρίτη (19/9) είναι προγραμματισμένο να περάσει το ειδικό καταγραφικό τρένο για τον έλεγχο των γραμμών, θα γίνει έλεγχος της ασφαλούς λειτουργίας ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης και στόχος είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να δοθεί το τμήμα σε εμπορική λειτουργία.

Με τη λειτουργία της Σήραγγας Καλλιδρόμου και συνολικά του τμήματος Τιθορέα-Δομοκός, το δρομολόγιο Αθήνα-Λιανοκλάδι θα διεξάγεται σε λιγότερο από 2 ώρες ενώ το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά.

Το 2018 με την ολοκλήρωση και του τελευταίου τμήματος (Λιανοκλάδι-Δομοκός) του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η χρονοαπόσταση ανάμεσα στις 2 πόλεις θα διεξάγεται σε περίπου 3 ώρες και 25 λεπτά.

Πηγή: Lamia Report

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *