Αντίο Καλοκαιράκι, Αύγουστος 2019

Όταν επισκέπτεσαι τον προορισμό των ονείρων σου έχεις μια γλυκιά ανυπομονησία και προσμονή να ζήσεις πάλι όλα όσα έχει να σου προσφέρει, όλα όσα αγαπάς. Εικόνες, ιστορίες, έθιμα και διαδρομές άρχισαν να στριφογυρίζουν στο μυαλό μας.

Και παρ’ ότι το καλοκαίρι μπορεί οι περισσότεροι να το έχουμε συνδέσει με νησιά και παραλίες, δεν είμαστε λίγοι αυτοί που “παίρνουμε” τα βουνά αναζητώντας δροσιά, ηρεμία αλλά και τα θέλγητρα που μόνο στα μονοπάτια του μπορεί να βρει κανείς. Το καλοκαίρι όλα δείχνουν πιο βατά στο βουνό και σε προκαλούν να ανέβεις τις καταπράσινες πλαγιές, να ακούσεις τα πουλιά, να μυρίσεις τα αγριολούλουδα, να ακούσεις τα νερά να κελαρύζουν γύρω σου, και να συναντήσεις (γιατί όχι) και αγριογούρουνα ή άλλα άγρια ζώα (δεν έχουμε παράπονο).

Κάτω από υπεραιωνόβια πλατάνια ήπιαμε τον καφέ μας και δοκιμάσαμε όσες περισσότερες πίτες μπορέσαμε (και όχι μόνο), συζητώντας, σχολιάζοντας την επικαιρότητα (τι άλλο), αλλά και απολαμβάνοντας μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ευθυμίας.

Η καντίνα μας, κάθε ημέρα εκεί να μας προσφέρει τα αγαπημένα μας πλέον εδέσματα, και τη δυνατότητα για τη “συνεύρεση” που τόσο λείπει από το χωριό. Πόλος έλξης για τις συνευρέσεις αυτές, ο δρόμος … δυστυχώς με συντροφιά τα πολλά αδέσποτα σκυλιά του χωριού. Τα σχόλια δικά σας. ΄Ομως, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το “street food γνώρισε μέρες (μάλλον νύχτες) αίγλης στο Σκαμνό !! Ευχαριστούμε κα. Ιωάννα, κε. Βαγγέλη και κ. Κώστα για την άψογη εξυπηρέτηση και την ωραία παρέα σας.

skamnos.5.2019-08

skamnos.3.2019-08

skamnos.1.2019-08

vicky.bd.5

vicky.bd.8

Να ζήσεις …

vicky.bd.4

vicky.bd.10

vicky.bd.13

vicky.bd.14

vicky.bd.11

vicky.bd.7

vicky.bd.6

vicky.bd.3

vicky.bd.1

Και για τα διαδικαστικά, όπως κάθε χρόνο, ασχοληθήκαμε με την καθαριότητα του χωριού (κόψιμο χόρτων, κλαδιών), περισυλλογή σκουπιδιών από την είσοδο του χωριού, καθαρισμός και επισκευές στο Πολιτιστικό Κέντρο. Να ευχαριστήσουμε τους φιλότιμους κ.κ. Θ. Τζιβάρα, Γ. Ασπρουλάκη και Θ. Ακρίβο, που και φέτος με τη συνεισφορά τους έδωσαν μια “πολιτισμένη” εικόνα στο Σκαμνό.

Καθώς αποχαιρετούμε το καλοκαίρι, μια γλυκιά μελαγχολία τρυπώνει στην καρδιά μας για τις ξένοιαστες μέρες που αφήνουμε πίσω μας. Από εδώ και εμπρός όλοι στο πρόγραμμα ..

Και μερικές παροιμίες που αφορούν στο Σεπτέμβριο:

• Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο.
• Βοηθάει ο Άη- Γιάννης και ο Σταυρός, γιομίζει το αμπάρι κι ο ληνός.
• Θέρος, τρύγος, πόλεμος.
• Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα. [:ισημερία]
• Στον Τρυγητή σιτάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε.
• Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
• Τον Τρυγητή τ’ αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι.
• Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά καλά μας φέρνουν.
• Του Σταυρού αρμένιζε και του Σταυρού δένε.
• Του Σταυρού κοίτα και τ’ Άη Γιωργιού ξεκίνα.
• Του Σταυρού σταύρωνε και δένε.

kalo.autumn
Χρυσούλα Γκίκα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *