Οι καλύτεροι πίνακες των Χριστουγέννων

Από τον Botticelli μέχρι τον Dali και τον Λύτρα, η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου φαίνεται πως λειτουργεί εμπνευστικά για τους καλλιτέχνες.

Τα κάλαντα, Νικηφόρος Λύτρας
Ένας ολοδικός μας πίνακας, είναι σίγουρα το σύμβολο των ελληνικών Χριστουγέννων. Μια ομάδα παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων λένε τα κάλαντα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας παραδοσιακά μουσικά όργανα. Το έργο αυτό στάθηκε η αιτία για να αποδοθεί στον Λύτρα ο τίτλος του «ζωγράφου των Χριστουγέννων». Για πολλούς αυτό είναι το έργο-κορυφή της ελληνικής, ηθογραφικής ζωγραφικής και όχι άδικα ο πίνακας των Χριστουγέννων.

kaliteroi.pinakes.xrist.magi.2
Το προσκύνημα των μάγων, Botticelli
Οι μάγοι στέκονται γύρω από τον νεογέννητο Χριστό. Η σκηνή είναι ιδιαίτερα υποβλητική. Το νεογέννητο βρέφος γεννήθηκε από θαύμα σε ένα εγκαταλελειμμένο δωμάτιο στα όρια της κατάρρευσης. Αλλά ο Botticelli καταφέρνει να ανυψώσει την αγία οικογένεια ακόμα και μέσα σε αυτό το σκηνικό, φέρνοντας στο παρόν το αρχαίο παρελθόν. Ο ίδιος μάλιστα συμπεριέλαβε και τον εαυτό του στη σκηνή, στην άκρια δεξιά, υποβάλλοντας το ερώτημα με το βλέμμα του «πόσο βαθιά είναι η αγάπη και ο σεβασμός σου για τα θεία;».

kaliteroi.pinakes.xrist.noel.3

Christmas (Noel), Salvador Dalí

Ο σουρεαλιστής Salvador Dalí έδωσε τη δική του εκδοχή στην προσμονή των Χριστουγέννων. Στον πίνακά του αποτυπώνει μια χειμωνιάτικη σκηνή γεμάτη με χριστουγεννιάτικα δέντρα. Το πιο ιδιαίτερο στο πίνακά του είναι το κενό στη μέση. Ο Dalí είναι άλλωστε ιδιαίτερα γνωστός για τη χρήση των κενών. Εδώ βλέπουμε ένα κενό ανάμεσα σε δύο αψίδες, που αναμένει να γεμίσει… Που οδηγεί άραγε; Μήπως πρόκειται για την προ-χριστουγεννιάτικη περίοδο που αναμένεται να γεμίσει με την έλευση του Χριστού;

kaliteroi.pinakes.xrist.larson.4

Πρωινό Χριστουγέννων, Καρλ Λάρσον
Η αδημονία των παιδιών για την ημέρα των Χριστουγέννων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της εορταστικής περιόδου. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα περιγράφει μέσα από τα χρώματα του πίνακά του ο Καρλ Λάρσον. Το ξύπνημα των Χριστουγέννων έχει μια μαγεία διαφορετική και όμορφη. Τα παιδιά βάζουν τα καλά τους και η θετική τους διάθεση πλημμυρίζει το δωμάτιο. Το στολισμένο κηροπήγιο και το έλατο που αχνοφαίνεται στην αριστερή άκρη μαρτυρούν το εορταστικό κλίμα της περιόδου.

kaliteroi.pinakes.xrist.underthetreed.5

Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, Franz Skarbina

Ο Γερμανός Franz Skarbina ζωγράφισε σε έναν πίνακα τη δική του ιμπρεσιονιστική εκδοχή των Χριστουγέννων. Μια έντονα υποβλητική ατμόσφαιρα συντίθεται από τις κούκλες που ατενίζουν το στολισμένο δέντρο με τα αναμμένα κεράκια και το όμορφο κοριτσάκι που δείχνει στο μωρό το θαύμα της γέννησης του Χριστού. Μαγεία!

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *