FtS89
Μεγάλη επένδυση με ξενοδοχεία, μεγάλο οικισμό και άλλα πολλά προγραμματίζονται στις νότιες πλαγιές του Καλλιδρόμου στην περιοχή Έξαρχος της Αταλάντης. Σε άλλη στήλη δίνονται σχετικές πληροφορίες και σχόλια. Στην δική μας, την βόρεια πλευρά του Καλλιδρόμου εξαγγέλλεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Ελευθεροχώρι μέχρι το οροπέδιο του Καλλιδρόμου. Η πρωτοβουλία φέρεται να ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία αν και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται ο Δήμος Γοργοποτάμου ή η Νομαρχία Φθιώτιδος. Κάποιοι τοπικοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης φέρονται, επίσης, να έχουν συναινέσει. Ελευθεροχώρι, Σκαμνός και Μπράλλος. Την συναίνεσή της έδωσε και η Οίτη που δεν έχει σχέση με τον Καλλίδρομο. Δεν καταλαβαίνει κανείς για ποιο λόγο. Άγνοια φαίνεται να έχει το Παλαιοχώρι στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει μεγάλο μέρος του οροπεδίου Νευροπόλεως. Σε κάθε περίπτωση η ασφαλτόστρωση εκτείνεται στην περιοχή Ελευθεροχωρίου φθάνοντας μέχρι τη Μεγάλη Βρύση, στο άνοιγμα – αρχή του οροπεδίου.
Ουδεμία αντίρρηση θα μπορούσε να έχει κανείς για έργα ανάπτυξης. Πρωτοβουλίες, όμως, του είδους που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση ενός τεράστιου κεφαλαίου φυσικού κάλλους και πόρων ζωής, φρονούμε, θα έπρεπε να έχουν περάσει από κάποια κανάλια ενημέρωσης και εξασφάλισης ευρύτερης συναίνεσης των κατοίκων των οικισμών του όμορφου Καλλιδρόμου.
Εν πρώτοις η αμετροέπεια να φτιάχνεις ασφαλτόστρωση για να βρεθείς στον οροπέδιο της Νευρόπολης, τη στιγμή που τους δρόμους μέσα στον γρήγορα αναπτυσσόμενο οικισμό του Σκαμνού, χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι οικιστές, που τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα του Νομαρχιακού δρόμου Αϊ-Θανάσης – Γούπατο, μένουν εκτός συζήτησης, τη στιγμή που σπίτια κτισμένα εδώ και 25 χρόνια μένουν χωρίς δημοτικό φωτισμό, εύκολη λεία στους κλέφτες, προκαλούν το λιγότερο απορία.
Το φαινόμενο του Παρανασσού με την οδυνηρή καταστροφή του με τις βάρβαρες παρεμβάσεις, το ξεκοίλιασμα και την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση, βάζει σε εύλογες ανησυχίες τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνον. Οι ρυθμίσεις για την προστασία των δασών, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, δεν υπήρξαν όσο έπρεπε ικανοποιητικές. Δεν είναι τυχαίο, ότι και στις πρόσφατες συζητήσεις συνταγματικής αναθεώρησης του σχετικού άρθρου 24, διαπιστώθηκαν ευρύτατες αντιρρήσεις βουλευτών, ακόμη και από την κυβερνητική πλευρά που έκανε την εισήγηση.
Ο Καλλίδρομος, χρειάζεται φροντίδα και προστασία και θα προσυπογράψουμε τους ενδοιασμούς αρκετών φίλων. Η αναφορά του Ανδρέα Πιλάλη από το Παλαιοχώρι στους ανεύθυνους οδηγούς με τα θηριώδη αυτοκίνητα – τρακτέρ 4χ4 που δοκιμάζουν τις ικανότητές τους οργώνοντας τη λίμνη του οροπεδίου, πέρα – δώθε, πείθει τον οποιοδήποτε καλόπιστο. Τίποτα από το οικοσύστημα δεν προστατεύεται. Καβουράκια, βατραχάκια και οτιδήποτε ζωντανό, θυσιάζεται στο περίεργο κέφι των δήθεν φυσιολατρών με τα τροχοφόρα.
Με κάθε επιφύλαξη, εκτιμούμε ότι ο Καλλίδρομος έχει ήδη από την προηγούμενη Κυβέρνηση ενταχθεί σε μία ζώνη που επιτρέπει την ανέγερση κτισμάτων κατοικιών σε ελάχιστη έκταση 10 στρεμμάτων. Τούτο, πολύ απλά σημαίνει, ότι στο ονειρώδες οροπέδιο της Νευρόπολης με έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, θα έχουμε σε λίγο αδυναμία προσέγγισης, αν αυτή η έκταση παραχωρηθεί σε 10 εύπορους ιδιοκτήτες. Εφιαλτική φαντάζει η πιθανολογούμενη εξέλιξη, αλλά -ίσως- δεν είναι καθόλου απίθανη. Το κομβικό σημείο βρίσκεται στις κοινωνίες των τριγύρω οικισμών Μπράλλου και Παλαιοχωρίου, κατά κύριο λόγο, που ως ιδιοκτήτες, έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν ενδεχόμενη περιβαλλοντολογική υποβάθμιση.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να είμαστε σαφείς και να μην συμπαραταχθούμε με την πλήρη άρνηση της ήπιας αξιοποίησης για την οποία μέσα από τις στήλες της ΦτΣ έχουν κατά καιρούς γίνει αξιοπρόσεκτες προτάσεις. Οικισμός στο πρότυπο των Σαρακατσαναίων, δασικά σπίτια (όπως στη Φινλανδία) από ξύλο, παροχέτευση νερού από την Τριανταφυλλιά στη λίμνη, οργάνωση κάτω από σοβαρό κοινωνικό έλεγχο, δραστηριοτήτων πολιτισμού και αθλητισμού (πεζοπορίες, μονοπάτια, mountain bike, ιππασία, σεμινάρια). Επιπροσθέτως μνημεία αντάξια της μεγάλης δόξας και μακραίωνης ιστορίας της περιοχής.
Ήδη πληροφορούμαστε, ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης καταθέτει ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενος στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για το υπόψη θέμα, με τον τίτλο «Προστασία και ανάδειξη του Καλλιδρόμου Όρους». Από το κείμενο της ερώτησης αναδεικνύεται το ζήτημα που θέτουμε, αλλά προχωρεί ο Βουλευτής ευστόχως και στην μεγάλη καταστροφή από την προ ετών πυρκαγιά που ξεπάστρεψε μεγάλες εκτάσεις δάσους ελάτης, από τον Μπράλλο μέχρι τη Λίμνη και πιο πάνω ακόμη, για την αποκατάσταση του οποίου καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει.