Περισσότερα έλατα στο Σκαμνό
Για μία ακόμη φορά ο Σκαμνιώτης Δασολόγος κ. Μάκης Αποστολόπουλος απέδειξε την αγάπη του τόσο στο Σκαμνό, όπου βρίσκονται οι γενεαλογικές του ρίζες, όσο και στο όμορφο αντικείμενο των σπουδών του. Με την ευγενική του παρέμβαση στο Δασαρχείο Αμφίσσης χορηγήθηκαν στο Σκαμνό 150 μικρά φυτά ελάτης που ήδη φυτεύτηκαν σε διάφορα σημεία του χωριού. Θέλουμε με την ίδια ευκαιρία να παρακαλέσουμε όλους τους συγχωριανούς να φροντίσουν και προστατέψουν τα νέα αυτά φυτά σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται . Ο Σκαμνός και η ομορφιά του ανήκει σε όλους μας, όπως και η ευθύνη για την περιφρούρηση των όμορφων φυτών.
Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε εγγράφως ο πρόεδρος του Συλλόγου μας στον Δασάρχη Φωκίδος κ. Κατσαρέλη και την συνεργάτριά του, Διευθυντικό στέλεχος, κα Μύλη για την συνδρομή τους.
Νέοι Σκαμνιώτες
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς κάθε φορά που έχουμε να αναγγείλουμε την ενίσχυση της μικρής μας κοινωνίας με νέο αίμα. Τα νέα αυτά από μόνα τους αντικατοπτρίζουν την θετική εικόνα του όμορφου οικισμού μας που ωθεί εξέχουσες οικογένειες να επενδύσουν πολύ σημαντικά ποσά χτίζοντας καινούργια σπίτια στο χωριό μας.
Τρία νέα σπίτια ξεκινούν από την ερχόμενη άνοιξη. Τρία νέα στολίδια μιας και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι σχετικές οικοδομικές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί και η όλη αρχιτεκτονική σέβεται και υιοθετεί τα βέλτιστα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως μέσα από τις δραστηριότητες του πολιτιστικού μας συλλόγου και τους έμπειρους μηχανικούς και αρχιτέκτονες του Σκαμνού έχουν αναδειχθεί. Μα αν η κτιριοδομική αισθητική εισφέρει θετικά στην εικόνα του οικισμού, τι να πούμε για το νέο έμψυχο δυναμικό, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα εμπλουτίσει την κοινωνία μας και θα δώσει νέα προοπτική.
Συγχαίρουμε τους νέους συγχωριανούς μας και τους ευχόμαστε να είναι όλοι τους καλότυχοι. Με άκρα υγεία και οικογενειακή ευτυχία να βιώσουν όμορφες στιγμές στο Σκαμνό και στο νέο σπιτικό τους.
1η Οικογένεια: Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, ήδη ευεργέτες του Σκαμνού σε πάμπολλες ευκαιρίες, Μπάμπης και Φρύνη Λυκουρίδη. Ο Μπάμπης, ως γνωστόν είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας EVEX που ασχολείται με εφοδιασμό ξενοδοχείων σε εξοπλισμό και λευκά είδη. Μαζί του εργάζεται και η Φρύνη. Ευτύχησαν να αποκτήσουν δύο πανέμορφες κοπέλλες. Την Ελευθερία που τελειώνει το Πανεπιστήμιο στα Μαθηματικά και την Κική [Κυριακή] που τελείωσε επιτυχώς τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως μαία και ήδη είναι μία λαμπρή επαγγελματίας στο γνωστό Μαιευτήριο “Μητέρα”. Το σπίτι της οικογένειας Λυκουρίδη θα χτιστεί στο οικόπεδο με τις εληές που περιλαμβάνεται μεταξύ των ιδιοκτησιών Θύμιου Τζιβάρα, Αθανασίου Βασιλοπούλου και Γιώργου – Μαρίας Αποστολοπούλου.
2η Οικογένεια: Είναι οι επίσης γνωστοί και μη εξαιρετέοι Θανάσης και Χριστίνα Τσαντήλα. Η αγάπη του νέου ζεύγους για τη φύση, τους οδήγησε στο Σκαμνό και στο φαράγγι του Ασωπού και να που απέκτησαν οικόπεδο κατεβαίνοντας προς Ασπρόστρατα δεξιά. Τις ιδιοκτησίες των Αποστόλη Χρ. Αποστολόπουλου και Ηλία Αστρακά. Έχουμε ήδη αναφερθεί στους νέους συγχωριανούς μας που έχουν ήδη λάβει μέρος σε αρκετές εκδηλώσεις του συλλόγου μας.
Μηχανικός – Οικονομολόγος ο Θανάσης, είναι οικονομικός Διευθυντής στην μεγάλη χρηματοστηριακή εταιρία Ρόκας [βαριές μεταλλικές κατασκευές και πρωτοπωριακά συστήματα αιολικής ενέργειας]. Οικονομολόγος η Χριστίνα, υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλη Ολλανδική Τράπεζα, έφερε μόλις πρόσφατα στον κόσμο ένα χαριτωμένο αγοράκι που οι γονείς του σχεδιάζουν να το βαφτίσουν στο Σκαμνό ή στη Δαμάστα ονομάζοντάς το Γεώργιο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και γιορτή που θα ακολουθήσει στο πνευματικό κέντρο Σκαμνού.
3η Οικογένεια: Το ζεύγος Αντώνη και Έφης Μαζωνάκη. Μηχανολόγος – Μηχανικός ο Αντώνης, τεχνικός Διευθυντής στην εταιρία Ρόκας [βλέπε παραπάνω], εκπαιδευτικός η Έφη. Έχουν μία χαριτωμένη κορούλα, την Μελίνα, 3 ετών, ενώ η Έφη είναι και πάλι έγκυος στο δεύτερο παιδί της [7ο μήνα]. Με το καλό και το γιο!
Τα παιδιά απέκτησαν το οικόπεδο της Γεωργίας Αποστολοπούλου – Ζαλαώρα μεταξύ Θανάση Τσαντήλα και στο σπίτι του Λευτέρη, περιοχή Ασπρόστρατα.
Στο επίκεντρο της Ρούμελης ο Σκαμνός
Μία ιδιαιτέρως προσεγμένη τηλεοπτική εκπομπή της διαπρεπούς δημοσιογράφου κας Καίτης Λάμπου του καναλιού «ένα» της Λαμίας στάθηκε αφορμή για θετικά σχόλια υπέρ του Σκαμνού και ιδιαιτέρως της κας Χαρίκλειας Παπαναγιώτου και Μαρίας Γκόλφη. Χρονιάρες μέρες των Χριστουγέννων και η καλή δημοσιογράφος πέτυχε απόλυτα στην επιλογή της να φιλοξενήσει στην εκπομπή της τις δύο Σκαμνιώτισσες κυρίες. Δύο κυρίες που χρειάστηκε στη ζωή τους να αναλάβουν μεγάλες ευθύνες, να παλέψουν και να κερδίσουν. Το ντεκόρ σε χαρακτηριστικό σκαμνιώτικο σπίτι ενίσχυσε το απαραίτητο σκηνικό.
Αν και το θέμα της εκπομπής επικεντρωνόταν στην παρουσίαση αυθεντικών ρουμελιώτικων συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, μέσα από μία πηγαία μαρτυρία των δύο γυναικών, αποκαλύφθηκαν καταθέσεις ψυχής για τα ήθη και τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως τις βίωσαν στην μικρή κοινωνία του Σκαμνού. Το παρουσιαστικό των δύο αειθαλών γυναικών με τα αδρά χαρακτηριστικά και τη μοναδική ομορφιά, παρά τα κάποια χρονάκια τους, υπογράμμιζε στη μικρή οθόνη την αυθεντικότητα, τη χάρη, την ειλικρίνεια και πολλές φορές την πηγαία εξομολόγηση που ξεχείλιζε από ανθρωπιά και καλοσύνη. Κάμποσες φορές οι τηλεθεατές συγκινήθηκαν διαπιστώνοντας όχι μόνον την άριστη τεχνική και δεινότητα να παρασκευάζουν άριστα φαγητά, ως επί το πλείστον με πενιχρά μέσα, αλλά συνάμα και με παραπλήσιες αναφορές που έδειχναν φιλαλληλία και έγνοια για τον συνάνθρωπο. «Πετιμέζι, ελλείψει ζάχαρης στον μπακλαβά». «Λίπα, μιας και δεν υπήρχε ελαιόλαδο». «Πρόσθεσε 5 αυγά, μα σαν μπορείς, αύξησέ τα στα 10!». Ολόκληρη η τελετουργία με το χοιρινό, το σφάξιμο, τα πολυποίκιλα και επάλληλα παρασκευάσματα, τα μπουμπάρια, το λουκάνικο, οι μπριζόλες, η λίπα, οι τσιγαρίδες. Πως παρασκευάζεται το πετιμέζι. Πως η σουσαμόπιτα. Πόσα φύλλα χρειάζεται ο μπακλαβάς. Πόσα καρύδια ή αμύγδαλα. Πόσο σημαντική ήταν η κοθώνα για το βαφτιστήρι.
-Να μην ξεχάσουμε μία μπασταριά κρέας στο γείτονα που δεν κατάφερε να έχει ένα δικό του χοιρινό. Να κάνει κι αυτός Χριστούγεννα! Η χαρά είναι λειψή αν δεν την μοιραστείς με τον συνάνθρωπό σου!
Και η ερώτηση κάποια στιγμή ήρθε από την ευαίσθητη δημοσιογράφο:
-Πέσ΄ μου τώρα Χαρίκλεια, ειλικρινά, τι θα προτιμούσες τελικά; Το τότε ή το σήμερα;
-Ασφαλώς το τότε με συγκινεί και το αναπολώ με νοσταλγία, παρά τις όποιες στερήσεις και τη σκληρή δουλειά που είχαμε. Σήμερα έχουμε ψευτιά. Χάθηκαν οι αξίες του χθες.
Σας ευχαριστούμε, καλή μας Χαρίκλεια, καλή μας Μαρία, για το μάθημα μαγειρικής που μας δώσατε σ΄ ολόκληρη τη Ρούμελη, μα πιο πολύ σας ευγνωμονούμε για το μάθημα ζωής και ανθρωπιάς που πειστικά, βαθιά και σταθερά μπορέσατε να εμφυτεύσετε στο νου και την καρδιά μας!
Νέα γενιά
Χαριτωμένο το δεύτερο γεννητούρι, αγοράκι του Ηλία και της Έλντας. Τρισευτυχισμένο μωρό δείχνει πολύ ήρεμο και απολαμβάνει την παρέα των συγχωριανών που το θεωρούν γούρι για όλο το χωριό. Μάριος θα είναι το όνομά του και νονά η κα Ελένη Στεργίου. Η βάφτιση δεν ορίσθηκε ακόμη.
Ευχάριστα νέα
Το δίκτυο της ΦτΣ μπόρεσε να μάθει και νέα που πολλοί Σκαμνιώτες τα αγνοούν. Αυτές οι «αποκλειστικότητες» είναι η δύναμη των ΜΜΕ, μην το ξεχνάμε! Έτσι λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά μάθαμε από εμπιστευτική πηγή ότι ένας εξαιρετικά συμπαθής νέος του Σκαμνού, ο Γιάννης Ευστράτογλου, προχώρησε σε αρραβώνα με την όμορφη Μαρία που ήδη αρκετοί από μας γνωρίσαμε. Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι νέων παιδιών με προσωπικότητα που μας αφήνει τις καλύτερες υποσχέσεις για μία οικογένεια σε λίγο που όλοι μας θα καμαρώνουμε.
Με τα μαθηματικά ασχολήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο αγαπητός μας Γιαννάκης, αλλά η αγωγή που έλαβε από την οικογένειά του τον ώθησε να συνδράμει τον πατέρα του στο μεγάλο τυπογραφείο που διατηρεί στην Καλλιθέα μαζί με τον καλό μας φίλο Γιάννη Ξυνό. Η μέχρι τώρα δράση του Γιάννη και η υπευθυνότητα που δείχνει στο τυπογραφείο, όπου οι υποχρεώσεις είναι σημαντικές μιας και οι παρτίδες των υλών και εντύπων που διακινούνται μέσα από τα τεράστια και πανάκριβα μηχανήματα γίνονται με κλαρκ, τεράστιες παλέτες και μεγάλα φορτηγά, αποτελεί ένδειξη ότι ο Γιάννης έχει τα εχέγγυα να σταθεί ικανός και άξιος για μεγαλύτερες ευθύνες και να συνεχίσει το έργο του πατέρα του εξασφαλίζοντας την συνέχιση και την προοπτική σε μία θάλλουσα επιχείρηση. Αυτή, βεβαίως, είναι μία πτυχή της προσωπικότητας του Γιάννη την οποία δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν οι συγχωριανοί, αλλά γνωρίζουν και πιστοποιούν όλοι τους το απαράμιλλο ήθος, τη σεμνότητα, τη γόνιμη σκέψη και την ορθοφροσύνη του νέου που φαίνεται να υπερβαίνει τα όρια της ηλικίας του.
Η όμορφη Μαρία, από την άλλη μεριά, Βρεττάκη, είναι το επώνυμό της που προδίδει την ευγενή καταγωγή της από τη Χερσόνησο της Κρήτης. Την Κρήτη, που δεν φημίζεται μόνον για τη λεβεντιά που συναγωνίζεται τη Ρούμελη, αλλά κατά γενική ομολογία αναδεικνύει και τις ομορφότερες κοπέλες. Με σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών η Μαρία, εργάζεται ήδη ως στέλεχος σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία και δεν κρύβει την αγάπη της για το Γιάννη, το Σκαμνό και τους ανθρώπους του.
Τις καλύτερες ευχές μας μέσα από την καρδιά μας σ΄ αυτά τα υπέροχα παιδιά που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να κερδίσουν τη ζωή και να μας δώσουν κι εμάς χαρές και ευτυχία.
Αυτοί που μας άφησαν
Πλήρης ημερών μας αποχαιρέτησε για το μεγάλο ταξίδι η Αικατερίνη Καρπασίτη, μητέρα της κας Κούλας Γέμελου, στις 07.11.2002. Η κηδεία έγινε στη Νίκαια και παρέστησαν αρκετοί Σκαμνιώτες που ζουν στην Αθήνα. Ο Μητροπολίτης Νικαίας που γνώριζε πολύ καλά την ευσεβή γυναίκα μίλησε με λόγια ζεστά για την αείμνηστη Αικατερίνη και εξύμνησε την προσήλωσή της στα φιλοχριστιανικά αισθήματα της εκλιπούσης.
Αμέσως μετά, το Δεκέμβριο, χάσαμε το Στάθη Νικ. Τζιβάρα. Τον πολύ αγαπημένο μας αριστοτέχνη της ραπτικής που φρόντισε με τον καλύτερο τρόπο την εμφάνιση τόσων και τόσων Σκαμνιωτών. Ο Στάθης είναι ο τρίτος γιος της Γαρέφως και του Νίκου Τζιβάρα που μας αφήνει. Προ ετών χάσαμε τον αδελφό του Δημήτρη, ενώ η οικογένεια δικαιούται κάθε τιμής για τον άλλο αδελφό, τον Παναγιώτη, τον ήρωα του Αλβανικού Μετώπου που έφτασε στην υπέρτατη υπέρ πατρίδος θυσία, ακολουθώντας το παράδειγμα και τις αξίες που μας δίδαξαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας.
Ο Στάθης ήταν πολύ αγαπητός και απέκτησε με την εξαιρετική συζυγό του Καλλιόπη (Καράντζαλη, από τη Γραβιά) το γιο του Νίκο που είναι ένας διαπρεπής Καθηγητής των Μαθηματικών. Η κηδεία του Στάθη έγινε στο Σκαμνό, αλλά δεν κυκλοφόρησε ευρέως η πληροφορία.
Στους συγγενείς των εκλιπόντων εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.
Τιμητική πλακέτα στο Σύλλογο Σκαμνού
Το Α΄ Σύστημα Αεροπροσκόπων Ακροπόλεως [Αθηνών] από το οποίο 16 παιδιά φιλοξενήθηκαν για τρεις χειμωνιάτικες ημέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και βίωσαν το Σκαμνό, απένειμε τιμητική πλακέτα στο Σύλλογο του χωριού με ευχαριστίες για τη φιλοξενία και την υποστήριξη που παρασχέθηκε στους νεαρούς επισκέπτες μας. Η πλακέτα τοποθετήθηκε ήδη σε επίκαιρη θέση του πολιτιστικού μας κέντρου.
Σημαντικό το έργο που προσφέρει στη νέα μας γενιά το προσκοπικό κίνημα. Τα προσκοπάκια, παιδιά της πόλης, ήρθαν σε επαφή με τις ομορφιές του ορεινού οικισμού ακόμη και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες που τους δίνουν τη δυνατότητα εξάσκησης και εξοικείωσης στην επιβίωση και την αναγνώριση όμορφων εμπειριών. Στους εκλεκτούς Σκαμνιώτες που συνέδραμαν τα παιδιά με καυσόξυλα για το τζάκι, με πετρέλαιο για τη θερμάστρα, με γλυκά, αναψυκτικά και άλλα εφόδια, με την μεταφορά τους με κομβόϊ αυτοκινήτων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Μπράλλου, όπου κι έγινε συγκινητικός αποχαιρετισμός, εκφράζουμε κι από αυτή τη θέση τα συγχαρητήριά μας.
Οι χαρούμενες φωνές των παιδιών με τα προσκοπικά τους παιχνίδια και δράσεις, οι εξορμήσεις τους σε δύσβατες τριγύρω περιοχές και οι «κραυγές» τους έφεραν την άνοιξη μεσ΄ το καταχείμωνο. Τι ποιο ευχάριστο;
Η πίτα για το νέο χρόνο
Σε όμορφη ατμόσφαιρα πολλοί συγχωριανοί ανταποκρινόμενοι στη σχετική πρόσκληση του Συλλόγου, γιόρτασαν την κοπή της πίτας και αντάλλαξαν ευχές για το νέο χρόνο στις 08.02.2003 στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Σκαμνού, όπου επίσης προσφέρθηκαν ποτά κλπ.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου έκανε ένα ενδιάμεσο απολογισμό δράσης με το πέρας του 2002 και ακολούθησε σχετική συζήτηση. Το σημαντικότερο νέο είναι ότι με τις μέχρι τώρα συνδρομές [βλέπε ιδιαίτερη στήλη «τα οικονομικά του Συλλόγου»], αποπληρώθηκε το χρέος στους δύο συγχωριανούς μας από το έργο του Αγίου Αθανασίου, όπου ήδη κατασκευάσθηκε καλαίσθητο κωδωνοστάσιο, πάνω σε χοντρούς κορμούς δέντρων, ενώ προχωράει ο Σύλλογος στην κατασκευή καλαίσθητων θυρών στα πέτρινα ανοίγματα των λιθοδομών.
Ξεχωριστός χειμώνας
Χρειάστηκε να φθάσουμε στα μέσα Φεβρουαρίου για να χιονίσει μέσα στο Σκαμνό με μπόλικο χιόνι που έφτασε τα 80 εκατοστά. Μέχρι το χρονικό αυτό όριο χιόνισε μερικές φορές αλλά το χιόνι περιορίστηκε να φτάσει μόνο μέχρι πάνω από το χωριό στο ύψος της Σπηλιάς. Ωστόσο προηγήθηκαν αρκετές βροχές με ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες νερού που, ως φαίνεται αναπλήρωσαν όλα τα κενά του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτό γίνεται εμφανές από τις πηγές του Σκαμνού και τα πηγάδια που έχουν γεμίσει από νερό.
Κάτω από τις ιδιοκτησίες Πολυζωϊδη και Παναγιώτη – Ευθύμιου Αποστολόπουλου με τις καρυδιές, εμφανίσθηκε και πάλι η παλαιά πηγή απ΄ όπου αναβλύζει μεγάλη ποσότητα νερού που τρέχει στο ρέμα που υπήρχε παλαιότερα και είχαμε περίπου ξεχάσει.
Το νερό της Τρανή-Βρύσης, επί παραδείγματι φαίνεται διπλάσιο από κάθε προηγούμενο χειμώνα. Ένα εντυπωσιακό βελούχι ξεπετιέται πάνω από τις δύο πέτρινες κούπες και εκτινάσσεται πολύ πιο πέρα από την κάτω δεξαμενή [ποτίστρα για τα ζώα] πλημμυρίζοντας όλο τον ευρύτερο χώρο. Στον κεντρικό δρόμο που κατηφορίζει μέσα στο χωριό και κάτω από την ιδιοκτησία Σπύρου Τζιβάρα, αναβλύζει μεγάλη ποσότητα νερού και καθιστά ρέμα ολόκληρο το δρόμο από κει και κάτω. Μία τέτοια ποσότητα νερού, ίσως και λιγότερη, μπορεί να θυμηθεί κανείς σε μία χρονιά της 10ετίας του ΄50.Επιβάλλεται εδώ να βρεθεί ένας τρόπος εκτροπής αυτού του νερού κάθετα προς της απέναντι πλευρά του δρόμου γιατί στις χαμηλές θερμοκρασίες, ολόκληρος ο κεντρικός δρόμος μετατρέπεται σε ένα παχύ στρώμα πάγου, άκρως επικίνδυνο για πεζούς και οχήματα.
Το γιοματάρι
Το κελάρι του Κώστα Ε/Μ Τζιβάρα είναι και πάλι γεμάτο από συμπληρωματικά πρόσθετα ξύλινα βαρέλια. Η ζήτηση του κρασιού είναι ιδιαίτερα αυξημένη όχι μόνον από τους συγχωριανούς, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Οι συνθήκες διατήρησης του κρασιού και η αυστηρή επιλογή του μούστου χωρίς τα επικίνδυνα συντηρητικά, είναι η βάση της επιτυχίας. Έτσι λοιπόν εδώ ισχύει η ρήση: «Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» και μάλιστα χωρίς πονοκεφάλους και παρατράγουδα.
Η συντήρηση και καθαριότητα των βαρελιών αποτελεί επίσης μεγάλο κεφάλαιο για τον Κώστα που επενδύει πολύ κόπο, τέχνη, μεράκι, υπομονή και ειδικές συνταγές. Το κρασί δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Αυτό το ξέρει ο έμπειρος Σκαμνιώτης που συνδυάζει όλη την σοφία των προγόνων μας με όλα τα νέα στοιχεία και γνώσεις οινολογίας που ενισχύουν τη βελτίωση του κρασιού. Ο χώρος παίζει σπουδαίο ρόλο. Χρειάζεται διαρκής χαμηλή, όσο και σταθερή θερμοκρασία και υγρασία και τούτο ισχύει, όπως είναι φυσικό, στη διάρκεια των θερινών μηνών. Δεν είναι τυχαίο που το κελάρι είναι από τις δύο πλευρές του μέσα στο σκαμμένο βουνό του πρανούς, όπου πάνω του είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας. Επίσης μετράει θετικά ότι ο χώρος ελάχιστα φωτίζεται από τον ήλιο και είναι προσεκτικά μονωμένος. Στο απόθεμα του Κώστα μπορεί κανείς να βρει πρόσφατο ή και πολύ παλαιό κρασί που φθάνει τα 7-10 χρόνια. Το καθένα στο είδος του.
Στην ποιότητα των βαρελιών ο Κώστας δεν συμβιβάζεται:
– Σαφώς και μόνον για δρύινα βαρέλια μιλάμε. Αλλά τι θα πει δρύινα;
Συμπληρώνει ο ίδιος, για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι μόνον κορμοί δρυός σε προσήλιο μέρος και όχι από ζερβό και ανήλιο, μπορεί να δώσουν το σωστό ξύλο που θα διατηρήσει σωστό το κρασί για πολλά χρόνια!
Δοκιμάσαμε το καινούργιο κρασί. Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη επιτυχία του καλού συγχωριανού μας. Συγχαρητήρια και καλόπιοτο!