FtS35
Διεργασίες για το κοινά αποδεκτό όνομα του νέου Δήμου, την έδρα και τα γειτονικά χωριά που θα υπεισέλθουν στην συγχώνευση.
Όπως δείχνουν τα πράγματα ο Σκαμνός πρέπει να θεωρείται η πλέον πιθανή έδρα του υπό σύσταση Δήμου με τη συμμετοχή των γειτονικών χωριών. Μεγάλος ενθουσιασμός και διάθεση για δουλειά και προσφορά παρατηρείται όλο τον τελευταίο καιρό στο Σκαμνό.
Στα πλαίσια των μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση, ενθαρρύνοντας την συνένωση γειτονικών Κοινοτήτων με σκοπό τη δημιουργία μεγαλυτέρων ενώσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στα χωριά μας, όπως εξ άλλου συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για ένα ορθότατο μέτρο της Κυβέρνησης που καλούμαστε να ενστερνισθούμε και να υποστηρίξουμε.
Τα συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καταλυτικά και δείχνουν καθαρά την σκοπιμότητα και σημασία της προωθούμενης ρύθμισης. Ολλανδία: μόλις μερικές εκατοντάδες οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Ελλάδα: πολλές χιλιάδες δήμοι και κυρίως Κοινότητες που λόγω του μικρού μεγέθους αδυνατούν να ανταποκριθούν στους σκοπούς ύπαρξής των, ενώ από την άλλη πλευρά δημιουργούν τεράστια όσο και αδικαιολόγητα κόστη. Το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, όπως τιτλοφορείται, αναφέρει με βάση την εικόνα της απογραφής του 1991 ένα τεράστιο αριθμό κοινοτήτων και Δήμων (5.343 Κοινότητες με πληθυσμό 3.151.737 κατοίκους και 454 Δήμους με πληθυσμό 7.128.060 κατοίκους).
Η ευθύνη για την δυσάρεστη αυτή κατάσταση πέφτει αναμφίβολα σε πολλές πλευρές. Σίγουρα στην κεντρική Διοίκηση που επιτέλους τώρα μόλις δρομολογεί τις σωστές κινήσεις, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που εννοούν να αναδείχνουν αναρίθμητους Προέδρους (γνωστό πλέον το ανέκδοτο για το πόσοι πρόεδροι κυκλοφορούν στον τόπο μας!), κοινοτικούς Συμβούλους, Γραμματείς κττ.
Η πολιτεία υποστηρίζει την εκούσια συνένωση γειτονικών κοινοτήτων και προικοδοτεί με σεβαστούς πόρους την κίνηση αυτή. Για να περιορισθούν οι τυχόν αρνητικές αντιδράσεις από τους ήδη εκλεγμένους Προέδρους, συζητείται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και η θέσπιση μιάς ισόβιας σύνταξης ως μικρό κλάσμα των αμοιβών του εν ενεργεία Προέδρου. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε αναγκαστική, όπως πληροφορούμαστε συνένωση γειτονικών κοινοτήτων, σε τρόπο που να προκύψουν βιώσιμοι Δήμοι. Στην δική μας περιοχή η γεωγραφία δείνει την ποιο αξιόπιστη πρόταση, γύρω από την οποία ήδη έχουμε δρομολογήσει εκούσιες προκαταρκτικές διεργασίες σε διακοινοτικό επίπεδο.
Η συζητούμενη για τα δικά μας χωριά λύση περιλαμβάνει: Ελευθεροχώρι, Σκαμνό, Οίτη, Παύλιανη, Μπράλλο και Παλαιοχώρι. Ο αριθμός των κατοίκων προσεγγίζει, όπως ακούμε, τα 2.400 άτομα. Συζητήσεις μεταξύ των Προέδρων των Κοινοτήτων αυτών, αν και δεν οδήγησαν πάντοτε σε σύμφωνες απόψεις, έχουν ήδη σηματοδοτήσει αρκετά θετικά πράγματα και τάσεις, όπως για παράδειγμα την ονομασία του υπό εκκόλαψη Δήμου. Ακούσαμε καλές προτάσεις, όπως Δήμος Ασωπού, ωραίο τοπωνύμιο που συνδέει γεωγραφικά τα υπό “σύνδεση” χωριά. Άλλη πρόταση ήταν Δήμος Ηρακλειωτών και ακόμη Δήμος Δωριέων. Στο στοιχείο του ονόματος, φαίνεται ότι οι Πρόεδροι τα .. βρήκαν. Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις θα προωθηθούν στο λεγόμενο Συμβούλιο Τοπωνυμιών το οποίο και θα διαμορφώσει μία τελική πρόταση στον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος και θα αποφασίσει τελικά και οριστικά.
Ακόμη όμως συζητείται η έδρα του Δήμου. Εκτός από τον Σκαμνό που θεωρείται εξ αντικειμένου η καλύτερη λύση, ευρισκόμενος ακριβώς στη μέση της διασταύρωσης του οδικού δικτύου που συνδέει τα υπόψη χωριά, την έδρα επιθυμεί να πάρει και ο Μπράλλος δίνοντας και λύση κτηριακή για τη στέγαση του υπό σύσταση Δήμου με τις υπηρεσίες του. Ο Σκαμνός όμως, δεν μένει πίσω και παραχωρεί για προσωρινή έστω στέγαση του Δήμου το ωραίο λιθόκτιστο ακίνητο του εκπολιτιστικού του Συλλόγου, ενώ οι Σκαμνιώτες Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες προχώρησαν ήδη σε συγκεκριμένες μελέτες που μας έθεσαν υπόψη. Μία ιδέα που είδαμε προβλέπει ένα λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές κτήριο με τα καλύτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιοχής μας και πρόβλεψη για εγκαταστάσεις γραφείων και λοιπούς απαραίτητους χώρους, αποθηκών, αρχείων, συνελεύσεων, παρκινγκ κλπ. Αυτή η πρόταση χώρου τοποθετεί το κτήριο του Δήμου, σαν εξαιρετικό στολίδι της όλης γύρω περιοχής, ακριβώς στην Ανατολική είσοδο του Σκαμνού στην μεγάλη άπλα που διαμορφώνεται δίπλα από τον μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο επί της Εθνικής Οδού Θερμοπύλες-Δελφοί και του παρακαμπτηρίου δρόμου προς Οίτη, Παύλιανη και όλα τα χωριά της Γκιώνας και από τον οποίο διέρχονται σχεδόν καθημερινά όλοι οι μελλοντικοί μας συνδημότες. Η χωροταξική αυτή πρόταση έχει αυτονόητα πλεονεκτήματα.
Άλλα επί μέρους θέματα είναι προς διευθέτηση και εκτιμούμε ότι δεν θα δυσκολευθούν οι τοπικοί μας άρχοντες με την απαραίτητη γενναιοψυχία, όπου χρειάζεται, να αναζητήσουν την ορθολογικότερη λύση, αφού και το μέτρο της συγχώνευσης Κοινοτήτων που προωθεί η Κυβέρνηση έχει σαν κεντρική φιλοσοφία, τον ορθολογισμό. Ακούμε για παράδειγμα ότι κάποιος στην Παύλιανη εξέφρασε την άποψη να ενταχθεί το χωριό τους κάπου προς την … Υπάτη. Στο Ελευθεροχώρι μαθαίνουμε από τον συνετό τους Πρόεδρο κ. Στάθη Παπαβασιλείου, ότι σύσσωμο το χωριό βλέπει και υποστηρίζει την ένταξή του στο ανωτέρω σύμπλεγμα γειτονικών χωριών, ωστόσο επισημαίνεται ότι παλιότερα είχε προταθεί η ιδέα να υπαχθεί το χωριό τους στο … Μοσχοχώρι. Να φαντασθεί κανείς την περιπέτεια του Ελευθεροχωρίτη που αντί να πάει 2-3 χιλιόμετρα στο Σκαμνό για να πάρει, ας πούμε, ένα Πιστοποιητικό, να χρειασθεί ένα ταξίδι μέχρι το Μοσχοχώρι ! Άλλοι πάλι στο ίδιο χωριό τονίζουν και άλλες παραμέτρους που στ αυτιά μας ηχούν σοβαρές και λογικές. Όπως για παράδειγμα τονίζουν τον παράγοντα της ομοιογένειας και συνάφειας των οικισμών, δηλ. τα ίδια ζητήματα της ορεινής ή ημιορεινής περιοχής κττ.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κάτι καινούργιο και καλό προκύπτει για το χωριό και τους γείτονές μας με τους οποίους έχουμε και ευρύτατους οικογενειακούς δεσμούς συγγένειας, αλλά και συνεπακόλουθα κτηματικά ενδιαφέροντα, όπως προικώα κτήματα στα διπλανά χωριά. Το χειρότερο βεβαίως που μπορεί να συμβεί είναι από έλλειψη αυτόβουλης συγχώνευσης να υποχρεωθούν οι υπέρτερες αρχές να επιβάλλουν λύσεις επαχθείς, όπως, ας πούμε, υπαγωγή Παλαιοχωρίου στην Αμφίκλεια, δηλ. πολλά χιλιόμετρα μακριά.
Στην κοπή της πίτας 25.01.1997 είχαμε στο Σκαμνό τον Πρόεδρό μας κ. Ανδρέα Παπανδρέου. Οι Σκαμνιώτες είδαν με καλό μάτι την παρουσία του Προέδρου που βρήκε την ευκαιρία να μας ενημερώσει με ουσιαστικά λόγια για το τί έγινε στο χωριό μας, τί πρόκειται να γίνει, αλλά και ιδιαίτερα για τις εξελίξεις γύρω από τη σύσταση του νέου Δήμου.