Μεγάλη συμμετοχή συντακτών

FtS35

Η συγκρότηση του δημοσιογραφικού επιτελείου, η πλατιά συμμετοχή των μελών και η έκφρασή των και μερικοί κοινά αποδεκτοί κανόνες.

Ένας βασικός στόχος της εφημερίδας μας είναι η δημιουργία / παραγωγή της με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή συντακτών. Είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο εξασφαλίσει τη λεγόμενη πολυφωνία, πλήθος απόψεων και θέσεων. Κάπου τα στοιχεία αυτά συνθέτουν κάποιας μορφής αντικειμενικότητα και αντιπροσωπευτικότητα. Αρκετοί “συνεργάτες” αποτελούν τον αρχικό / βασικό πυρήνα σύνταξης της εφημερίδας μας, ωστόσο επιδίωξή μας είναι από την εφημερίδα μας που δεν είναι παρά το κοινό βήμα έκφρασης των Σκαμνιωτών, να διατυπώνονται όλες οι απόψεις για τον Σκαμνό, τα ποικίλα θέματά του και τους ανθρώπους του.

Με δεδομένη τη γεωγραφική διασπορά των Σκαμνιωτών, έχουμε δύο ομάδες σύνταξης ήτοι μία ομάδα στην Αθήνα αποτελούμενη από τους Κυρίους Νίκο Α. Ζαλαώρα, Απόστολο Δοσούλα και Ευθύμιο Δ. Τζιβάρα, ενώ μία άλλη ομάδα έχει ως επίκεντρό της την Λαμία και το Χωριό μας και αποτελείται από τους Κυρίους Γιάννη Ζαλαώρα, Φάνη Σκαρή και Δημήτρη Πολυζωϊδη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κ. Γέμελος υποστηρίζει και συντονίζει την δουλειά στην δεύτερη ομάδα Λαμίας. Όλο το υλικό μεταφέρεται στην Αθήνα όπου γίνεται και η εκτύπωση της εφημερίδας με την σημαντική συνδρομή του συγχωριανού μας κ. Δημήτρη Ευστράτογλου που διαθέτει τυπογραφείο αξιώσεων. Ένα ωραίο δείγμα τυπογραφικής δουλειάς του Δημήτρη λάβαμε με το ημερολόγιο 1997. Τον γενικό συντονισμό της έκδοσης, ο Σύλλογος ανέθεσε στον κ. Γ. Αποστολόπουλο.

Ναι, αλλά πώς εξασφαλίζεται αυτή η πλατιά συμμετοχή και έκφραση; Σε ειδική στήλη η εφημερίδα δέχεται όλες τις γνώμες και απόψεις, τις κρίσεις και τα οποιαδήποτε σχόλια. Φυσικά ακόμη και αν αυτές είναι διαφορετικές ή αντίθετες από αυτές των “βασικών” συντακτών. Η βασική προϋπόθεση και παράκληση για τους αρθρογράφους / επιστολογράφους είναι ο στόχος της παρέμβασής των να είναι εποικοδομητικός. Δημοκρατική διαδικασία λοιπόν με σεβασμό στα όρια που κάθε φορά διαχωρίζουν το θετικό από το αρνητικό. Έτσι από το βήμα αυτό, που με χαρά αναφέρουμε ότι απευθύνεται σε αρκετές εκατοντάδες συγχωριανούς και φίλους του Σκαμνού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές του Νομού μας και άλλες αρχές, θα διατυπωθεί η άποψη όλων. Ήδη με χαρά βλέπουμε ένα μεγάλο ενδιαφέρον και ευρισκόμαστε εμπρός στο .. ευχάριστο δίλημμα να περιορίσουμε ή αναστείλουμε για επόμενα φύλλα μερικές εργασίες. Εδώ θα θέλαμε την κατανόηση και υπομονή των καλών μας φίλων αρθρογράφων / επιστολογράφων. Σαν κριτήριο προτεραιότητας υιοθετούμε κυρίως τον βαθμό επικαιρότητας των ζητημάτων που θίγονται, ενώ αυτά που έχουν κάποια διαχρονικότερη αξία τα αφήνουμε για επόμενες εκδόσεις / φύλλα.

Οπωσδήποτε ο κάθε επιστολογράφος / αρθρογράφος έχει την ευθύνη των όσων γράφει και η εφημερίδα μας με μόνη τη δημοσίευση ενός κειμένου δεν σημαίνει ότι υιοθετεί δίχως άλλο τις εκφραζόμενες απόψεις. Το εποικοδομητικό ύφος το αντιλαμβανόμαστε στα πλαίσια προώθησης των στόχων του Συλλόγου μας με τον γνωστό άξονα γύρω από την εξωραϊστική και την εκπολιτιστική του δραστηριότητα. Επιζητείται η ενότητα και η κοινή, αγαστή προσπάθεια και όχι η οποιαδήποτε αντιπαλότητα και διαίρεση που φθείρει και διαιρεί. Δεν θα βλέπαμε για παράδειγμα με καλό μάτι τις υπερβολικές κριτικές και αμετροεπείς θέσεις, χωρίς την επιβαλλόμενη αβρότητα και σε καμία περίπτωση αντιπαραθέσεις που δεν βοηθούν στην επίτευξη των στόχων μας. Αντί για αυστηρές κριτικές, βλέπουμε και υποστηρίζουμε την προβολή των θετικών συμπεριφορών και δράσεων, ώστε εξ αντιδιαστολής να προκύπτει τί δεν θα χαιρετίζαμε με ευχαρίστηση.

Πιστεύουμε ακράδαντα στις πολύπλευρες αρετές που διακρίνουν τους συντοπίτες μας και που ο καθ ένας τις εκδηλώνει με τον τρόπο του. Αν εμείς μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε από τη θέση αυτή να ενισχυθούν και πολλαπλασιασθούν οι εκδηλώσεις αυτών των αρετών, τότε σίγουρα θα θεωρήσουμε ότι αξίζει κάθε προσπάθεια.

Στον δύσπιστο και απαισιόδοξο επισημαίνουμε :

Αν στρέψουμε τα μάτια μας πίσω στο χρόνο, έστω στα τελευταία 10 έως 15 χρόνια, δεν θα δυσκολευθούμε να διαπιστώσουμε την πολύπλευρη θετική εξέλιξη της μικρής κοινωνίας του χωριού μας. Ο Σύλλογός μας και κοντά σ αυτόν η εφημερίδα μας, διαδραματίζουν το ρόλο τους εδώ. Ψυχική ανάταση λοιπόν και συνεχίζουμε με σιγουριά.

Εκτός από τις τακτικές και έκτακτες συνεργασίες επιδιώκουμε την έκφραση άποψης των μελών της κοινωνίας μας με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, όπως για πολυάσχολους και πολύ ηλικιωμένους, με τη μορφή συνεντεύξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *