Αναδασμός

FtS35

Προφανής ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές κτηματικές περιουσίες στην περιοχή Μπράλλου

Όταν έβρεχε ευκαιρίες, μερικοί από εμάς κρατούσαμε .. ομπρέλες. Αρκετές ευκαιρίες υπήρξαν στο παρελθόν να προωθηθεί ο αναδασμός του αγροτικού κλήρου και ιδίως στις περιοχές που προσφέρονται για μηχανική καλλιέργεια. Η στενοκεφαλιά, ο συναισθηματισμός και το δέσιμο με το συγκεκριμένο κομμάτι ιδιοκτησίας που ποτίστηκε με τον τίμιο ιδρώτα των προγενέστερων γενεών, εμπόδισαν μία αναδιανομή και συγκέντρωση της κτηματικής μας περιουσίας. Οι συνέπειες είναι γνωστές: ο απίθανος κατακερματισμός του κλήρου δεν αφήνει περιθώρια για μία κάποια συστηματική καλλιέργεια. Οι παραδόσεις θέλουν στον τόπο μας να κατακερματίζεται η κτηματική περιουσία ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων από γενεά σε γενεά. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην σημερινή τραγική κατάσταση. Βεβαίως ο λόγος δεν μπορεί να γίνει για τα αγροκτήματα της περιοχής Σκαμνού, αφού σε ελάχιστες περιοχές υπάρχουν εκτάσεις που μπορεί να καλλιεργηθούν με αγροτικά μηχανήματα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Μπράλλου όπου Σκαμνιώτικες οικογένειες κατέχουν(;) εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής γης που ξεκινάει από την περιοχή του Άνω Μπράλλου και φθάνει μέχρι και την περιοχή του οικισμού Σταθμού Μπράλλου. Ο χρόνος της αδράνειας λειτούργησε σε βαθμό επικίνδυνο σε βάρος των ιδιοκτητών, αφού διάφοροι καλλιεργητές της περιοχής αλλά και από μακρινές αποστάσεις (Αμφίκλεια ή και … Αλμυρό !) καλλιεργούν τα κτήματα των Σκαμνιωτών ερήμην των ιδιοκτητών και δεν αποδίδουν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις ένα κάποιο αντάλλαγμα. Σε άλλες περιπτώσεις πονηροί μεσολαβητές οικειοποιούνται τα κτήματα και εισπράττουν αντάλλαγμα που δεν τους ανήκει.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα είναι ότι τα τρακτέρ οργώνουν τα όμορα αγροκτήματα και εξαφανίζουν τους μεγάλους λίθους που οριοθετούν τις ιδιοκτησίες. Έτσι λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθούν και πάλι με ακρίβεια οι επί μέρους ιδιοκτησίες και διερωτόμαστε πώς θα μπει μία τάξη στα πλαίσια της ευνομούμενης πολιτείας μας, όπου προστατεύεται η ιδιοκτησία. Κινούμαστε ήδη με τις κατά καιρούς ληφθείσες αεροφωτογραφίες, αλλά σίγουρο είναι ότι η λύση του αναδασμού πρέπει να προωθηθεί με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Ο κάτοχος μιας ιδιοκτησίας 30 στρεμμάτων που είναι διασπαρμένη σε 5-10 επί μέρους μικρά αγροκτήματα ας δεχθεί να λάβει ένα ενιαίο αγρόκτημα έστω και κάπως μικρότερο ή κάπως μειονεκτικότερο από το άθροισμα των μικρών αγροτεμαχίων που είχε. Το πλεονέκτημα που θα αποκτήσει θα είναι ότι επιτέλους θα μπορεί να ορίζει, όπως και το Σύνταγμα της χώρας μας κατοχυρώνει, την περιουσία του και να την καλλιεργεί ο ίδιος ή να την μισθώνει σε άλλους καλλιεργητές.

Για τον ανυποψίαστο συντοπίτη μας σημειώνουμε ότι η λεγόμενη από τους νομικούς “χρησικτησία” επέρχεται και δημιουργεί ακλόνητο τίτλο κυριότητας στην περίπτωση που ο καταπατητής, “ο νομέας” όπως τον ονομάζει το Δίκαιο, εκμεταλλεύεται για 20 χρόνια το κτήμα χωρίς να προβληθεί κάποια αντίρρηση από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος θεωρείται ότι εγκαταλείπει το κτήμα του και αυτοβούλως παραιτείται των όποιων δικαιωμάτων του από την υπόψη ιδιοκτησία. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η άμεση επέμβαση νομικών , που ήδη διαθέτουμε και μάλιστα εξέχοντα μέλη στο Σύλλογό μας, με στόχο τις κατάλληλες ενέργειες αποτροπής αυτών των δυσμενών εξελίξεων.

Απευθύνουμε ωστόσο φιλική έκκληση στις τοπικές αρχές από τη θέση αυτή και ιδίως στον αγαπητό Πρόεδρο της Κοινότητας Μπράλλου που συγκαταλέγεται στους αναγνώστες της εφημερίδας μας, να δούνε το ζήτημα αυτό με την απαιτούμενη κατανόηση και εγρήγορση και να μην αφήσουν άλλο να λειτουργήσει ο νόμος της ζούγκλας και των καταπατητών αλλότριας περιουσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *