Δραστηριότητες Συλλόγου

FtS35

Αναδρομή στο έργο του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της μικρής θητείας της νέας Διοίκησης από Σεπτέμβριο 1996 μέχρι και Ιανουάριο 1997

Η αναστολή έκδοσης της ΦτΣ για ένα ολιγόμηνο διάστημα, δεν ανέστειλε βεβαίως τη δραστηριότητα του Συλλόγου. Αντίθετα έχουμε τη χαρά να πληροφορήσουμε τους συγχωριανούς για την αξιόλογη όσο και πρωτοφανή δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στο διάστημα αυτό.

Δεν μας αρέσει να κουράζουμε με καυχησιολογίες, κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελε άλλωστε η Διοίκηση του Συλλόγου που σαν βασικό γνώμονα έχει τα έργα και όχι τα πολλά λόγια. Επειδή όμως ο κάθε συγχωριανός μας δικαιούται να πληροφορείται για ότι σημαντικό ενδιαφέρει το Χωριό μας, αφού πολλοί ευρίσκονται μακριά χωρίς δυνατότητα συχνής επίσκεψης στο χωριό, σε άλλες πόλεις μα και στο εξωτερικό, Γερμανία μέχρι και την μακρινή Αυστραλία, δίνουμε αμέσως παρακάτω σε τηλεγραφικό στυλ τα ποιό ενδιαφέροντα στοιχεία με πολύτιμο οδηγό το ημερολόγιο του Αντιπροέδρου μας κ. Απόστολου Δοσούλα.

Τακτική ετήσια Συνέλευση των μελών του Συλλόγου

Σάββατο 17 Αυγούστου 1996, η Συνέλευση σημαδεύεται από την παραίτηση του προηγούμενου Συμβουλίου πριν ολοκληρωθεί η θητεία του. Ο κ. Γ.Λ. Αστρακάς εξήγησε τους λόγους. Η συνέλευση ενέκρινε τον απολογισμό για την προηγούμενη 12μηνη περίοδο που πέρασε, απάλλαξε από κάθε διαχειριστική ευθύνη το προηγούμενο Συμβούλιο, έχοντας υπόψη και την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής που επιβεβαίωσε την άψογη διαχείριση της απελθούσας Διοίκησης.

Η οικειοθελής παραίτηση αποσκοπεί στην ανάδειξη αντιπροσωπευτικότερης σύνθεσης του ΔΣ του Συλλόγου. Η πρόθεση και υπόσχεση των παραιτηθέντων μελών είναι να συνεχίσουν και στο μέλλον να υποστηρίζουν με κάθε τρόπο το Σύλλογο. Ήδη στο διάστημα που διέρρευσε μέχρι τώρα, αυτό φάνηκε ότι δεν ήταν απλώς σχήμα λόγου, αφού στο πλείστον των περιπτώσεων, άλλα μέλη από τις αντίστοιχες οικογένειες εισήλθαν στο νέο Συμβούλιο και εργάζονται με ενθουσιασμό.

Ωραία παράδοση λοιπόν στο Σύλλογό μας τα οποιαδήποτε παλαιά μέλη να ευρίσκονται στο πλευρό των νέων, που με τη σειρά τους καλούνται να εργασθούν για το Σύλλογο, το χωριό και την κοινωνία του.

Στον συνολικό απολογισμό της απελθούσας Διοίκησης πιστώνονται σημαντικές πρωτοβουλίες, μερικές από τις οποίες σφραγίζονται ως προσωπικές ή οικογενειακές κινήσεις για να σταθούμε μόνον ενδεικτικά στην έκδοση της εφημερίδας του Σκαμνού από τον αγαπητό μας Γ.Λ. Αστρακά ή στον πλήρη εξοπλισμό του Μπαρ του Συλλόγου με ειδικό επαγγελματικό ψυγείο, ντουλάπια κλπ από την οικογένεια του τέως Προέδρου Κ. Γκόλφη και του υιού του Θανάση, δηλ. επένδυση ανερχόμενη σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων δραχμών. Ωραία δείγματα ψυχικού μεγαλείου και προσφοράς για τα οποία και από τη θέση αυτή και με την πεποίθηση ότι διερμηνεύουμε τις σκέψεις όλων των συγχωριανών μας, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες και συγχαίρουμε τους άξιους αυτούς συγχωριανούς μας ευχόμενοι στους ίδιους και τις οικογένειές των κάθε καλό.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Επειδή το κενό που δημιουργήθηκε προβλημάτισε πολύ τους συγχωριανούς, υιοθετήθηκε πρόταση που έγινε στη Συνέλευση δεκτή και έτσι η Συνέλευση με απόλυτη ομοφωνία συνήλθε και πάλι την ίδια ημέρα το απόγευμα με νέο θέμα τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτών. Ήταν μία σωτήρια ιδέα και πράγματι από την άψογη εκλογική διαδικασία που ακολούθησε αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και το Σώμα των Ελεγκτών, η λεγόμενη Εξελεγκτική Επιτροπή.

Μεγάλη και δίκαια τιμή με την καθολική εκδήλωση αγάπης και εμπιστοσύνης απ όλους τους συγχωριανούς στο πρόσωπο του Κώστα Γέμελου που όταν είδε τον επερχόμενο κίνδυνο για την πορεία του Συλλόγου, δεν δίσταξε, παρά τις πολλές επαγγελματικές του υποχρεώσεις, να στρατευθεί οικειοθελώς, θέτοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη διάθεση του χωριού μας. Και να λοιπόν που συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Ήταν πράγματι καιρός η κοινωνία του χωριού μας να δείξει με τον ποιό σαφή και επίσημο τρόπο την αγάπη, εκτίμηση και υπόληψή του στον υπέροχο αυτό άνθρωπο για τον οποίο κάθε Σκαμνιώτης έχει να αναφέρει παραδείγματα, περιστατικά και χαρακτηριστικές συμπεριφορές του, ο καθένας με τον τρόπο του και υπογραμμίζουν την προσφορά, το ήθος και την κοινωνική ευαισθησία του.

Νέα μέλη – ιδιαίτερα ευχάριστο και καλό σημάδι και αυτό – με φιλοδοξία και διάθεση για προσφορά κοσμούν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο πλευρό του Κώστα Γέμελου.

Δίνουμε τα νέα μέλη και τους ρόλους που ανέλαβαν στα πλαίσια συγκρότησης του νέου ΔΣ σε Σώμα ευθύς μετά την πρώτη συνεδρίασή του την επομένη των εκλογών :

Κωνσταντίνος Γέμελος Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
Απόστολος Δοσούλας Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
Γεώργιος Μ. Ασρακάς Ταμίας
Θεοφάνης Γ. Σκαρής Γραμματέας
Ιωάννης Ζαλαώρας Ταμίας Β
Δημήτριος Στεργίου τ. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου
Δημήτριος Πολυζωϊδης τ. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου
Κωνσταντίνος Ντάος τ. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου
Χρυσούλα Δουμανά τ. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου
Ευθύμιος Δ. Τζιβάρας τ. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου

Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι 4ετής. Υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση για σύντμηση της θητείας με σκοπό να εναλλάσσονται περισσότερα μέλη στην Διοίκηση του Συλλόγου. Δεν έχουμε τελικές αποφάσεις για το τυπικό άλλωστε αυτό ζήτημα.

Η εξελεγκτική επιτροπή που θα παρακολουθήσει και θα ελέγξει σύμφωνα με το Καταστατικό του Συλλόγου την δραστηριότητα και διαχείριση των πόρων της Διοίκησης, όπως αναδείχθηκε από την ίδια εκλογική διαδικασία, συγκροτείται από τα εξής μέλη του Συλλόγου μας:

Γεώργιος Αποστολόπουλος
Γεώργιος Στεφ. Τζιβάρας
Παναγιώτα Δοσούλα

Έξω από το πρόγραμμα, αλλά σημαδιακή, ήταν η αυθόρμητη συγκέντρωση πολλών δεκάδων Σκαμνιωτών που ακολούθησε αμέσως μετά από αυτή την εκλογική διαδικασία που έδωσε συνέχεια και πνοή στο Σύλλογο στην κοντινή μας Ταβέρνα Πλιάτσικα στον Άνω Μπράλλο. Ασυνήθιστο περιστατικό για το φίλο Δημήτρη, αλλά και για τους Σκαμνιώτες εξ όσων γνωρίζουμε, που αιφνιδιάσθηκε ευχάριστα βλέποντας τόσους πολλούς Σκαμνιώτες να κατακλύζουν το μαγαζί του και εξήντλησε τη δυναμικότητα της ταβέρνας για το σερβίρισμα της τόσο πολυάριθμης και εύθυμης συντροφιάς.

Η φωνή των Σκαμνιωτών δεν ακούγεται πια !

1η Σεπτεμβρίου 1996

Παράγοντες της νέας Διοίκησης συναντούνται με τον κ. Γ.Λ. Αστρακά, ο οποίος δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει με την έκδοση της ΦτΣ.

Η παραίτηση της παλαιάς Διοίκησης συνοδεύτηκε δυστυχώς και με διακοπή έκδοσης της εφημερίδας μας που κατά γενική ομολογία, αποτελεί ένα κορυφαίο επίτευγμα του Συλλόγου μας, αποδιδόμενο δίχως άλλο και κατά κύριο λόγο στην υπέροχη προσπάθεια του Γ.Λ. Αστρακά.

Ο αγαπητός μας Γ.Λ. Αστρακάς επικαλείται για την απόφασή του αυτή προσωπικούς λόγους που δεν θέλουμε και ούτε πρέπει να σχολιάσουμε, πιστεύουμε ωστόσο ότι ο χρόνος, ως … καλός γιατρός θα θεραπεύσει τα πράγματα οπότε και ο άξιος αυτός συγχωριανός μας θα επανέλθει στην ενεργό δράση στα πλαίσια του Συλλόγου.

Όλοι οι συγχωριανοί και φίλοι του Συλλόγου μας πρόσεξαν και αισθάνθηκαν την διακοπή έκδοσης της Εφημερίδας μας, ενώ με κάθε τρόπο επιζητούν την επανέκδοσή της.

Πλάνο δράσης

Η νέα Διοίκηση εκ των ενόντων διαμορφώνει πλάνο δραστηριοτήτων μια που εκ των πραγμάτων δεν είναι ευχερής η εκ νέου σύγκληση της Συνέλευσης που θα ήταν το αρμόδιο όργανο να το εγκρίνει. Εκ των ενόντων, ναι! Πρόχειρο πλάνο όμως, κάθε άλλο. Θαρραλέες όσο και εντυπωσιακές ιδέες που άρχισαν αμέσως να υλοποιούνται.

Σταχυολογούμε μερικές από αυτές:

• Ολοκλήρωση βρύσης με καθιστικά από λιθοδομή στο Ιατρείο.

* Κεραμοσκεπή και ανακαίνιση του κτιρίου Ιατρείου.

• Μελέτη χωροταξικού στο μεγάλο οδικό κόμβο στην είσοδο του χωριού Αϊ-Θανάση.

• Δίκτυο ύδρευσης μέχρι το Νεκροταφείο

• Γιορτή για τα παιδιά στις 26 Δεκεμβρίου

• Ημερολόγιο 1997

Χωροταξικό πλατείας στον μεγάλο οδικό κόμβο Αγίου Αθανασίου

Ήταν σημαντική εμπειρία για όσους παρευρέθησαν στις 5 Οκτωβρίου στην συνεδρίαση του Συμβουλίου που έγινε στο κτίριο του Σχολείου. Ο Απόστολος Δοσούλας παρουσιάζει αναλυτικά σχέδια και έκθεση ανάπλασης και ανάδειξης της περιοχής αυτής με συγκεκριμένη πρόταση δενδροφύτευσης, πεζοδρόμων, υπαίθριων καθιστικών, θέσεων Παρκινγκ ενώ στην πρόταση περιλαμβάνεται και η ιδέα κτιρίου που πολύ πιθανόν θα χρησιμοποιηθεί και για να στεγάσει τον υπό εκκόλαψη Δήμο του οποίου η έδρα κατά πάσα πιθανότητα θα ορισθεί στο Σκαμνό που είναι το γεωγραφικό και οδικό επίκεντρο των υπό συνένωση γειτονικών χωριών. Υψηλού επιπέδου χωροταξική προσέγγιση.

Πολλοί οι φίλοι που συνέδραμαν τον Απόστολο στις μετρήσεις αποστάσεων, την χάραξη και στη συνέχεια στην δενδροφύτευση. Η ΦτΣ τους ευχαριστεί και τους συγχαίρει όλους μαζί και έναν-έναν χωριστά, με πρώτον βεβαίως τον Απόστολο Δοσούλα για τον οποίο όλοι μας αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον επαγγελματισμό και την διάθεση προσφοράς του. Δεν αναφέρουμε τα ονόματα των υπολοίπων με το φόβο ότι μπορεί να παραλείψουμε μερικούς και να τους αδικήσουμε παρά τη θέλησή μας. Σημειώνουμε όμως ότι όσοι δεν πρόφθασαν να συμμετάσχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια, μπορούν να παρηγορηθούν έχοντας υπόψη ότι μερικές ποικιλίες φυτών ακόμη δεν έχουν ευρεθεί και συνεπώς ακόμη υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για συμμετοχή, εκδρομή στο Σκαμνό με την τόσο απαραίτητη για την υγεία μας σωματική άσκηση που μας υπόσχεται η δενδροφύτευση και οι λοιπές εργασίες του Συλλόγου. Σε κάθε περίπτωση οφείλονται ευχαριστίες στον αγαπητό Κώστα Ντάο που με τον ειδικό μηχάνημα ισοπέδωσης γαιών, διαμόρφωσε τον χώρο. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου γνωρίζουν λεπτομέρειες και είναι πρόθυμα να ενημερώσουν τα μέλη για λεπτομέρειες γύρω από τις επόμενες εργασίες. Το έργο προχωρεί στην υλοποίησή του με βάση το εγκεκριμένο σχέδιο.

Ανακαίνιση του Ιατρείου

Πριν τα Χριστούγεννα το έργο αυτό ολοκληρώθηκε. Μία καλαίσθητη κεραμοσκεπή τοποθετήθηκε πάνω στην πλάκα του μπετόν και το μικρό αυτό κτίριο ξαφνικά προσαρμόστηκε και ” έδεσε” με την αισθητική του χωριού. Πρόσθετες επεμβάσεις, βαφές κλπ έγιναν, ενώ η ταυτόχρονη αποπεράτωση του κτιριακού συμπλέγματος της παρακείμενης επίσης νέας βρύσης του χωριού από το καλύτερο υλικό, πέτρα της περιοχής, δημιούργησε ένα ωραίο σύνολο. Ο Κώστας Γέμελος χρειάσθηκε να διαθέσει πολλές ημέρες προσωπικής του εργασίας στο έργο αυτό και καθώς με τους χτίστες δεν ήταν ιδιαίτερα τυχερός στην αρχή, χρειάσθηκε να κατεδαφίσει ένα τμήμα και να συνεχίσει με νέο συνεργείο. Το αποτέλεσμα ωστόσο δικαιώνει την προσπάθεια καθώς μιλάει από μόνο του.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Την επομένη των Χριστουγέννων όλα τα παιδιά, και δεν είναι λίγα αφού πολλές οικογένειες χρόνο με το χρόνο προτιμούν να βιώσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων στο χωριό, πήραν δώρα από το Σύλλογο σε μία ωραία γιορτή που άρεσε πολύ στα παιδιά γιαυτό και δεν έλεγε να τελειώσει. Ένα καλό στοιχείο στο πάζλ αυτών των ημερών.

Μαγευτικά βιώματα όσων τυχερών ήσαν τα Χριστούγεννα στο Χωριό. Ανοιξιάτικες ημέρες στα Χριστούγεννα.

Πολλά στολισμένα δένδρα, ξεχωρίζει όμως αυτό του Δημήτρη Ι. Τζιβάρα, μα πάνω απ όλα το μεγάλο έλατο στο Ιατρείο του χωριού δίνει τον τόνο και δημιουργεί την ατμόσφαιρα των ημερών.

Επίκαιρη μουσική από το μεγάφωνο της Δρόσως με επιλεγμένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Συγχαρητήρια για τις μουσικές αυτές επιλογές και από τη θέση αυτή. Ύστερα από δεκαετίες, όλοι οι Σκαμνιώτες και πάλι με ευχάριστη έκπληξη τα Σκαμνιωτόπουλα που ήδη επισκέπτες στο χωριό ανέπτυξαν καλές φιλίες, σε ευάριθμη παρέα να λένε τα Κάλαντα σε όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια.

Κοινωνική συναναστροφή, φιλικές παρέες, ό, τι καλύτερο από τους παλαιότερους καιρούς και συνήθειες του χωριού. Στον Πολύκαρπο χρειάζεται προσοχή πάντως. Σε καλεί για ένα απογευματινό καφεδάκι και τελικά η αγαπητή μας Σοφία με τους μεζέδες της που αντιπροσωπεύουν ότι νοστιμότερο προτείνει η κουζίνα και η παραδοσιακή φιλοξενία του Σκαμνού, παρατείνει τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συντροφιάς μέχρι αργά το βράδυ.

Λίγο μετά τα Χριστούγεννα και αιφνιδίως χιόνι μέχρι 50 εκατοστά !

Και του χρόνου με υγεία !

Το ημερολόγιο του Σκαμνού

Το μήνυμα θα φθάσει κάπως αργά, αλλά οφείλουμε να πληροφορήσουμε όσους φίλους δεν είχαν την τύχη να προμηθευτούν το φωτεινό μας ημερολόγιο, ότι έχασαν μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ένα κορυφαίο είδος τυπογραφικής δουλειάς από τον κ. Δημήτρη Ευστράτογλου (γαμπρός της Κας Αθανασίας Αστρακά-Σαντοριναίου) που προβάλλει και ενημερώνει με τον καλύτερο τρόπο για τον Σκαμνό, τις ομορφιές του, τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου και τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τα τηλέφωνά τους. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο που χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτά τα ημερολόγια που συνήθως διανέμονται σαν πρόσχημα και υπενθύμιση πληρωμής κάποιας εισφοράς, για να το πετάξει κανείς σε λίγο. Αυτό το τυπογραφικό έργο, υψηλής ποιότητας δεν σου κάνει καρδιά να το πετάξεις. Και το σπουδαιότερο; Ο φίλος Δημήτρης δεν δέχθηκε παρά ένα ασήμαντο ποσό για τη δαπάνη που ανέρχεται με τα δεδομένα της αγοράς σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων δραχμών. Αν κρίνουμε και από την ιδιαιτέρως σημαντική επένδυση που έκανε στο πανέμορφο καινούργιο σπίτι του πάνω σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Κ & Α Δοσούλα, έχουμε να κάνουμε με έναν καλό και .. φανατικό Σκαμνιώτη.

Στο ίδιο αυτό ημερολόγιο θα δει ο φίλος του Σκαμνού και το νέο σήμα του χωριού μας που εγκρίθηκε μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών προτάσεων που εκπόνησαν καλλιτέχνες μα την μεσολάβηση στελεχών του Συμβουλίου. Δείχνει τη λιθόκτιστη βρύση με τα πεζούλια και το έλατο στο χώρο του Ιατρείου, πετυχημένος συμβολισμός των κορυφαίων στοιχείων ομορφιάς του χωριού.

Γιορτή για τον νέο χρόνο

25 Ιανουαρίου 1997, Σκαμνός, ώρα 18 00 : Μία ωραία γιορτή αρχίσει για τον νέο χρόνο με την πίτα και κάτι ιδιαίτερο αυτή τη φορά. Μία τιμητική πλακέτα απονέμεται από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Γέμελο στον κ. Γ.Λ. Αστρακά ΦτΣ.

Ο τιμηθείς αναφέρθηκε στο έργο του και τους αρθρογράφους που φιλοξένησε η ΕτΣ, πρόσωπα κύρους συντοπίτες μας από τον χώρο της διανόησης, που με χαρά θα φιλοξενήσουμε και πάλι στις στήλες μας. Ο καθηγητής κ. Δ. Γιαννακόπουλος με ειδική εμπειρία στην έκδοση τοπικής εφημερίδας, παίρνει επίσης το λόγο.

Η συμμετοχή των μελών στην εκδήλωση αυτή που έγινε σε μία όχι τόσο ευμενή ημερομηνία, ήταν εντυπωσιακή, αφού η αίθουσα του σχολείου ήταν κατάμεστη μέχρι και στο διάδρομο της εισόδου.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ανδρέας Παπανδρέου, παρών στην εκδήλωση, ενημέρωσε με την ευκαιρία τους Σκαμνιώτες για τα έργα της Κοινότητας στον περασμένο χρόνο που πράγματι είναι αξιόλογα για το χωριό. Φωτισμός του μεγάλου οδικού κόμβου, η αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης, όπως επιβάλλει η υγιεινή με σωλήνες, όπως λέγονται PVC (όχι πλέον αμίαντο) και η πλατεία που ήδη άρχισε να διαμορφώνεται στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την Εκκλησία, δίπλα από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Η όλη εντύπωση ήταν θετική και θεωρείται σίγουρο ότι η Κοινότητα θα συνεχίσει στο επόμενο έτος ακριβοδίκαια να χρησιμοποιεί και για τον Σκαμνό τους αναλογούντες πόρους, στην έκταση που είναι διαθέσιμοι, για την αποπεράτωση της πλατείας και έργα ασφαλτοστρώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *