Το φαράγγι “Παπαδιά – Ασωπός – Ντούνος”

FtS35

Εκπληκτικού φυσικού κάλλους αναγνωρίζει ο ορειβατικός Σύλλογος

Αλήθεια πόσοι από τους Σμαμνιώτες ή τους πλησίον μας συντοπίτες έχουν διασχίσει με τα πόδια το φαράγγι Παπαδιά – Ασωπός -Ντούνος ;
Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι το φαράγγι αυτό προσμετρείται από τον πανελλήνιο ορειβατικό Σύλλογο στα ωραιότερα της χώρας μας;

Έντονο είναι το ενδιαφέρον, αγαπητές φίλες και φίλοι Σκαμνιώτες και εκδηλώθηκε κατ επανάληψη για το τοπίο αυτό που το χαρακτηρίζει εκπληκτική ομορφιά. Το ίδιο όμως μεγάλο το λάθος και η παράληψή μας να συμπράξουμε στην ανάδειξη του τοπίου αυτού. Αρμόδιοι παράγοντες του “ορειβατικού” μίλησαν με συγχωριανούς μας και εξήγησαν τα στοιχεία που η φύση χάρισε στην περιοχή αυτή και την καθιστά εφάμιλλη της Σαμαριάς.

Χωρίς να παραβλέπουμε την ομορφιά της πεζοπορίας από τον Σκαμνό στην Ευρώπολη, από το κλασσικό φαράγγι / μονοπάτι που πρόσφατα μέλη του Συλλόγου μας διάνοιξαν κατά μήκος της χαράδρας του Βαθυρέματος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μας έλειψε η τόλμη να εξερευνήσουμε τον Ασωπό / Ντούνο.

Οι πεζοπορούντες ξεκινούν από τον Σκαμνό, που έχουν ως ορμητήριο, νωρίς το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο είδος αξιοπρεπούς καταλύματος και όχι σε σκηνές, όπως μαθαίνουμε, πρέπει να εξασφαλισθεί. Ανάλογα με τον ρυθμό που θα δώσουν στο βηματισμό τους η πορεία διαρκεί 2 έως 4 ώρες μέχρι τον Ντούνο. Ένα καλό πρόγραμμα που θα μπορούσε να απευθύνεται και σε γυναικόπαιδα ή μη σκληραγωγημένους “ορειβάτες” θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραπέρα μετακίνηση με αυτοκίνητα ΙΧΕ ή Λεωφορείο από τον Ντούνο (πάνω από την Ηράκλεια).

Οι μεγάλες νεροποντές που έπληξαν τελευταία την περιοχή, έχουν αλλοιώσει την κύτη του φαραγγιού. Τεράστιοι ογκόλιθοι όπως μάθαμε από τον αγαπητό Στάθη Παπαβασιλείου, Πρόεδρο Ελευθεροχωρίου, έχουν μετακινηθεί και χρειάζεται μία ειδική ομάδα να εξερευνήσει και πιστοποιήσει την κατάσταση στα διάφορα μονοπάτια. Ήδη η ΦτΣ σε συνεργασία με τον Σύλ. Σκ. προχωρεί νωρίς την άνοιξη σαυτήν την εξόρμηση προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φίλοι και συγκροτηθούν στη συνέχεια πολυμελείς εξορμήσεις με την συμμετοχή περισσότερων παιδιών και γυναικών.

Γνωρίζουμε το έντονο ενδιαφέρον των μελών μας για μία τέτοια εξόρμηση που την επιβάλλει η ανάγκη για διασκέδαση, ψυχική και σωματική ανανέωση. Είναι προφανώς σύνδρομο των σημερινών συνθηκών ζωής που διαμορφώνονται στις πόλεις, όπου η βιομηχανοποίηση των πάντων άφησε έξω από το καθημερινό πρόγραμμα μία ελάχιστη άθληση. Μα και αυτά τα γυμναστήρια που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί στις πόλεις με εκπληκτικό ρυθμό, δεν προσφέρουν την ψυχική αναζωογόνηση που τόσο πολύ χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και οι αλλοδαποί τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, όπως καλά γνωρίζουν οι ασχολούμενοι στην τουριστική βιομηχανία, όλο και περισσότερο προσανατολίζονται σε προγράμματα με το στοιχείο της πεζοπορίας και καμιά φορά της (προσεκτικά σκηνοθετημένης και ελεγχόμενης) περιπέτειας μέσα σε ένα γνήσιο και όμορφο φυσικό περιβάλλον. Η τάση μάλιστα αυτή εντοπίζεται σε υψηλού εισοδήματος τουρίστες, όπως είναι αυτοί της κεντρικής Ευρώπης.

Ο Σκαμνός καλοχαιρετίζει τους μακρινότερους φίλους που δείχνουν την αγάπη τους στην περιοχή μας και θα κάνει ότι είναι δυνατόν να τους διευκολύνει διαθέτοντας όσο μπορεί περισσότερα καταλύματα σε δωμάτια κλπ με κύριο στόχο την φιλοξενία με τα καλύτερα τοπικά μας πρότυπα και όχι τόσο το κέρδος και την ιδιοτέλεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *