Η σήμανση του οδικού κόμβου στον Αϊ-Θανάση

FtS35

Λόγοι αισθητικής αλλά και πρακτικές ανάγκες επιβάλλουν την αντικατάσταση της απίθανης πανσπερμίας πινακίδων που είναι εγκατεσπαρμένες εδώ κι εκεί για να διευκολύνουν, υποτίθεται, τους οδηγούς σχετικά με τα χωριά της Οίτης και της Γκιώνας.

Αρκετοί από τους φίλους του Συλλόγου ζήτησαν να ασχοληθεί ο Σύλλογος με το ανωτέρω ζήτημα. Τους ευχαριστούμε και συμφωνούμε με τις παρατηρήσεις των που είναι ιδιαιτέρως εύστοχες. Μία χώρα σαν την Ελλάδα με τόσο σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και φυσιολογικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τουρισμού, δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί για την σήμανση του εθνικού οδικού δικτύου. Πολλοί έλληνες οδηγοί ταλαιπωρούνται. Τί γίνεται όμως με τους αλλοδαπούς τουρίστες; Οι διεθνείς τάσεις στον τουρισμό, μας δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν να κινούνται με μικρά, συνήθως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στη διάρκεια των διακοπών των. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα είναι και η σήμανση του εθνικού οδικού μας δικτύου ή για το ορθότερο η ανεπαρκής σήμανση. Φανταζόμαστε ότι οι αρμόδιοι να γνωρίζουν πώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό. Ο ξένος τουρίστας αρκεί να μισθώσει ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια με έναν οδικό τουριστικό χάρτη στα χέρια του ταξιδεύει όπου θέλει χωρίς προβλήματα. Πόσο στ αλήθεια μπορεί να το κάνει κάτι τέτοιο και στη χώρα μας με τις τόσες φιλοδοξίες για την ανάπτυξη του Τουρισμού;

Παραθέτουμε αμέσως παρακάτω απόσπασμα από υπόμνημα του Συλλόγου μας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως πρόσφατα το υποβάλλαμε, ελπίζοντας σε κάποια θετική αντίδραση.

… το χωριό μας Σκαμνός, ευρίσκεται στο 15ο Χιλιόμετρο της νέας Εθνικής οδού Θερμοπύλες – Δελφοί, όπου και ο μεγάλος κόμβος με τη παράκαμψη προς τα πολυάριθμα χωριά της Οίτης και της Γκιώνας. Καθημερινά βλέπουμε μία όχι ευχάριστη εικόνα και επειδή επί σειρά ετών τίποτα από τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει αλλάξει, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε με την παράκληση να δείτε το ζήτημα που αμέσως παρακάτω εκθέτουμε.

Ένας μεγάλος αριθμός από πινακίδες (περίπου 15) ευρίσκονται στο δεξιό του κόμβου, πριν και μετά από αυτόν (ακόμη και στο ανάχωμα) σε μία ποικιλία διαστάσεων χρωμάτων, χαρακτήρων και στερέωσης. Ο διερχόμενος οδηγός όχι μόνον δεν μπορεί να ενημερωθεί, αλλά μπερδεύεται και βεβαίως από πλευράς αισθητικής, δεν μπορεί να γίνει λόγος, αφού τις περισσότερες πινακίδες τοποθέτησαν εκπρόσωποι από τα ενδιαφερόμενα χωριά.

Η κατάσταση αυτή, αγαπητές Κυρίες και Κύριοι, εντοπίζεται πάνω σε αυτόν τον πρωταρχικής σημασίας οδικό άξονα του τόπου μας στον οποίο επίσης πλήθος αλλοδαπών τουριστών οδηγούν τα αυτοκίνητά των, ιδίως κατά την θερινή / τουριστική περίοδο, με προορισμό τον ..”ομφαλό της Γης”, δηλ. τους Δελφούς, όπως πρέσβευαν οι πρόγονοί μας με την προδιάθεση να ενημερωθούν, αποθαυμάσουν και εκστασιασθούν από το μεγαλείο του πολιτισμού μας.

Με την πεποίθηση ότι συμμερίζεσθε τις απόψεις μας και εκτιμάτε τουλάχιστον το ίδιο μ εμάς ότι η σήμανση των οδικών αρτηριών είναι ιδιαιτέρως σημαντική και χρήσιμη, ιδίως όταν σε τέτοια οδικά δίκτυα με έντονη τουριστική κίνηση, είναι και δίγλωσση και ότι θα δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες στους αρμοδίους της περιφέρειας (νομίζουμε ότι είναι η 3η ΔΕΚΕ Λάρισας μου με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο να καταπιαστεί με το ζήτημα που εκθέτουμε), ευχαριστούμε εκ των προτέρων και διατελούμε με
εξαιρετική εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *