www.achilles-thessaly.org
Τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους μας στέλνει από τις ΗΠΑ ο εκλεκτός φίλος καθηγητής James – Dimitri Briannas που έχει αποδυθεί σε έναν μεγάλο αγώνα να ανακαλύψει επί τέλους τα ανάκτορα του Αχιλλέα στη γη της Φθίας, πλησίον των Φαρσάλων. Έχουμε αργήσει, τονίζει ο λαμπρός Ελληνο-Αμερικανός επιστήμονας που αποδεικνύει στην πραγματικότητα ότι είναι πολύ πιο έλληνας από οποιονδήποτε από μας που ζούμε στη χώρα του αξεπέραστου ομηρικού προγονού μας, του ασύγκριτου Αχιλλέα. Τα 3000 χρόνια που πέρασαν είναι ήδη πολλά, υπογραμμίζει στο μήνυμά του:
8 Δεκ. 2008
Γιώργο,
καλά Χριστούγεννα και ευτυχές το νέο έτος
Ι am trying very hard to move the Achilles Project forward. This summer, as I told you, many frustrations / difficulties arose. But George, I promise you, we will succeed. Achilles in Θεσσαλία και Φθιώτιδα has been waiting too long –over 3000 years. I will write you a letter after Christmas. Thank you for all your help.
Your good fried, Δημήτρη
PS. I am so sorry your wife is gone.
Ο εξαιρετικός μας φίλος καθηγητής συνοδεύει τις ευχές του με μία φωτογραφία card postal όπου εικονίζεται ο ίδιος με την πολυμελή οικογένειά του στην οποία ευχόμαστε εγκαρδίως υγεία και ευτυχία. Ίσως και δεν χρειάζεται, αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το σύνολο των μελών της οικογένειας εξ αίματος έλαβε ελληνικά ονόματα: Jason, Joseph, Elaine, Elisabeth, Sophia, Carter, Christopher, Jonathan, Gregory, Stephan, Leo (= Ιάσονας, Ιωσήφ, Ελένη, Σοφία, Χρήστος, Ιωάννης, Γρηγόρης, Στέφανος, Λεωνίδας).
Εν τω μεταξύ κινητικότητα αρχίζει να εκδηλώνεται στην περιοχή Φαρσάλων και ενθουσιασμός για την πρωτοβουλία του καθηγητή Μπριάννα. Τοπικές εφημερίδες ασχολούνται με το θέμα, ερευνούν, πληροφορούν, μελετούν και παρακινούν για ένα ξεκίνημα των ανασκαφών. Τη στήριξή τους έχουν εκδηλώσει η Δήμαρχος Φαρσάλων κα Μαρία Ίφου, ο Νομάρχης Λαρίσης κ. Λουκάς Κατσαρός και ο Αντινομάρχης Αντώνης Δραμαλιώτης, αν μιλάμε για το τοπικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά έχει δεσμευθεί το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ ότι θα διαθέσει χρήματα και θα στηρίξει την ανασκαφική έρευνα ενώ δεν θα υποληφθεί και η διάθεση έμψυχου δυναμικού σε αρχαιολόγους. Υπολογίζουμε ότι το 2010 θα έρθουν στην περιοχή και θα ξεκινήσει η έρευνα.
Μπράλος: Το σιδηροδρομικό πέρασμα
Ένα θαυμάσιο βιβλίο κυκλοφόρησε προσφάτως γραμμένο από τον διαπρεπή συντοπίτη μας από τον Μπράλο, τον Νίκο Τσίτσα. Τίτλος: Μπράλος: Το σιδηροδρομικό πέρασμα, Εκδόσεις Iron. Ο λόγος για ένα λεύκωμα με πλούσια εικονογράφηση, εκπληκτικά κείμενα, στοιχεία ιστορικής – σε μεγάλο βάθος χρόνου- λαογραφικής και κοινωνιολογικής τεκμηρίωσης στην πλειονότητά τους σπάνια, να μην πω μοναδικά. Η πένα του Νίκου Τσίτσα με το ασύγκριτο χάρισμα που τον διακρίνει, αναδεικνύει με τρόπο συναρπαστικό το δέσιμό του με την γενέτειρα και την ευρύτερη περιοχή μας.
Με γλαφυρό τρόπο προλογίζει το βιβλίο ο συντοπίτης μας Υπουργός Λάμπρος Παπαδήμας που με το αισθητήριο του πολιτικού με γόνιμο μυαλό, διαβλέπει τον πόθο του συγγραφέα, που και προσυπογράφει, μέσα από αυτήν την υπέροχη εργασία, για το μέλλον αυτού του σιδηροδρομικού τμήματος από την Αμφίκλεια μέχρι το Λιανοκλάδι που κινδυνεύει να αχρηστευτεί με την υπό διάνοιξη παράκαμψη μέσα από το τούνελ Καλλιδρόμου και την διέλευση εφ εξής μέσω Θερμοπυλών στην πεδιάδα.:
«Ένα μέλλον που φροντίζει όμως ο συγγραφέας να αχνοφωτίσει με την πρότασή του, για κήρυξη του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού τμήματος ως διατηρητέου μνημείου, ευαισθητοποιώντας τους αναγνώστες».
Υπέροχη η σκέψη και μακάρι να εισακουσθεί. Ακόμη καλλίτερα να συνοδευτεί και με την δική μας ιδέα που επανειλημμένα προβάλλαμε και στο παρελθόν μέσα από την ΦτΣ να δημιουργηθεί ταμιευτήρας νερού, που τόσο πολύ χρειάζεται στην εποχή μας, στα πόδια της γέφυρας της Παπαδιάς. Η μία δράση συμπληρώνει την άλλη και δημιουργεί μία σπουδαία δυναμική ήπιας ανάπτυξης και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής με πολυποίκιλες δραστηριότητες σε συνδυασμό με την πρόνοια για την εξοικονόμηση νερού που όλο και λιγοστεύει.
Παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο τέλος Νοεμβρίου στη Λαμία και την 01.12.2008 στην Αθήνα στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, όπου ο κόσμος που συνέρευσε δημιούργησε το αδιαχώρητο. Το διαπρεπή συντοπίτη μας τίμησαν με τη παρουσία και συμμετοχή τους στην εκδήλωση και πολλές προσωπικότητες από το χώρο του πνεύματος και της πολιτικής, όπως ο καθηγητής Θόδωρος Κατσανέβας, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Μελάς, ο δημοσιογράφος Παύλος Αλέπης (που συντόνισε τη συζήτηση) και πολλοί άλλοι.
Συμβουλεύουμε τον κάθε συντοπίτη μας, και όχι μόνον, να μην στερηθεί αυτό το μοναδικό έργο και ελπίζουμε τα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και την Λαμία να έχουν το απαραίτητο απόθεμα.
Προοδευτικός Σύνδεσμος Γυναικών Μπράλου «η Κυψέλη»
Λάβαμε και ευχαριστούμε θερμώς της πρόεδρο του γειτονικού Συνδέσμου άξια ηγέτιδα και φωτεινή προσωπικότητα, κα Κική Ταγκαλάκη, το παρακάτω ευχετήριο μήνυμα:
Η πρόεδρος και το Δ.Σ. της «Κυψέλης» σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλή χρονιά και ας ευχηθούμε μέσα από την ψυχή μας, εσείς κι εμείς, αυτή τη χρονιά του 2009, σε όλα τα παιδιά της Γης, να γνωρίσουν έναν καλύτερο κόσμο, γεμάτο αγάπη και καλοσύνη, χωρίς πολέμους, πείνα και αρρώστιες, με ίδια δικαιώματα στη ζωή. Ας πάψουν τα δάκρυα της θλίψης για τα οποία είμαστε όλοι εμείς οι μεγάλοι υπεύθυνοι. Και ας φροντίσουμε να ανθίσουν παντού τα λουλούδια της χαράς, της ελπίδας και της ευτυχίας, για αυτά τα παιδιά όλων των φυλών της Γης που είναι το μέλλον του κόσμου
Τις ευχές συνοδεύει ένα υπέροχο ημερολόγιο για το νέο έτος με εξαιρετικές φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα για τους Αγίους Τόπους..
Ταυτοχρόνως οι καλοί μας φίλοι από τον Μπράλο μας στέλνουν ένα μεστό, όσον και αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Συλλόγου στο γειτονικό χωριό κατά τη διάρκεια του νέου έτους σε κάθε μεγάλη γιορτή και επέτειο. Τα αισθήματα των κοντοχωριανών μας είναι ειλικρινή και θερμά για τους Σκαμνιώτες που είναι πάντα καλοδεχούμενοι στις γιορτές και εκδηλώσεις τους.
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πανουργιά
Λάβαμε και ευχαριστούμε ανταποδίδοντας εγκαρδίως τις ευχές των καλών φίλων συντοπιτών μας από τον Πανουργιά.