20130426
Μικρές αλλαγές, προσαρμοσμένες στις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες υγείας και τελικά στη μείωση του κινδύνου για παθολογικές διαταραχές και χρόνια νοσήματα.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα μυστικά της σωστής διατροφής είναι το μέτρο, η ποικιλία και η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες στις σωστές αναλογίες, όπως ακριβώς παρουσιάζονται στην πυραμίδα τροφίμων. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο παρέχει επαρκείς ποσότητες από όλα τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού χωρίς την πρόσληψη επιπλέον θερμίδων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους και στην εμφάνιση άλλων παραγόντων κινδύνου για χρόνια νοσήματα.
Η πυραμίδα της διατροφής είναι ένας τρόπος απεικόνισης των διατροφικών οδηγιών και στη βάση αναφέρονται τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο μέσα στην ημέρα όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο. Στην κορυφή της αναφέρονται τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται σπανίως ή με μέτρο (κρέας, γλυκά) ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, όπως όσπρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά καταλαμβάνουν ενδιάμεσες θέσεις.
1 μερίδα ισοδυναμεί με:
• Γλυκά: 1 σοκολατάκι (περίπου 30γρ).
• Λίπη και έλαια: 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι ή φυτική μαλακή μαργαρίνη ή 4-5 μεγάλες ελιές ή 1 χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών.
• Κρέας: 30γρ κρέας ή πουλερικά ή ψάρι ή 1 αυγό.
• Γαλακτοκομικά: 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 κομμάτι τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου (περίπου 30γρ).
• Φρούτα: 1 μέτριο φρούτο ή ½ ποτήρι φυσικός χυμός.
• Λαχανικά: 1φλιτζάνι του τσαγιού ωμά λαχανικά ή ½ φλιτζάνι βρασμένα λαχανικά.
• Δημητριακά: ½ φλιτζάνι του τσαγιού δημητριακά ή 1 φέτα ψωμί (30γρ) ή 1 μικρή πατάτα (100γρ) ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζυμαρικά ή ρύζι.