Διηνέκης

20140121
Γεώργιος Πούλιος, Δικηγόρος

Ο Πατέρας της Ιστορίας ΗΡΟΔΟΤΟΣ, από την Αλικαρνασσό της Μ. Ασίας, είναι, ο αρχαιότερος Έλληνας Ιστοριογράφος. Είναι ο Άνθρωπος – Έλληνας – Ιστορικός, που με το έργο του μας αφηγείται Μεγάλα και θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν.

Το έργο του το έχουν διαιρέσει σε 9 βιβλία, όσες και οι Μούσες (Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία και Καλλιόπη).

Εγώ σήμερα θα ζητήσω τη βοήθεια της Πολυμνίας. Είναι το βιβλίο (Ζ) έβδομο. Η Πολυμνία ήταν εφευρέτης της λίρας, προστάτης της λυρικής ποιήσεως και μητέρα του Ορφέα(;)

Στο βιβλίο του Πολύμνια ο Ηρόδοτος μας περιγράφει, εκτός των άλλων, και τους Περσικούς Πολέμους.

Για τη Μάχη των Θερμοπυλών αναφέρει, στα κεφάλαια από 196 έως 239. Εμείς θα σταθούμε, στις παραγράφους από 126 έως 231.

Στις Θερμοπύλες τους χιλιάδες βαρβάρους το 480 π.Χ. αντιμετώπισαν 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς. Μέσα στους 300 Σπαρτιάτες ήταν και ένας με το όνομα Διηνέκης. έμεινε γνωστός ο Διηνέκης, στην ιστορία από τις πιο κάτω κουβέντες του.

Οι Έλληνες περιμένουν τους βαρβάρους (πας μη Έλλην βάρβαρος). Οι Σπαρτιάτες, Γυμνάζονται, Λούζονται, Κτενίζονται, Ντύνονται, Τραγουδάνε και περιμένουν. Από τη γειτονική Αρχαία Τραχίνια, Φθιώτιδα, περνάει ένας Τραχίνιος (βλ. Τόμ. KB σελ. 147 ΗΛΙΟΣ), ο οποίος τους είπε:

«Οι βάρβαροι είναι τόσοι πολλοί, που όταν θα ρίξουν τα βέλη τους θα σκεπάσουν τον ήλιο».

Ο Διηνέκης ατάραχος φώναξε:

«Ο Τραχίνιος ξένος καλές ειδήσεις μας φέρνει. Τους Μήδους θα τους πολεμήσουμε στη σκιά και όχι στον ήλιο» (ΗΛΙΟΣ τόμ. Η σελ. 204). Με τον τίτλο «ΤΡΑΧΙΝΙΑΙ» έχουμε και τραγωδία του Σοφοκλέους (ΗΛΙΟΣ τόμ. KB σελ. 146).

Ο Διηνέκης στη μάχη των Θερμοπυλών αντιμετώπισε ένα σοβαρό νομικό πρόβλημα. Ο Σπαρτιατικός Νόμος απαγόρευε στους άνδρες που δεν είχαν έστω και ένα γιο να λαμβάνουν μέρος, στις μάχες. Ο Διηνέκης είχε μόνο 4 κόρες. Για να πετύχει τη συμμετοχή του, στις Θερμοπύλες, βρήκε μια δούλη και ισχυρίσθηκε, ότι αυτή η δούλη γέννησε τον γιο του και έτσι του δόθηκε το δικαίωμα να λάβει μέρος στη μάχη.

Η ανδρεία αυτή του ΗΡΩΑ Σπαρτιάτη συμβολίζει τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Έλληνα να θυσιάζει τη ζωή του για την ελευθερία της Πατρίδας.
Όταν περνάω από τις Θερμοπύλες ανατριχιάζω και νιώθω, ότι είμαι Έλληνας.

Στο χώρο της μάχης σήμερα υπάρχει ο ανδριάντας του Λεωνίδα και ένα άγαλμα των Θεσπιαίων με το επίγραμμα,του Σιμωνίδη του Κείου (ΚΕΑ).

«Ω ξειν Αγγέλειν Λακεδαιμονίοις
Ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων
ρήμασι πειθόμενοι.»
(Ξένε διαβάτη ειπέ, εις τους Λακεδαιμονίους,
ότι εδώ κείμεθα υπακούοντας εις τους νόμους των)

Ο ηρωισμός των Ελλήνων, στη μάχη των Θερμοπυλών είχε πολλαπλά και άμεσα αποτελέσματα, τόσο στο ηθικό των βαρβάρων όσο και όλων των Ελλήνων.

Ο Ελληνικός κόσμος κατενόησε, ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο σ’ εκείνους που αποφασίζουν να μη λυγίσουν μπροστά σε δυνάμεις όσο και τρομερές και αν είναι. Μετά τη νίκη οι μηδίζοντες χάσανε τη φωνή τους.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 16.01.2014

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *