20140124
Πηγή: Arouraios
Το μεταπολιτευτικό δημόσιο δομήθηκε όπως και η Αθήνα. Με προσθήκες και αυθαίρετα. Μόλις αισθανόταν κάποιος ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες ή ο πλούτος προσέθετε και μια Υπηρεσία, ένα ΝΠΔΔ, μια ΑΕ, ένα κάτι τέλος πάντων με Διοίκηση, με Διευθυντές, με Τμηματάρχες κλπ. Άσχετα αν οι ανάγκες ήταν πραγματικές ή φανταστικές ,έπρεπε να χτισθεί η προσθήκη – αυθαίρετο. Αργά μα σταθερά μειώθηκε ο ζωτικός απαραίτητος χώρος , οι προσθήκες έκοψαν την θέα και έφτιαξαν ένα αποκρουστικό αισθητικό αποτέλεσμα. Σαν να μη έφτανε αυτό μειώθηκε και το λειτουργικό αποτέλεσμα από τις επικαλύψεις εξουσιών καθώς και η ασφάλεια του οικοδομήματος – κράτους.
«Το σύστημα μπάζει από παντού πλέον !!!!». Οι συνεχείς προσθήκες σε πλήθος οργανισμών, φορέων αλλά και Κεντρικών Υπηρεσιών έφτιαξαν ένα κράτος – παραγκούπολη.
Σήμερα 40 χρόνια μετά, αυτό το Δημόσιο δεν εξυπηρετεί ούτε τις ανάγκες του πολίτη ούτε όμως και τις ανάγκες των πολιτικών προϊσταμένων του. Αυτή η βαθιά ριζωμένη άποψη της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων δεν πρέπει να εφαρμοσθεί στις προσθήκες – αυθαίρετα πού γέμισε το κράτος. Οι νέες μεθοδολογίες στην Δομή και στην Λειτουργία του δεν μπορεί να στηριχθούν στις σαθρές προσθήκες του παρελθόντος. Απαιτούν Οργανογράμματα με περιγραφές αντικειμένου ανά εργαζόμενο με εφαρμογή συγχρόνων μεθόδων στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού , με ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων εργασίας και σαφή-ορατά αποτελέσματα στον πολίτη. Το Δημόσιο δεν είναι αυτοσκοπός. Το Δημόσιο υπάρχει για τον πολίτη και τον επιχειρηματία. Σήμερα όμως ο μισός Δημόσιος Τομέας χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό Υπολογιστή για να γράφει έγγραφα στο word και ως εκεί!!
Ας είναι λοιπόν το τρέχον έτος το έτος ανατροπών στον Δημόσιο Τομέα για να απαλλαγούμε από το κράτος – παραγκούπολη και να φανεί η διαφορά στον πολίτη και τον επιχειρηματία.
Σχόλιο ΓΑ:
Και ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ακόμη και στην επεξεργασία κειμένων με υπολογιστή είναι εξοικειωμένοι;
Να πούμε και το αυτονόητο: Όταν οι διορισμοί έγιναν με ρουσφετολογικά κριτήρια και όχι για να κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά, τι μπορείς να κάνεις με όλον αυτό τον πληθυσμό που τώρα αγωνίζεται για τον επιούσιο, έχοντας δίπλα του και τους προστάτες πολιτικούς της παρακμής που τους διόρισαν; Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πολύ χοντρό!