FtS101
Με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Αμφικλείας η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού στις 15.11.2008. Το θέμα που πραγματεύεται το πολυσέλιδο βιβλίο από 832 σελίδες, την Ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης στη δική μας περιοχή την περίοδο 1941-44 –Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη –Γκιόνα, όπως ήταν αναμενόμενο προσείλκυσε το ενδιαφέρον από συντοπίτες ολόκληρης της Φθιωτιδο-Φωκίδας. Η κοσμοσυρροή είχε σαν αποτέλεσμα να πληρωθούν όλες οι 150 θέσεις του όμορφου συνεδριακού κέντρου που αποτελεί στολίδι για την περιοχή μας, ενώ μερικές ακόμη δεκάδες συμμετεχόντων ανεβάζουν τον αριθμό αυτών που τίμησαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού και την συγκεκριμένη εργασία του, κοντά στους 200. Με το ενδεχόμενο να μην επαρκέσει ο χώρος και να ελεγχθεί κατά κάποιο τρόπο ο αριθμός των προσκεκλημένων, ο Σύλλογος απηύθυνε προσωπικές προσκλήσεις κυρίως σε εκπροσώπους συλλογικών φορέων. Η σχετική εμπειρία από διοργανώσεις του είδους, διδάσκει ότι από τους προσκεκλημένους ανταποκρίνεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά με ευχάριστη έκπληξη έμελλε να διαπιστωθεί ότι η ανταπόκριση υπήρξε ενθουσιώδης και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
[Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αμφικλείας, Καθηγητής Νάκος Τσιτσιπής]
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρευρέθησαν 6-7 δήμαρχοι, αρκετοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών συλλόγων, αντιστασιακών οργανώσεων, εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και λοιπών λειτουργών, ενώ την μητρόπολη Φθιώτιδος εκπροσώπησε ο πρωτοπρεσβύτερος Αμφικλείας.
[ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, εκπαιδευτικός Νίκος Μπέτσιος]
Ενδεικτικά σημειώνουμε την παρουσία και συμμετοχή με βάση ενδεικτική λίστα στελεχών του Συλλόγου:
• Αιδεσιμολογιότατος πατήρ Διομήδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφικλείας, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου
• Αντινομάρχης Φθιώτιδος, Νικόλαος Κασσιός
• Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδος, Νικόλαος Μπέτσιος
• Δήμαρχος Αμφικλείας, Καθηγητής Ιωάννης Τσιτσιπής
• Δήμαρχος Παρνασσού, Γεώργιος Γεωργούσης
• Δήμαρχος Μώλου, Ευάγγελος Τετριμίδας
• Πανεπιστημιακός Καθηγητής Κωνσταντίνος Βαρβάκης
• Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αμφικλείας, Ιατρός Θεόδωρος Ντούρος, Διευθυντής Κρατικού Νοσοκομείου Λαμίας
• Πρόεδρος Παραρτήματος Αντιστασιακών Αμφικλείας και Περιχώρων Ελένη Οικονόμου
• Αντιδήμαρχος Αμφίσσης, κλπ
Πολλοί εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών συλλόγων από Δελφούς, Άμφισσα, Αταλάντη, Ελάτεια, Τιθορέα, Μπράλο, Παλαιοχώρι, Δρυμαία, Μώλο, Λαμία, Οίτη, Πολύδροσο, Αμφίκλεια, Αγόριανη, Καστέλλια, Ελευθεροχώρι κλπ
[ο αγωνιστής της Εθνικής μας Αντίστασης, εκπαιδευτικός Κ. Πεντεδέκας]
Συντονιστής εκδήλωσης ήταν ο συγχωριανός, στέλεχος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, Μηχανολόγος – Μηχανικός Αντώνης Μαζωνάκης που με απόλυτη επιτυχία διηύθυνε και συντόνισε τις εργασίες του συνεδρίου.
Εκτός από τους προγραμματισμένους ομιλητές, ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων ζήτησε και έλαβε το λόγο από το βήμα του συνεδρίου για να κάνει μία παρέμβαση, να σχολιάσει, να εγκωμιάσει την πρωτοβουλία του Σκαμνού. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού Δημήτρης Ευστράτογλου, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου καλωσορίζοντας τους καλεσμένους. Ιδιαιτέρως παρακάτω δίνεται απόσπασμα της σύντομης ομιλίας του. Αμέσως μετά στο βήμα ήρθε ο Καθηγητής και Δήμαρχος Αμφικλείας κ. Ιωάννης Τσιτσιπής που με μία άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία που τράβηξε την προσοχή και το μεγάλο ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων. Ο υποδειγματικός άρχοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαπρεπής Πανεπιστημιακός δάσκαλος σχολίασε ευμενώς την πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα του Σκαμνιώτικου Συλλόγου αιτιολογώντας ταυτοχρόνως και την αμέριστη στήριξη που παρέσχε ο Δήμος για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στις άψογες εγκαταστάσεις του Πνευματικού Κέντρου της πόλης της Αμφίκλειας.
[ο συγχωριανός Σκαμνιώτης Θεολόγος Γιώργος Λ. Αστρακάς]
Βασικός ομιλητής ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της ευρύτερης περιοχής μας. Ο λόγος για τον μπραλιώτη Νικόλαο Τσίτσα (Οικονομολόγος, πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ, πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά) που με την από στήθους ομιλία του έδειξε τα μεγάλα χαρίσματά του. Κοφτερό μυαλό ο ομιλητής έδωσε με εντυπωσιακή διεισδυτικότητα τις κρίσεις και σχόλιά του για το ογκώδες εκδοτικό έργο του Σκαμνού, ενώ περιέγραψε και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του βιβλίου, εξηγώντας τη δομή και τον τρόπο που η συγκροτηθείσα άτυπη ομάδα εργάσθηκε και έφθασε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση έγινε αναφορά σε δύο από τους πλέον βασικούς συντελεστές αυτής της ομάδας, το Γιώργο Τσίτσα από τον Μπράλο που διέθεσε το προσωπικό του πολύτιμο αρχείο, αλλά και τον αγωνιστή της Αντίστασης, επίσης από τον Μπράλο, τον Πάνο Φούντα που έδωσε για το έργο αυτό το βασικό πρωταρχικό υλικό. Και οι δύο μας άφησαν πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο για το οποίο τόσο αποφασιστική ήταν η συμβολή τους.
[ο συγχωριανός Γ. Αποστολόπουλος που επιμελήθηκε και συντόνισε την παραγωγή του βιβλίου για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου]
Το στοιχείο που ήταν σχετικά απρόβλεπτο, ήταν οι παρεμβάσεις που έδωσαν μεγάλο ενδιαφέρον και κατέδειξαν πόσο χρήσιμη και καλοδεχούμενη ήταν η υπόψη εκδοτική πρωτοβουλία. Μερικοί αγωνιστές της Αντίστασης, που τίμησαν την εκδήλωση, με τις προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις τους, με τα σχόλια, τις κρίσεις και παρατηρήσεις τους, δημιούργησαν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα που έκαναν το ακροατήριο να νοιώσει πως βρίσκεται αγκαλιά με την ίδια την ιστορία και τις μεγάλες στιγμές του αντιστασιακού μας αγώνα. Κάθε ομιλία και κάθε παρέμβαση είχε τη δική της αξία και σημασία και είναι κρίμα –από τα αδύνατα σημεία μας – που δεν μαγνητογραφήσαμε όλες τις παρεμβάσεις.
Πολύ ενδιαφέρουσες και οι τοποθετήσεις των λοιπών εκπροσώπων των αρχών που έδωσαν την δική τους επίσης σημαντική διάσταση. Από τον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, και όχι μόνον, ακούστηκε πόσο σημαντική θα ήταν η ιδέα να εμπλουτισθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες με την εργασία αυτή ώστε και η νέα γενιά να μπορέσει να πληροφορηθεί για τα τόσο σπουδαία γεγονότα του τόπου μας.
Δύσκολο να θυμηθούμε όλους τους ομιλητές και ενδεικτικά σημειώνουμε:
• Νικόλαος Κασσιός, Αντινομάρχης Φθιώτιδος
• Ιωάννης Οικονόμου, μηχανοδηγός στο σαμποτάζ Σιδηροδρομικού Σταθμού Αμφικλείας, Μαυροσκούφης στον Άρη
• Ελένη Οικονόμου, Πρόεδρος Αντιστασιακών Αμφικλείας και Περιχώρων
• Γεώργιος Αστρακάς, Θεολόγος από το Σκαμνό
• Γεώργιος Πούλιος, Δικηγόρος Αθηνών
• Πατήρ Διομήδης
• Νικόλαος Μπέσιος, Εκπαιδευτικός, Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδος
• Κωνσταντίνος Βαρβάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου
• ? Κομνάς Αλεξάνδρου από την Αγόριανη
• Γεώργιος Τράκας, Ιατρός, Αξιωματικός του Τακτικού Στρατού από τη Σουβάλα
• Αθανάσιος Σταματέλλος, Δημοσιογράφος από τα Καστέλλια
• Κώστας Πεντεδέκας, Εκπαιδευτικός, Αγωνιστής της Αντίστασης από Αμφίκλεια
Το συνεδριακό μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του συντονιστή έκδοσης Γ. Αποστολόπουλου και της Γραμματέως του Συλλόγου κας Μαρίας Τζιβάρα- Τσεμπερλή που εστιάσθηκε σε οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα της εκδήλωσης.
Ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Σκαμνιώτικου Συλλόγου σε δύο αίθουσες ομόρων κτιρίων –για λόγους χωρητικότητας- στην Κάτω Πλατεία Αμφικλείας. Όμορφη ατμόσφαιρα και εξαιρετικό κλίμα που σχολιάσθηκε ευμενώς από τους οικοδεσπότες του Δήμου Αμφικλείας, αλλά και τους πολυάριθμους προσκεκλημένους. Από τους συντοπίτες κοντοχωριανούς, αλλά και τους συμπατριώτες μας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ρούμελης δεν έλειψαν τα ευμενή σχόλια, ότι ένας Σύλλογος από ένα τόσο μικρό χωριό αναπτύσσει μία τόσο ξεχωριστή δραστηριότητα που ξεφεύγει από τα τετριμμένα.
Ενδιαφέρον για την εκδήλωση έδειξαν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής μας που στάθηκαν με ενδιαφέρον στην εκδήλωση. Σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι δόθηκε συνέντευξη του Γιώργου Αποστολόπουλου και -εξ όσων μάθαμε- ακολούθησε και ένα ωραίο κείμενο στον Λαμιακό Τύπο γραμμένα από στελέχη του Δήμου Αμφικλείας.
Το καλωσόρισμα του Προέδρου
Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι!
αγαπητές φίλες και φίλοι!
εγκαρδίως σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού και ιδιαιτέρως για την εκδοτική μας πρωτοβουλία να παρουσιάσουμε απόψε ενώπιόν σας ένα, ομολογουμένως, ογκώδες βιβλίο ιστορικού περιεχομένου.
Μία ομάδα στελεχών και φίλων του Συλλόγου μας εργάσθηκαν και το προϊόν αυτής της εντατικής και συστηματικής εργασίας περιβλήθηκε τον τύπο ενός βιβλίου με τίτλο:
Ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης στη γούρνα μας 1941-44,
Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιόνα.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας δεν απουσιάζουν και οι εκδοτικές προσπάθειες και πριν από αυτό το νέο έργο, έχουμε προ διετίας εκδόσει ακόμη ένα ογκώδες έργο, επετειακού χαρακτήρα, γιορτάζοντας, τότε, τα 30 χρόνια από την σύσταση του Συλλόγου μας. Σ’ αυτό το βιβλίο είχαμε παρουσιάσει μία διαχρονική ιστορική διαδρομή του Σκαμνού και της ευρύτερης περιοχής και σε ένα δεύτερο μέρος παραθέσαμε κείμενα με στοχασμούς πάνω σε ζητήματα επικεντρωμένα στη ζωή, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Την ίδια επίσης περίοδο, προ διετίας περίπου, εκδόσαμε μία εργασία του συγχωριανού μας Δικηγόρου Αθηνών Περικλή Αστρακά, πάνω στο ζήτημα της γενεαλογικής ρίζας του Νικολάου Πλαστήρα που εντοπίζεται στο Σκαμνό.
Επί δύο συναπτές δεκαετίες εκδίδεται η Φωνή των Σκαμνιωτών, μία διμηνιαία εφημερίδα που ευτύχισε χάρις στο θεματολόγιό της να αποκτήσει πολλούς καλούς φίλους πέρα κι έξω από το Σκαμνό.
Είναι γεγονός ότι πρωτοβουλίες αυτού του είδους προαπαιτούν ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις, κλίσεις και διάθεση να εργασθούν και να προσφέρουν αφιλοκερδώς. Και φαίνεται ότι αυτή την καλή τύχη την έχουμε στο μικρό χωριό μας. Επίσης οι δαπάνες για τέτοιες δραστηριότητες είναι μεγάλες. Από την άλλη πλευρά ο Πολιτιστικός Σύλλογος δεν είναι και δεν επιθυμεί να συμπεριφέρεται ως εμπορική επιχείρηση. Τα όντως σημαντικά έξοδα καλύπτουν τα μέλη του Συλλόγου μας που αγκαλιάζει την μεγάλη πλειοψηφία των συγχωριανών που έχουν ευαισθησία και όρεξη για κοινωνική δράση και προσφορά. Από τη γερόντισσα με τη σύνταξη του ΟΓΑ μέχρι τους περισσότερο ευκατάστατους συγχωριανούς εκδηλώνεται, δόξα των Θεώ, ένα αδιάπτωτο και συγκινητικό ενδιαφέρον στήριξης του Συλλόγου μας. Για το λόγο αυτό έχω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήριά μου σε όλους αυτούς τους υπέροχους συγχωριανούς, για όσα έκαναν και όσα σκοπεύουν να κάνουν για το χωριό και το Σύλλογό τους.
Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι,
δεν θέλω να σας απασχολήσω με σχόλια και επεξηγήσεις πάνω σ’ αυτό το νέο μας βιβλίο που αποτελεί το έναυσμα για την αποψινή μας εκδήλωση. Αφήνω αυτό να το πράξουν άλλοι ομιλητές.
Σε κάθε περίπτωση, όμως θεωρώ επιβεβλημένο να εκφράσω από βάθους καρδιάς τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους συνέβαλαν και συνέπραξαν ώστε να υλοποιηθεί και αυτό το έργο που απευθύνεται όχι μόνο στο Σκαμνό, αλλά και όλη την Ανατολική Ρούμελη. Ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον συγχωριανό μας Γιώργο Αποστολόπουλο, που εξ αρχής είχε την ευθύνη συντονισμού αυτής της προσπάθειας.
Θεωρώ χρήσιμη την πρωτοβουλία μας που θα φανεί ακόμη περισσότερο και στο μέλλον. Μία μόνη και απλή νύξη θα κάνω για να δείξω τι εννοώ:
Δύο από τους βασικότερους συντελεστές για το έργο αυτό, ο Οικονομολόγος – Ιστοριοδίφης Γιώργος Τσίτσας από τον Μπράλο, που διέθεσε ένα εκπληκτικό αρχείο, από πέρυσι τον Ιούλιο, δεν είναι στη ζωή. Ο βασικός παράγων, εξ άλλου, που μας διέθεσε με αγάπη και εμπιστοσύνη πρωτογενές, δικό του υλικό, ο αγωνιστής της Αντίστασης μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ,, ο επίσης μπραλιώτης, Πάνος Φούντας, μας άφησε μόλις στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.
Γίνεται σαφές, ότι όσοι από τους αγωνιστές επέζησαν, λόγω ηλικίας ή επισφαλούς υγείας, όλο και λιγοστεύουν.
Όλως ιδιαιτέρως, κυρίες και κύριοι, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας στον Δήμο Αμφικλείας και προσωπικά στο Δήμαρχο, καθηγητή κ. Νάκο Τσιτσιπή για την στήριξη που μας προσφέρει να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση σ’ αυτό τον υπέροχο χώρο που δεν τον βρίσκει κανείς εύκολα, ιδίως αν μιλάμε για μικρές επαρχιακές κωμοπόλεις. Είμαστε υπόχρεοι και βαθιά εντυπωσιασμένοι όταν βλέπουμε έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο με λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα, να μην αποστασιοποιείται από την γενέτειρά του, αλλά να θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου, έχουμε τη γνώμη, κομίζει πολλά, θετικά και ενδιαφέροντα στοιχεία.
Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Αντιδήμαρχο Αμφικλείας, τον εκπαιδευτικό κ. Ανδρέα Ζιάκο, που τιμά το αντικείμενο που σπούδασε, αλλά και την Αυτοδιοίκηση. Αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας και την υποστήριξε ώστε η αποψινή εκδήλωση να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η σύντομη ομιλία του συντονιστή έκδοσης
Από τον Γ. Αποστολόπουλο εκφράσθηκε η βαθιά συγκίνηση από την καλή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στο βιβλίο, ενώ στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που συμπληρώνουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που παρέχονται από αυτή την πρώτη έκδοση. Δόθηκε η υπόσχεση να δημοσιοποιηθούν τέτοια συμπληρωματικά στοιχεία μέσα από την ΦτΣ ώστε σε μία επόμενη έκδοση να ληφθούν υπόψη.
Έγινε αναφορά σο ιστορικό και το ερέθισμα που οδήγησε στο εγχείρημα με τα γραπτά από το προσωπικό αρχείο του Πάνου Φούντα, υλικό που αποτέλεσε το πρόπλασμα και έναυσμα για την εργασία αυτή.
Με τη σεμνότητα που οφείλει να διακρίνει το Σύλλογο ειπώθηκε ότι το πόνημα αυτό επιδιώκει να συγκεντρώσει, όσο είναι δυνατόν το υλικό που στοιχειοθετεί κατά τον πληρέστερο τρόπο τα σημαντικότερα επεισόδια, γεγονότα που έλαβαν χώρα στην γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται από το βιβλίο.
Παραλειπόμενα
Βασικός ομιλητής
Όλες οι ομιλίες και όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές κάτι σημαντικό είχαν να εισφέρουν στην λαμπρή εκδήλωση, αλλά η ομιλία του Νίκου Τσίτσα, έκανε πολύ καλή εντύπωση και δέχθηκα ο ίδιος προσωπικά τα ευμενή σχόλια για τον Νίκο, που είναι και ξάδερφός μου. Με ρωτούσαν για τις σπουδές του, τους ακαδημαϊκούς του τίτλους, για το επάγγελμά του, για το γνωστικό του υπόβαθρο κττ. Τους πληροφορούσα ασφαλώς με προθυμία και επιβεβαίωνα ότι μας τίμησε μία εξέχουσα προσωπικότητα από την ευρύτερη περιοχή μας. Εκείνο, όμως, που τους απέκρυψα και το έχω βάρος στην ψυχή μου είναι κάτι άλλο.
Το Νίκο βολιδοσκοπούσαμε, μαζί και την Τίτσα Αστρακά, την καθηγήτρια της Φιλολογίας να τους ορίσουμε –μία από τις δύο προσωπικότητες- σαν βασικό εισηγητή /-τρια. Για την Τίτσα μάθαμε, όμως, ότι είχε τρεχάματα υγείας στην οικογένεια του συζύγου της και είναι πολύ συγκινητικό ότι ήρθε στην εκδήλωση, μαζί με το Γιώργο τον πατέρα της και έφυγαν και πάλι πριν το δείπνο. Ο Γιώργος μάλιστα στην παρέμβασή του αποκάλυψε ότι μέσα σε λίγες μέρες. με εντατική νυχθημερόν ανάγνωση, μπόρεσε να διαβάσει ολόκληρο το ογκώδες βιβλίο και στόλισε την εκδήλωση αναφερόμενος με την παρέμβαση – ομιλία του σε μερικά επεισόδια που πράγματι είναι πολύ συγκινητικά. Για το Νίκο Τσίτσα ξέραμε ότι είχε επίσης πολύ πίεση από ένα σπουδαίο βιβλίο που ο ίδιος κυκλοφόρησε αυτό τον καιρό (το λεύκωμα Μπράλος: Το σιδηροδρομικό πέρασμα, Εκδόσεις Iron). Και ενώ μας απασχολούσε αυτό το ζήτημα δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από τον αγωνιστή κ. Γιάννη Βούζα –Λαδιάς- από τους Δελφούς που μου δήλωσε ότι θα ήθελε να είναι ένας από τους ομιλητές. Όλα αυτά βέβαια λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εκδήλωση της παρουσίασης, αφού στο πρόγραμμά μας για την παραγωγή του βιβλίου ξεφύγαμε εξ αιτίας κάποιων τεχνικών προβλημάτων και προφθάσαμε χάρις στην εντατική προσωπική εμπλοκή του προέδρου μας Δημήτρη Ευστράτογλου να το έχουμε στη διάθεσή μας λίγες μόλις μέρες πριν την 15η Νοεμβρίου.
Η ιδέα για τον κ. Βούζα μου άρεσε πάρα πολύ γιατί γνώριζα την συγγραφική του δουλειά και τους ακαδημαϊκούς του τίτλους από τη χώρα μας, αλλά και τις σοβιετικές δημοκρατίες όπου πήγε μετά τον εμφύλιο (πριν την σχεδιαζόμενη εμφάνισή του στο βήμα του συνεδρίου είχαμε προγραμματίσει μάλιστα, ειδική βιογραφική αναφορά). Το γεγονός εξ άλλου ότι θα είχαμε έναν ομιλητή, όχι μόνον αγωνιστή της Αντίστασης, αλλά και καταγόμενο από τους Δελφούς, τον ομφαλό της Γης, τον τόπο (Κασταλία) όπου έπεσε ο Σκαμνιώτης ήρωας Κώστας Αποστολόπουλος –Καραϊσκάκης- μας γοήτευσε καθώς δημιουργούσε υπέροχους συνειρμούς. Χωρίς καμία καθυστέρηση έστειλα 3-4 εικοσιτετράωρα πριν την εκδήλωση το βιβλίο στον κ. Βούζα και γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να το διεξέλθει στο σύνολό του, πρόσθεσα και ένα σημείωμα με τεχνικά στοιχεία, ώστε να αποτελέσουν έναν καμβά πάνω στον οποίο θα μπορούσε να πλέξει την ομιλία του κατά τη δική του απόλυτη κρίση. Φυσικά εδώ ενυπάρχει και μία σχέση εμπιστοσύνης. Μισή ώρα, όμως, πριν την έναρξη του συνεδρίου και ενώ η διαδικασία εγγραφών ήταν στο φόρτε της, καλωσορίζω και τον κ. Βούζα που τον συνόδευε ο κ. Κώστας Πεντεδέκας (από την Αμφίκλεια, επίσης συγγραφέας και αγωνιστής της Αντίστασης που τον φιλοξένησε). Ευθύς μετά το καλωσόρισμα δέχθηκα την πληροφορία ότι δεν ήταν έτοιμος και δεν θα μπορούσε να είναι ομιλητής στην εκδήλωση!
Τη δραματική αυτή εξέλιξη συζήτησα αμέσως χωρίς να κοινολογήσουμε σε οποιονδήποτε άλλον το πρόβλημα, με τον πρόεδρο Δημήτρη Ευστράτογλου και χωρίς καθυστέρηση απευθυνθήκαμε στον ανυποψίαστο Νίκο Τσίτσα που, όπως προαναφέρθηκε, δικαίωσε τη φήμη του! Αν η μισή ώρα είναι αρκετή για το Νίκο να ετοιμάσει μία τέτοια ομιλία, έστω έχοντας ξεφυλλίσει το βιβλίο πριν την εκδήλωση για κάμποση ώρα, και πάντως χωρίς να ξέρει ότι θα είναι βασικός ομιλητής, τότε έχουμε πράγματι μπροστά μας το μέγεθος του χαρίσματος του ανθρώπου! Ευχαριστούμε Νίκο! Να’ σαι πάντα καλά!
Δήμος Γοργοποτάμου
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία των στελεχών του Δήμου Γοργοποτάμου που δεν προσήλθαν στην εκδήλωση αν και έλαβαν προσκλήσεις. Ο λόγος για τον Δήμο στον οποίο υπάγεται ο Σκαμνός και όπως ήταν φυσικό προσεκλήθησαν όλα τα στελέχη με ατομικές προσκλήσεις. Οι τριβές του Συλλόγου με τον συγχωριανό Πολύκαρπο –εκπρόσωπο στον ΟΤΑ- και τις τριβές με την εν τέλει έξωση –χωρίς αποζημίωση- του Σκαμνιώτικου Συλλόγου από τον φυσικό του χώρο, το αδρανές κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου, που ο ίδιος με τεράστιες δαπάνες του Συλλόγου δημιούργησε, κρίθηκαν από τη διοίκηση του Συλλόγου υποδεέστερες υποθέσεις, αν είναι να συγκριθούν με το εγχείρημα έκδοσης ενός βιβλίου ιστορικού περιεχομένου, με μία πνευματική δημιουργία που αποτελεί ύμνο στην Εθνική Αντίσταση η οποία με τη σειρά της εορτάζεται σε πανελλήνια κλίμακα και τιμάται στον δικό μας δήμο, το Δήμο Γοργοποτάμου. Χωρίς δεύτερη σκέψη κλήθηκε ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μηδ’ εξαιρουμένου και του Πολύκαρπου, αλλά δεν προσήλθαν στην εκδήλωση.
Αρκετές μέρες, όμως, μετά, εκδηλώθηκαν παράπονα από φίλους στελέχη στο Δήμο Γοργοποτάμου, ότι δήθεν δεν τους καλέσαμε. Οφείλουμε και από τη θέση αυτή να διαβεβαιώσουμε κατηγορηματικά ότι προσεκλήθησαν όλα τα αιρετά στελέχη του Δήμου μας ανεξαιρέτως με ξεχωριστές προσωπικές προσκλήσεις σε ξεχωριστούς φακέλους και σαν ταχυδρομική διεύθυνση μπήκε στο φάκελο το όνομα του παραλήπτη και ο Δήμος Γοργοποτάμου, 351 00 Μοσχοχώρι Φθιώτιδος. Δεν είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε τι δεν πήγε καλά με το ταχυδρομείο. Εντύπωση επίσης μας προκαλεί και το γεγονός ότι μερικές προσκλήσεις σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς που τις στείλαμε και είχαν εσφαλμένα ή ανεπαρκή στοιχεία ταχυδρομικής διεύθυνσης μας επεστράφησαν πίσω από το ταχυδρομείο. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τις υπόψη προσκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός και παρακαλούμε όσα στελέχη του Δήμου μας επιθυμούν, να μας τηλεφωνήσουν να τους στείλουμε τιμητικά έναν τόμο από το καινούργιο βιβλίο μας.
Η «γούρνα» μας
Ο εκπαιδευτικός, αγωνιστής της Αντίστασης και αξιολογότατος συγγραφέας κ. Κώστας Πεντεδέκας από την Αμφίκλεια, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε και στο τίτλο του βιβλίου μας επισημαίνοντας ότι ως «γούρνα» εμείς διαστέλλουμε την γεωγραφική περιοχή σε σχέση με αυτή που την εποχή που ιστορείται είχε με σαφήνεια προσδιοριστεί. Περιελάμβανε συγκεκριμένα, πάντα κατά τον κ. Πεντεδέκα, μόλις 31-32 χωριά χωρίς να περιλαμβάνεται σ’ αυτά και ο Σκαμνός.
Ο περιφερειάρχης
Με γραπτό μήνυμά του στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σκορδάς χαιρετίζει την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για την πρόσκληση που έλαβε, μαζί με την λύπη του που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αφού ήδη είχε προηγηθεί η δέσμευση και η συμμετοχή του σε ταυτόχρονη συν διάσκεψη των τοπικών συμβουλίων νέων.
Γιώργος Μωραϊτης
Ο αγαπητός φίλος κ. Γιώργος Μωραϊτης από την Μενδενίτσα, αγωνιστής της Αντίστασης με μία πλούσια συγγραφική εργασία στο ενεργητικό του, αφού μας έδωσε τα συγχαρητήριά του για το έργο μας, πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν –με δεδομένη τη δομή του πονήματός μας που φιλοδοξεί να καλύψει με μία πληρότητα τα γεγονότα στη συγκεκριμένη περιοχή και περίοδο- να περιληφθούν και ένα – δύο ακόμη πολύ σημαντικά επεισόδια: Τον αφοπλισμό των Ιταλών στη Λάρυμνα υπό τον Λοκρό που στέφθηκε από πλήρη επιτυχία μετά από μία σφοδρή σύγκρουση με τους Γερμανούς, αλλά και την αποστολή στην Εύβοια για παρόμοιο σκοπό.
Ο πατήρ Διομήδης
Μία εξαιρετική προσωπικότητα με ζωντάνια και κοφτερή σκέψη, θα λέγαμε, πέρα από την συνηθισμένη και ίσως μονότονη ρητορική των ιερωμένων, τράβηξε το ενδιαφέρον των συνέδρων με την παρέμβασή του με αιχμές ουσίας. Πρώτη φορά τον είδαμε και χαρήκαμε που η εκκλησία μας κοσμείται από τέτοιες προσωπικότητες.
Στην προσφώνησή του, όμως, κάναμε οι περισσότεροι ομιλητές λάθος. Ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ζιάκος μας εξήγησε ότι η προσήκουσα προσφώνηση για τον πρωτοπρεσβύτερο είναι «αιδεσιμολογιότατε!». Το λάθος των ομιλητών καθόλου δεν ενόχλησε τον άνθρωπο που όντως υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα και καλλιεργεί άριστες σχέσεις και επαφή με την κοινωνία.
Διάθεση του βιβλίου
Όπως εξήγησε στην συνεδριακή εκδήλωση παρουσίασης του καινούργιου βιβλίου μας, η γραμματεύς του Συλλόγου μας κα Μαρία Τζιβάρα-Τσεμπερλή, ο Σύλλογος δεν είναι, ούτε επιθυμεί να συμπεριφέρεται σαν επιχείρηση. Για το λόγο αυτό δεν διαθέτει το βιβλίο έναντι ανταλλάγματος, ούτε μέσω βιβλιοπωλείων. Η ποσότητα εξ άλλου που τυπώθηκε είναι μικρή. Το κόστος –που αναμφιβόλως είναι μεγάλο- για μία όντως προσεγμένη έκδοση και ένα βιβλίο 832 σελίδων, επιδίωξή μας είναι να καλυφθεί από προαιρετικές συνδρομές των μελών και φίλων του Συλλόγου μας. Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από τα εξής σημεία:
Λαμία – Σκαμνός:
κα Κούλα Γεμέλου, Πλατεία Θα. Διάκου 2, Λαμία τηλ.: 22310-22 276
κ. Γεώργιο Μιχ. Αστρακά, Λαμία τηλ. 22310-43 516
Σκαμνός – Αθήνα:
κ. Δημήτρης Ευστράτογλου, τηλ.: 22310-92 142. 210-72 38 373
κ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, τηλ.: 22310-92 104, 210-822 1788, κιν. 6944 44 28 75,
Φαξ 210-88 16 251
Μικρή ποσότητα διατίθεται στον Αντιδήμαρχο Αμφικλείας κ. Ανδρέα Ζιάκο, τηλ. 22340-22 942
Για λοιπές περιοχές ο προσφορότερος τρόπος είναι η ταχυδρομική αποστολή.