FtS101 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Οικιακή κομποστοποίηση

Όπως σε τόσους και τόσους τομείς, έτσι και στη διαχείριση των απορριμμάτων ερχόμαστε ουραγοί στην πατρίδα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Κατά καιρούς μερικοί από τους κρατούντες, ιδίως σε προεκλογικές περιόδους, προκειμένου να υφαρπάξουν τις ψήφους των πολιτών, κάνουν λόγο για το περιβάλλον και την προστασία του, ενώ περιλαμβάνουν στους προπαγανδιστικούς τους λόγους και ζητήματα σωστής διαχείρισης των οικιακών ή βιομηχανικών λυμάτων και απορριμμάτων. Στην πλειονότητά τους όλα αυτά τα σχέδια εξανεμίζονται εν τη γενέσει τους, και λίγο μετά τις εκλογές και η αθλιότητα καλά κρατεί. Εκλείπει πρωτίστως η πραγματική βούληση και ευαισθησία. Αν αυτό το στοιχείο πράγματι υπήρχε, θα προέκυπτε και η γνώση η οποία μεταξύ άλλων, αν μιλάμε για οικιακά απορρίμματα, πάμε αμέσως στο πρωτογενές στάδιο διαχείρισής των δηλαδή μέσα στο σπίτι, το γραφείο, το κατάστημα. Πολλά χρόνια τώρα στην Σουηδία, αλλά και σε άλλες προηγμένες χώρες η διαλογή των σκουπιδιών σε ομοιογενείς κατηγορίες, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό κλπ αποτελεί κάτι το αυτονόητο.

Μας εντυπωσιάζει ευχάριστα το γεγονός ότι ο γειτονικός όμορος Δήμος Αμφικλείας, εισάγει σύστημα οικιακής κομποστοποίησης που αποβλέπει στη μείωση των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους, δηλαδή στο σπίτι.

Η κομποστοποίηση γίνεται σε ειδικούς κάδους στους οποίους τα οικιακά απορρίμματα φυτικής προέλευσης (οργανικά υπολείμματα της κουζίνας, κλαδέματα του κήπου) μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας λίπασμα.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμος Αμφικλείας έχει ήδη προμηθεύσει δωρεάν τους δημότες του που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό με ειδικούς κάδους.

Συγχαίρουμε τους γείτονες και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία τους.

Ευχές από το Δήμο Αμφικλείας

Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους λάβαμε με την παράκληση να μεταφέρουμε σε όλους τους Σκαμνιώτες και φίλους του Σκαμνού τις εγκάρδιες ευχές του Δημάρχου καθηγητή κ. Νάκου Τσιτσιπή και όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου του γειτονικού μας όμορου δήμου.

Τους ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς και δεν παύουμε ποτέ να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αμέριστη στήριξη που εκδηλώθηκε υπέρ του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού για την παρουσίαση του προσφάτως εκδοθέντος βιβλίου μας ιστορικού περιεχομένου. Η χειρονομία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο το γεγονός της έξωσής μας από τον φυσικό μας χώρο στο αδρανές διδακτήριο του Σκαμνού, που οι ίδιοι οι Σκαμνιώτες χρηματοδότησαν για την ανακαίνισή του. Η εξέλιξη αυτή που είχε σαν πρόσχημα την ανάπτυξη δήθεν πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο χωριό από τον ίδιο τον Δήμο με μπροστάρη τον Πολύκαρπο, έδειξε εδώ και 1 ½ χρόνο ότι τίποτα απολύτως δεν έγινε και το μόνο που πέτυχε ήταν να δυσχερανθεί η πολιτιστική δράση του Συλλόγου μας και να νεκρωθεί κάθε ζωντανή και φιλοπρόοδη κίνηση στο χωριό, με συνέπεια να καταφεύγουμε, ως πρόσφυγες, σε γειτονικούς ευαισθητοποιημένους ΟΤΑ για την πλήρωση των στοιχειωδών αναγκών μας.

Πολιτιστική δραστηριότητα ΟΤΑ

Στον υπέροχο χώρο για συνέδρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμφικλείας διοργανώνονται συχνά ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Για τις ημέρες των εορτών, 27.12.2008, είδαμε μία παράσταση κουκλοθεάτρου από την «μικρή αυλαία Λαμίας». Η συμμετοχή των δημοτών και κοντοχωριανών, όπως μάθαμε, είναι πάντοτε καλοδεχούμενη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *