FtS101 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Ευχετήριο μήνυμα του προέδρου

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού στέλνουν εγκάρδιες ευχές για το νέο έτος σε όλα τα μέλη και τους φίλους του πολιτιστικού συλλόγου για υγεία, ειρήνη και μία καλύτερη χρονιά για όλους μας.

Χρόνια Πολλά!

Δ. Ευστράτογλου

Χριστούγεννα στο χωριό

Ελλείψει χώρου για μία ακόμη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού γιόρτασε την παραμονή των Χριστουγέννων στο Παλαιοχώρι –στη ταβέρνα Χολέβαινα- με αθρόα συμμετοχή συγχωριανών που υπερέβαιναν τα 60 άτομα κάθε ηλικίας. Φάγαμε, χορέψαμε, διασκεδάσαμε και ανταλλάξαμε ευχές.

xristougennaXolevaena

Ένα παιδικό πάρτι που είχε προγραμματιστεί για τις 27.12.2008 αναβλήθηκε εξ αιτίας της μεγάλης χιονόπτωσης που δυσχέρανε την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου μας θα ενημερωθούν εγκαίρως για την γιορτή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας ως προς τον χώρο και την ημερομηνία.

Κοινωνικά

Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στους ευτυχείς γονείς Μιχάλη και Αδαμαντία Αστρακά. Συμμετέχουμε στη δικαιολογημένη χαρά του Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας, διαπρεπούς Δικηγόρου Μιχάλη Αστρακά για το νεογέννητο αγοράκι.

Στις 24.12.2008 ο Στέλιος (ο μηχανικός αδελφός του Μιχάλη) και η Ευαγγελία Αστρακά έγιναν επίσης γονείς για δεύτερη φορά, αποκτώντας ένα χαριτωμένο κοριτσάκι που προστίθεται στην οικογένειά τους. Συγχαρητήρια και καλοφώτιστο!

Ευχόμαστε περαστικά στους Κώστα και Ροδοθέα Τζιβάρα και8 σύντομα να είναι και πάλι ακμαίοι κοντά μας ,μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχαν που εκτός από τις σοβαρές υλικές ζημίες στο αυτοκίνητό τους προκάλεσε και τον τραυματισμό τους.

Επίσης εκφράζουμε τις ευχές μας στον Κώστα Αθ. Ζαλαώρα που συνεχίζει νοσηλευόμενος μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε τον Αύγουστο. Χαιρόμαστε που η κατάστασή του βελτιώνεται, όπως μας πληροφόρησε η μητέρα του Αθανασία.

Η έκδοση του βιβλίου «Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας 1941-44: Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιόνα»

Σε μία σεμνή και συγκινητική τελετή στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμφικλείας, που μας παραχώρησε ο Δήμαρχος Αμφικλείας καθηγητής κ. Νάκος Τσιτσιπής έγινε στις 15.11.2008 η παρουσίαση του παραπάνω νέου βιβλίου του Συλλόγου μας.

Είναι αλήθεια ότι στην ευρύτερη περιοχή μας έλαβαν χώρα γεγονότα μεγάλης σημασίας στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας. Γεγονότα άγνωστα στους νεότερους κατοίκους της περιοχής μας, που ωστόσο δείχνουν το ψυχικό μεγαλείο των ανθρώπων που αγωνίστηκαν με προσήλωση στις μεγάλες αξίες και ιδεώδη της φυλής μας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Μπέτσιος, που νομίζω είναι εκπαιδευτικός, «για να γνωρίσουμε την ιστορία της πατρίδας μας, πρώτα πρέπει να γνωρίσουμε την ιστορία της περιοχής μας». Ασφαλώς και θα υπάρξουν κριτικές και σχόλια για την προσπάθεια του Συλλόγου μας και τις αναμένουμε με καλή διάθεση. Εκείνο που θα ήθελα από την πλευρά μου να επισημάνω, σαν μία πρώτη εκτίμηση, είναι τούτο:

Πρόκειται περί μίας αξιόλογης προσπάθειας να συγκεντρωθεί υλικό με αρκετές φιλοδοξίες να καλύψει την συγκεκριμένη περιοχή και περίοδο.

Το τόλμημα που επεχείρησε ο Σύλλογος είναι σπουδαίο και ενδεχομένως και κάπως ριψοκίνδυνο αφού υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις γύρω από το μεγάλο αυτό ζήτημα. Υπάρχουν ακόμη, έστω ελάχιστοι συμπολίτες μας που είτε εμφανώς, είτε συγκεκαλυμμένα, εχθρεύονται την Εθνική Αντίσταση. Είναι στα θετικά του πονήματος ότι καταγράφει και τις διαφορετικές απόψεις – μαρτυρίες και αφήνει τον αναγνώστη να καταλήξει μόνος του σε συμπεράσματα.

Μου έκανε εντύπωση η αυθόρμητη συμμετοχή τόσων πολλών ομιλητών και θέλησαν να κάνουν τη δική τους παρέμβαση, να δώσουν τα δικά τους σχόλια και επισημάνσεις εμπλουτίζοντας τη συζήτηση, ενώ δεν έλειψε και η μαρτυρία πρωταγωνιστών σε επεισόδια αντίστασης που μας πλημμύρισαν από συγκίνηση. Τούτο έκανε και τον συντονιστή της έκδοσης Γιώργο Αποστολόπουλο στο κλείσιμο της συνεδρίασης, να παρακινήσει ώστε δεχθεί μέσα από τη ΦτΣ κάθε νέο συμπληρωματικό, διορθωτικό κλπ στοιχείο δεδομένου ότι η έρευνα δεν τελειώνει τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα.

Μπορώ συμπερασματικά να πω ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν ένας φόρος οφειλόμενης τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων που στην πλειονότητά τους ήταν εκπρόσωποι συλλογικών φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, δηλαδή άνθρωποι με γνώση, κρίση και άποψη, μας είδαν με αγάπη και δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για το εγχείρημα ενός τόσο μικρού χωριού. Αυτό ασφαλώς και μας συγκινεί και ικανοποιεί ηθικά, αλλά πολύ περισσότερο μας δεσμεύει ως σύλλογο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και εν πολλοίς την πολεμική που δεχόμαστε από συγκεκριμένες πλευρές, να συνεχίσουμε στη σωστή και υψηλόφρονη γραμμή που ταιριάζει σε ένα πολιτιστικό σύλλογο που επιχειρεί να εξημερώσει τα ήθη.

Σε μία εποχή που καταρρέουν οι αξίες και οι θεσμοί, να σταθούμε όρθιοι και με τις ανιδιοτελείς μας κοινωφελείς δραστηριότητες να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά μας ότι δεν χάθηκαν και δεν ισοπεδώθηκαν τα πάντα.

Διώξεις κατά στελεχών του Πολιτιστικού Συλλόγου

Ενημερώνοντας μέλη και φίλους του Συλλόγου που ενδιαφέρονται να μάθουν για την πορεία των διώξεων του συγχωριανού Πολύκαρπου, του κοντοχωριανού εκ Οίτης Μιχάλη Γρούσπα και του Δημάρχου Π. Σπαθούλα κατά στελεχών του Συλλόγου μας, δεν έχουμε να δώσουμε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη μέχρι τη στιγμή που καταρτίζεται το παρόν φύλο της ΦτΣ, δεδομένου ότι η συζήτηση δύο υποθέσεων που είχαν προσδιορισθεί για το φθινόπωρο έλαβαν αναβολή.

Συγκεκριμένα:

Από τον Μιχάλη Γρούσπα εκκρεμεί υπόθεση κατά των Κώστα Γέμελου και Δημήτρη Ευστράτογλου για το λόγο ότι για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού διένειμαν εν όψει των προηγούμενων εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης σημείωμα με ερωτήματα προς τον ίδιο για τη δράση και απολογισμό του στην προηγούμενή του θητεία, ως αντιδήμαρχος Γοργοποτάμου. Ο ΜΓ αντί απαντήσεως στα συγκεκριμένα ερωτήματα, προτίμησε να κινήσει δικαστική δίωξη κατά των συγχωριανών μας και δη του νυν και πρώην προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού μας Συλλόγου. Η υπόθεση προσδιορισθείσα κατ’ αρχήν για τον Οκτώβριο ’08 ανεβλήθη και ως νέα ημερομηνία συζήτησης, ορίσθηκε η 23η Ιουνίου 2009 στο αρμόδιο πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην Λαμία.

Μία άλλη εξ άλλου υπόθεση πρόκειται μετά από αναβολή να συζητηθεί στις 20.01.2009 στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας κατά των Δ. Ευστράτογλου και Γ. Αποστολόπουλου. Εδώ πρόκειται περί ασκηθείσης δίωξης των Πολύκαρπου και του δημάρχου Π. Σπαθούλα με τη κατηγορία δυσφήμισης δια του τύπου. Ως αφορμή για την κατηγορία αυτή, πάρθηκε η δημοσίευση σε έκτακτη έκδοση της ΦτΣ του ομόφωνου ψηφίσματος διαμαρτυρίας της Γενικής Συνέλευσης των 70 συγχωριανών μας που παρέστησαν σ’ αυτήν τον Ιούλιο του 2007, με το οποίο εκφράσθηκε η πικρία και δυσαρέσκεια του συγχωριανών μας μαζί με κριτική για τους χειρισμούς του ΟΤΑ πάνω στο θέμα έξωσης του Συλλόγου από το κτίριο του ανακαινισθέντος σχολικού κτιρίου. Ως μάρτυρες κατηγορίας κατά των ΔΕ και ΓΑ έχουν καταθέσει και θα εμφανισθούν και στο ακροατήριο οι Δημήτρης Μητσόπουλος, Μιχάλης Γρούσπας, Ι. Αργυρόπουλος και Κωνσταντίνος Σπαθούλας, από τη Δαμάστα. Ο τελευταίος μάρτυρας στην ένορκη κατάθεσή του δήλωσε ότι «εξ όσων γνωρίζω στην ανακαίνιση του κτιρίου του αδρανούς σχολείου Σκαμνού συνέβαλε και ο Δήμος». Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Δήμος δεν διέθεσε ούτε μία δραχμή ή ένα Ευρώ για την ανακαίνιση και επέκταση του κτιρίου.

Σεισμός στην ευρύτερη περιοχή Αμφικλείας

Εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Richter μετρήθηκε το Σάββατο 13.12.2008 στην ευρύτερη περιοχή Αμφικλείας. Κοντά στο επίκεντρο βρέθηκε και ο Σκαμνός. Ο σεισμός έγινε όχι απλά αισθητός αλλά τρόμαξε τους κατοίκους. Εξ όσων μαθαίνουμε από τις υπηρεσίες του Δήμου Αμφικλείας και με βάση αυτοψίες ειδικών, αλλά και την επί τόπου εκτίμηση της κατάστασης από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν υπήρξαν καταρρεύσεις κτιρίων παρά τη σφοδρότητα του σεισμού, αλλά διαπιστώθηκαν ρωγμές σε αρκετά κτίρια, ιδίως στα παλαιότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *