Για τον λεγόμενο / φερόμενο όρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

FtS101

του Καθηγητή Θανάση Φούρλα

Η δημοσίευση σε προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ κειμένου του Δ. Μπράνη αναφερομένου σον Μέγα Αλέξανδρο προκάλεσε σημαντικές παρατηρήσεις του Καθηγητή Θανάση Φούρλα για τις οποίες και εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση, διόρθωση αθέλητου λάθους, προάγει την έρευνα, ακόμη και αν ανασκευάζονται δικά μας δημοσιεύματα, όχι μόνον δεν είναι προς ψόγον, αλλά είναι καλοδεχούμενη, πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από επιστήμονες – διανοητές μεγάλου διαμετρήματος, όπως είναι ο λευτεροχωρίτης καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Muenster Westfallen που αποτελεί πολύτιμο πνευματικό κεφάλαιο και τίτλο τιμής για την ευρύτερη περιοχή μας και τον απανταχού Ελληνισμό.

 

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο τον καθηγητή να μας μιλήσει για το επίμαχο ζήτημα:

Αγαπητέ μου Γιώργο,

μαζί με τις ευχαριστίες μου για την ανελλιπή αποστολή της ΦτΣ, αλλά και τη σχετική σου πρόσκλησή μου στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ιστορία Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας 1941-1944» σου στέλνω φωτοαντίγραφα υλικού που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα στην πλούσια και καλλιεπή αρθρογραφία σου.

Oath-of-Alexander

Ιδιαίτερη σε ό,τι αφορά στον λεγόμενο / φερόμενο Όρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τέτοιο κείμενο δεν μας έχει παραδοθεί από τις σχετικές πηγές της εποχής εκείνης. Το κείμενο που δημοσιεύει ο κ. Μπράνης στο τελευταίο φύλλο της ΦτΣ αποτελεί αντιγραφή από το βιβλίο του Χρήστου Π. Ζαλοκώστα [1896-1975] «Μέγας Αλέξανδρος, ο Πρόδρομος του Ιησού», «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» 1996, σελ. 235 (βλ. επισυναπτόμενο σχετικό φωτοαντίγραφο). Σχετικό υλικό με το θέμα αυτό συναποστέλλεται εσώκλειστα. Οι συμπατριώτες, μάλιστα στην Αμερική το κυκλοφορούσαν σε δίγλωσση μορφή (ελληνιστί και αγγλιστί) με την ένδειξη / παραπομπή στο έργο του Ψευδοκαλλισθένη, βιβλίο Γ.Γ., στο οποίο δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο. Πρόκειται για κατασκεύασμα του Ζαλοκώστα, ο οποίος έβαλε τον σχετικό όρκο «ποιητική αδεία» στο στόμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε κάποιο μελλοντικό φύλλο της ΦτΣ μπορείς ίσως να αποκαταστήσεις την αλήθεια για ν’ αποφεύγεται η ψευδεπίγραφη αυτή πληροφορία, η οποία μας εκθέτει ως λαό, και ιδιαίτερα στο θέμα του λεγόμενου «μακεδονικού»

Με την ιδιαίτερη εκτίμησή μου

Θανάσης
***
Ευχαριστούμε τον καθηγητή για την αποστολή στοιχείων άκρως ενδιαφερόντων, που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει η τουλάχιστον επαρκώς το φως της δημοσιότητας, πάνω στο φλέγον ζήτημα του «μακεδονικού» που είναι συναφές με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ενισχύοντας εξ άλλου το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση στην περιοχή μας με αφορμή την πρόσφατη εκδοτική πρωτοβουλία του Σκαμνιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου, μας στέλνει ο καθηγητής πρόσθετο υλικό από την έρευνα και βιβλιογραφία του Hermann Frank Meyer πέραν του βιβλίου του που έχει ήδη προηγηθεί και χρησιμοποιήσαμε στην εργασία μας Von Wien nach Kalavrita, Die blutige Spur der 117. Jäger Division durch Serbien und Griechenland. Ο συγγραφέας έψαξε να βρει τον πατέρα του που χάθηκε στην Ελλάδα και δηλώθηκε στην αρχή ως αγνοούμενος, ενώ στη συνέχεια εντόπισε τον τάφο του ακόμη και τον έλληνα αγωνιστή που τον σκότωσε. Μέσα από την έρευνά του αυτή άντλησε στοιχεία και πληροφορίες με βάση τα οποία ανέπτυξε μία συγγραφική δραστηριότητα με στοιχεία ψύχραιμης προσέγγισης και αντικειμενικότητας. Το νέο βιβλίο υπό τον τίτλο Blutiges Edelweiß. Die 1.Gebirgs-Division im Zweiten Weltkrieg, Ch. Links Verlag, Berlin, 2008. ISBN: 978-3-861153-447-1 συμπληρώνει το υλικό του με αναφορές στα ολοκαυτώματα στο Κομμένο και στην Κεφαλλονιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *