FtS115- Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Σταματία Ευστράτογλου
Αποκριές
Στις 05.03.2011, τελευταία αποκριά, ο Σύλλογός μας, με την φροντίδα της Χρυσούλας Ασπρουλάκη και της Χριστίνας Τσαντήλα, οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία ένα πάρτι μασκέ για μικρούς και μεγάλους στο Κτήμα Κλέτσα στη Γραβιά. Όλα ήταν άψογα: Η διακόσμηση της αίθουσας, η μουσική, ο μπουφές με τους εκλεκτούς μεζέδες, που απήλαυσαν μικροί και μεγάλοι ντυμένοι μασκαράδες που δύσκολα μπορούσε κανείς α διακρίνει ποιος είναι ποιος.
Επειδή το κέφι ήταν μεγάλο η γιορτή τράβηξε μέχρι το πρωϊ!
Ξεχωριστές παρουσίες η χοντρή, ο Σισσέ, η γιαγιά, οι μάγισσες, ο ψαροντουφεκάς με το καλάμι, ο κλόουν, ο μικρός κρητικός, ο Εμίρης, ο Βεζύρης, και πολλοί άλλοι.
Με άψογες διαδικασίες εξελέγη κριτική επιτροπή συγκροτούμενη από τη Βίκη και Γιάννα Κιτσάκη, το Χάρη Κυρλή και το Γιώργο Τσαντήλα που αξιολόγησε τις προσπάθειες και βράβευσε
Για την καλύτερη ενδυμασία, τη χοντρή (Αγγελική Τρικατζοπούλου).
Ελπίζουμε και προσβλέπουμε και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.
Η Καθαρή Δευτέρα μας βρήκε με πολύ χιόνι, κάτι που εξ ανάγκης ματαίωσε κάθε εορταστική δραστηριότητα για Κούλουμα και φασολάδα.
Για το Πάσχα
Το Μεγαλοβδόμαδο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, έκοψε χόρτα και καθάρισε τους κεντρικούς δρόμους του χωριού μέχρι και την Παιδική Χαρά. Παρτέρια και τοιχία ασβεστώθηκαν, όπως αρμόζει στον όμορφο οικισμό μας και πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες τις γιορτινές. Την όλη επιμέλεια είχε ο Κώστας Γέμελος.
Με στόχο να αναβιώσει η συλλογική μεγάλη γιορτή του Πάσχα με ευρεία συμμετοχή συγχωριανών, συγγενών και φίλων επισκεπτών του Σκαμνού, ο Σύλλογος ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να μας παραχωρηθεί ο χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου ώστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε το πατροπαράδοτο σούβλισμα του αρνιού.
Η Δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε θετικά και οφείλουμε ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Κοινότητας Σκαμνού – Οίτης κ. Θανάση Παναγή και το Δήμαρχο κ. Γιώργο Κοτρωνιά. Όταν, όμως, πήγαμε να επισκεφθούμε το χώρο , διαπιστώσαμε ότι η εκδήλωση δεν μπορούσε να γίνει διότι όλα τα τραπεζοκαθίσματα –που είχαν αγορασθεί από το Δήμο- έλλειπαν. Έτσι η όμορφη εκδήλωση ανάστασης και ζωής για το Σκαμνό ματαιώθηκε και ενημερώσαμε τον Πρόεδρο κ. Θ. Παναγή.
Οφείλουμε στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι ο εξοπλισμός που υπήρχε παλαιότερα στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου ήταν και είναι περιουσία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου για την απόκτηση της οποίας ο πρώην Δήμος Γοργοποτάμου δεν είχε διαθέσει ούτε μία δραχμή. Ομοίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον εξοπλισμό του χώρου δεν τον πήρε ο Σύλλογός μας, αλλά υποχρεώθηκε από τον πρώην Δήμο με διαδικασίες έξωσης, εξώδικα κττ «με προθεσμία, εντός 10 ημερών …να αδειάσουμε το χώρο, ειδάλλως θα πεταχτούν τα πράγματα στο δρόμο». Έτσι αναγκασθήκαμε άρον – άρον να απομακρύνουμε και να αποθηκεύσουμε τον εξοπλισμό σε άλλο χώρο. Αυτά για όποιον θέλει να γνωρίζει την ιστορία.
Κυριακή της Ορθοδοξίας
Σκαμνός 13.03.2011
Με τύχη αγαθή ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος Πάτμου Πατήρ Ιωακείμ βρέθηκε στο Σκαμνό φιλοξενούμενος με την Πρεσβυτέρα Μαρία και τη δασκάλα κόρη του Πηγή, από την οικογένεια Γ. Αποστολόπουλου.
Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του χωριού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο ψαλτήρι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και συνλειτουργός με τον Παπα-Στάθη στην ειδική εν συνεχεία τελετή για τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή, ο κληρικός από το ιερό νησί της Αποκάλυψης, προκάλεσε αίσθηση με την συναρπαστική του ερμηνεία των ύμνων της Εκκλησίας. Ο ίδιος διαπρεπής διδάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής στην περίφημη Πατμιάδα Σχολή, είναι περιζήτητος όχι μόνον στην γενέτειρά του, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στα ασχολούμενα με το αντικείμενο ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα. Προκάλεσε εξαιρετική αίσθηση στο εκκλησίασμα στο οποίο απευθύνθηκε με ζεστά λόγια για το χωριό και τους ανθρώπους του. Ειδική αναφορά στον Παπα-Στάθη με συσχέτιση του ονόματός του τον οποίο αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή ευχήθηκε «ευστάθεια» σωματική, ψυχική και πνευματική, ώστε να επιτελεί το θεάρεστο έργο του με μακροημέρευση. Στο ίδιο κλίμα ακολούθησε προσφορά καφέ στον επισκέπτη ιερωμένο και την συνοδεία του, ενώ λόγια ευαρέσκειας και αβροφροσύνης εκφράσθηκαν από τον ιερέα του χωριού. Το ίδιο όμως επισημαίνεται και για την αυθόρμητη εκδήλωση αισθημάτων αγάπης στον σεβάσμιο κληρικό από τους παρευρεθέντες συγχωριανούς.
Σύνταξη:
Στις 11 Μαρτίου 843 – πρώτη Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής τότε – μία σύνοδος στην Πόλη «αναστήλωσε», ανάρτησε και πάλι στους στύλους των ναών, τις άγιες εικόνες, δίνοντας έτσι τέλος στην πολιτικοθρησκευτική αναστάτωση της εικονομαχίας (726 – 843). Πρωτοστάτησε μία γυναίκα, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι γυναίκες, ως μόνιμος φορέας του πολιτισμού, σώζουν την πίστη! Η Θεοδώρα είχε οσιακά τέλη στη Μονή των Γαστρίων και ίσως κάποιοι να μη γνωρίζουν ότι το λείψανό της βρίσκεται ακέραιο και άφθαρτο στην Κέρκυρα
Βαθύρεμα
Κάνοντας μία βόλτα προς το Βαθύρεμα ντράπηκα για το θέαμα. Τα μπάζα δεν αποτίθενται πια μέσα στο ρέμα, αλλά πάνω στο δρόμο που έχει σχεδόν κλείσει. Ντροπή!
Απώλειες
Στις 22.04.2011 μας άφησε ο Θύμιος Στεφανή Τζιβάρας, (86) σιδηροδρομικός, αδελφός του Γιώργου. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου στον Οικισμό Σταθμού Μπράλου όπου και το κοιμητήριο που αναπαύεται ο αγαπητός μας Θύμιος.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Στις 24.04.2011, ανήμερα το Πάσχα, απεβίωσε ο Τρύφωνας Φετφατζής, σύζυγος της Αναστασίας Παπαπαναγιώτου και γαμπρός της Χαρίκλειας. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στο Σκαμνό στο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης την 25.04.2011 και ετάφη στο Κοιμητήριο του χωριού. Ο εκλιπών υπήρξε παλαιότερα μέλος του Συλλόγου μας.
Στη σύζυγό του και στο γιο του Χάρη, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *