Γερμανία: Γιατί είναι αργία η Πρωτομαγιά;

FtS115
Η αιτία ανάγεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ. Το 1886 απεργούσαν στις ΗΠΑ μισό εκατομμύριο άνθρωποι διεκδικώντας οκτάωρο εργασίας και καλύτερους όρους δουλειάς. Σήμερα θα πρέπει εκεί να εργάζονται για περισσότερες από 14 ώρες ημερησίως για ένα κακό μεροκάματο, να μην έχουν άδεια και όταν αρρωσταίνουν ή γερνούν, να μην έχουν περίθαλψη. Επιπροσθέτως οι συνθήκες εργασίας έγιναν εξαιρετικά κακές. Ο θόρυβος, η βρώμα, ο χώρος εργασίας ήταν συνήθως βλαπτικός για την υγεία και επικίνδυνος.
Αλλά η διαμαρτυρία βάφτηκε με αίμα.: Τέσσερις συνδικαλιστές εκτελέσθηκαν. Γι’ αυτό τα αμερικανικά συνδικάτα καθιέρωσαν την 1η Μάη σαν ημέρα για τον αγώνα τους. Τρία χρόνια μετά η Σοσιαλιστική Διεθνής στο Παρίσι ακολούθησε την απόφαση αυτή. Έτσι, λοιπόν, εξαπλώθηκε η Πρωτομαγιά επίσης στην Ευρώπη ως μία κανονική ημέρα διαμαρτυρίας με πλήρη δράση της επαγρυπνούσας εργατικής τάξης. Την 1η Μαΐου 1890 διαμαρτυρήθηκαν μόνο στη Γερμανία κάπου 100.000 εργάτες κάτι που περιείχε πολύ ρίσκο. Οι εργοδότες τους πίεζαν με εγκυκλίους και απολύσεις.
Ως νόμιμη αργία καθιερώθηκε στη Γερμανία μόλις από το 1933 από τους Εθνικοσοσιαλιστές. Ο νόμος του Ράιχ της 10.04.1933 την ονόμασε «Γιορτή της Εθνικής Εργασίας» (= Feiertag der nationalen Arbeit). Μία μέρα μετά την εισαγωγή του Νόμου εφόρμησαν οι Ναζί στα γραφεία και απαγόρευσαν τη λειτουργία των συνδικάτων. Το έτος 1934 αναγνωρίσθηκε η Πρωτομαγιά με μία ανανέωση του Νόμου ως «Εθνική Γιορτή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *