FtS114 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Τεχνικό πρόγραμμα τοπικής Κοινότητας Οίτης

Με όρεξη για δουλειά ξεκίνησε η καλλικρατική τοπική κοινότητα Οίτης του διευρυμένου Δήμου Λαμιέων, όπου υπάγεται ο Σκαμνός.

Είναι εμφανής η νέα αντίληψη που προωθείται υπό την προεδρία του κ. Θανάση Παναγή και το μόνο που μπορούμε να πούμε και να ευχηθούμε, είναι με την ίδια ζέση να συνεχίσει το όμορφο έργο που ξεκίνησε και να γράψει μία νέα σελίδα στα αυτοδιοικητικά μας πράγματα μετά από τόσες και τόσες δυσάρεστες εμπειρίες που βιώσαμε στο κοντινό παρελθόν, όπου φθάσαμε στο σημείο να είμαστε ευτυχείς ακόμη και αν δεν γίνεται τίποτα για το Σκαμνό, αρκεί να μην μας κατατρέχουν!

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, η Τοπική Κοινότητα Οίτης ενέκρινε και προώθησε στην κεντρική διοίκηση του Δήμου Λαμιέων ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα εξής αντικείμενα:

• Συντήρηση κτιρίου Τοπικής Κοινότητας Οίτης
• Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας Οίτης και Σκαμνού
• Αποπεράτωση ιστορικού Δημοτικού Σχολείου Οίτης
• Κεντρική θέρμανση ή εναλλακτική λύση για το Κοινοτικό Γραφείο και Ιατρείο Οίτης, το Ιατρείο και το Πολιτιστικό Κέντρο (Σχολείο) Σκαμνού
• Κατασκευή Οστεοφυλάκειου Οίτης
• Επαναφέρεται το επί μακρόν σταματημένο αντιπλημμυρικό – αρδευτικό έργο Σκαμνού και Οίτης αφού κρίνεται μεγάλης προτεραιότητας ζήτημα.
• Περιφερειακός δρόμος παράκαμψης του Οικισμού Οίτης.

Πολιτιστικό Κέντρο Σκαμνού

Με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε ότι το επίσης αδρανές διδακτήριο –σχολείο Οίτης ανακαινίζεται και σημειώνουμε ότι το αντίστοιχο έργο Σκαμνού υλοποιήθηκε με σημαντική ιδιωτική και όχι δημόσια δαπάνη από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο. Έτσι το επίσης ιστορικό και άξιο φροντίδας κτίριο που ήταν σε ημι-κατεστραμμένη κατάσταση ανακαινίσθηκε, επεκτάθηκε και κατέστη λειτουργικό για την στέγαση πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Απρέπειες , όμως, στις οποίες δεν αξίζει ουδεμία αναφορά, οδήγησαν τον Σύλλογό μας σε έξωση από το φυσικό του χώρο και έτσι δυσχεραίνεται το έργο του Συλλόγου που αναμόρφωσε το Σκαμνό από ένα άσημο και απεχθές ερημωμένο χωριό σε ένα υποδειγματικό θέρετρο με τον μεγαλύτερο ρυθμό οικιστικής ανάπτυξης σε όλο το σύμπλεγμα των οικισμών του τέως Δήμου Γοργοποτάμου. Έναν οικισμό που κοσμείται από νέους οικιστές υψηλής κοινωνικής στάθμης που με το δίκιο τους αποζητούν το ξαναζωντάνεμα του χωριού, όπως ο Σύλλογός μας πέτυχε και έδωσε πνοή και ενδιαφέρον με τις εκδηλώσεις του στον όμορφο χώρο του σχολείου.

Για την ενημέρωση των μελών και φίλων του Συλλόγου μας που συχνά μας ρωτούν, έχουμε να σημειώσουμε ότι λίγο πριν την εκπνοή της θητείας του τέως Δήμου Γοργοποτάμου, μάθαμε, ότι πάρθηκε μία απόφαση με την οποία αναιρείται και πάλι η ενώπιον του δικαστηρίου δήλωση του τέως Δημάρχου Π. Σπαθούλα, τον περασμένο Ιούνιο, ότι στο κτίριο του σχολείου θα έχει πρόσβαση τόσο ο Σύλλογός μας, όσον και ο νεόκοπος Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος».

Με αυτό το κύκνειο άσμα του ο τέως Δήμος αποφασίζει να δοθεί η χρήση του κτιρίου μόνον στον «Άγιο Γεώργιο» (βοήθειά μας ο Άγιος, που δεν μας φταίει σε τίποτα, άλλοι τον χρησιμοποιούν αστόχως). Ταυτοχρόνως μπαίνει με τον ξεκάθαρο αυτό τρόπο, που μιλάει από μόνος του, η σφραγίδα της υστεροφημίας αυτής της ατυχέστατης αυτοδιοικητικής θητείας.

Ο κ. Θανάσης Παναγής, ο νέος εκλεγείς Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οίτης, υπόψη του οποίου ετέθη αυτή η πονεμένη ιστορία, δήλωσε εξ αρχής, πολύ σωστά, ότι η νέα δημοτική αρχή δεν δεσμεύεται από την υπόψη απόφαση την οποία και ανά πάσα στιγμή δύναται να αναθεωρήσει και να αποκαταστήσει την ισορροπία και τάξη στο Σκαμνό. Δεν άργησε μάλιστα να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των δύο Συλλόγων αναζητώντας μία δίκαια λύση που θα διασφαλίζει πρόσβαση στο χώρο και από τους δύο Συλλόγους. Την ίδια θέση διατύπωσε μάλιστα και στους δύο Συλλόγους γραπτώς για την «κοινή χρήση» του χώρου. Παράλληλα επεχείρησε την σύγκληση κοινής σύσκεψης υπό την προεδρία του εκπροσώπων αμφοτέρων των Συλλόγων. Τούτο, όμως, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υλοποιήθηκε αφού οι εκπρόσωποι του «Αγίου Γεωργίου» αποφεύγουν με διάφορες παρελκυστικές προφάσεις και κωλυσιεργούν να προσέλθουν στη σύσκεψη, προσβάλλοντας έτσι το κύρος του τοπικού μας άρχοντα αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ζήτημα θα μεταφερθεί στο Δήμαρχο κ. Γιώργο Κοτρωνιά ώστε να λήξει αυτή η δυσάρεστη απρέπεια σε βάρος του δραστήριου και ιστορικού Συλλόγου μας. Το ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με σκέψεις στελεχών μας, είναι η διαχείριση του κτιρίου και του εξοπλισμού του. Εδώ χρειάζεται ένας ενιαίος φορέας, άλλως το πράγμα προσομοιάζεται με το τιμόνι στο αυτοκίνητο που το κρατούν δύο οδηγοί ταυτοχρόνως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *