FtS110 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Σταματία Ευστράτογλου

Βάπτιση

Στις 20.06.2010 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, στο Μοναστήρι τα Καισαριανής, ο Γιάννης και η Μαρία Ευστράστογλου βάφτισαν τη δεύτερη κόρη τους στην οποία έδωσαν το όνομα Δήμητρα. Να μας ζήσει και να τη χαιρόμαστε την νεαρή Σκαμνιωτοπούλα!

Δέηση στο Εκκλησάκι της Παναγίας

Είναι πάντα σημαντικό γεγονός η θεία Λειτουργία στον περικαλή Ιερό Ναΐσκο Κοίμησης της Θεοτόκου στο Σκαμνό.

Με την ευκαιρία της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μόλις την επομένη, τελέσθηκε θεία λειτουργία από τον Πανοσιολογιότατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος Πατέρα Ιγνάτιο, στο Σκαμνιώτικο Μετόχι. Θεία ευλογία για τον κτήτορα Κώστα ΤΖιβάρα που γιόρτασε την ονομαστική του γιορτή, αλλά και θαυμάσια ευκαιρία για τους συγχωριανούς να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν την κατανυκτική ακολουθία του πολύ δημοφιλούς και χαρισματικού Ιερωμένου. Στις δύσκολες μέρες και στη δυσμενή συγκυρία που πλήττει την πατρίδα μας όπου πλατιά στρώματα της μικρομεσαίας τάξης πλήττονται από την βαθιά κοινωνικοοικονομική κρίση, δεν είναι λίγοι οι συγχωριανοί που αποθέτουν τις ελπίδες τους στην Μεγαλόχαρη να κάνει το θαύμα της ώστε να μετριαστούν οι δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες συμπολίτες που βρίσκονται έξω από τα κυκλώματα της διαφθοράς και βιώνουν της συνέπειες της παρακμής στον τόπο μας.

Ρίγανη

Για μία κόμη φορά και καθώς εισερχόμεθα στην εποχή συγκομιδής, καλούμε τους συγχωριανούς να δείξουν την οφειλόμενη προσοχή, ώστε να μην ξεριζώνουν, αλλά να κόβουν τα ώριμα κοτσάνια της ρίγανης, Είναι η ελάχιστη πρόνοια, ώστε αυτό το δώρο της φύσης, μαζί με τόσα άλλα που απλόχερα μας χάρισε ο Μέγας Δημιουργός, να συνεχίσει και στο μέλλον να μας ευωδιάζει και να μην εξαφανιστεί, όπως δυστυχώς έγινε εν πολλοίς με την μέντα.

Εξορμήσεις

Τώρα που βρισκόμαστε περισσότερο χρόνο στο χωριό, λόγω διακοπών, προτείνω να οργανώσουμε μία εξόρμηση, να καθαρίσουμε το πάρκο που δημιουργήσαμε στην είσοδο του χωριού και να ολοκληρώσουμε το έργο καλαίσθητης περίφραξης και προστασίας. Μερικά καθιστικά παγκάκια θα πρέπει να τοποθετηθούν στο χώρο που ήδη δείχνει πολύ όμορφος.

Κλειώ Κυρλή

Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε ως συνεργάτρια στη ΦτΣ την καλή φίλη Κλειώ Κυρλή, μία Κυρία, με όλη τη σημασία της λέξεως που αποτελεί κόσμημα για την μικρή μας κοινωνία. Μία γυναίκα με λεπτά αισθήματα, με άποψη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Για το περιβάλλον και την ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων. Πλήρης από χαρίσματα που δεν έχουν αρχή και τέλος. Ελπίζουμε να μας επιτρέψει να φωτογραφίσουμε και να δημοσιεύσουμε μερικά από τα έργα της και να την ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή και δράση της στα τεκταινόμενα του Πολιτιστικού μας Συλλόγου.

Μιχάλης Γ. Αστρακάς

Αισθάνομαι υπερήφανη που ο Μιχάλης συγκαταλέγεται μεταξύ των μελών του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, κατέχοντας μάλιστα και τη θέση του Αντιπροέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Λαμπρός νέος επιστήμων – επαγγελματίας δικηγόρος, άξιος λειτουργός της Δικαιοσύνης με απαράμιλλο ήθος, ενεργό μέλος της Λαμιώτικης, αλλά και ευρύτερης Φθιωτικής κοινωνίας. Η αγωγή που έλαβε από δύο υπέροχους γονείς, το Γιώργο και την Άννα, ήταν φυσικό να τον ωθήσουν σε δράσεις με κοινωνικό αντικείμενο μετέχοντας πέραν του δικού μας Σκαμνιώτικου Πολιτιστικόυ Συλλόγου σε πλήθος άλλων συλλογικών φορέων με επιστημονικό, ιστορικό, και κοινωφελές αντικείμενο.

Επικαλούμενη την οικογενειακή αγωγή, δεν το πράττω, τυχαίως. Ο πατέρας του Μιχάλη, ο Γιώργος Μιχ. Αστρακάς από τα εφηβικά του χρόνια, σε χρόνους χαλεπούς, έχοντας κι αυτός με τη σειρά του τα ίδια ερεθίσματα από τον αξέχαστο πατέρα του, σφυρηλάτησε ακέραιο χαρακτήρα και αναδείχθηκε σε δημοκράτη αγωνιστή με ξεκάθαρες αντιλήψεις που ποτέ του δεν τις πρόδωσε, ούτε μάσησε τα λόγια του. Φιλόπονη όλη η οικογένεια, δημιουργική και τίμιοι αγωνιστές της ζωής. Μία οικογένεια πρότυπο που αξίζει να προβάλλεται σαν τέτοιο.

Μεταξάς – Ερασμία

Ένα μεγάλο μπράβο οφείλουμε στην Ερασμία και το Μεταξά χάρις στην πολύ επιτυχή αρχιτεκτονική παρέμβαση στο σπίτι τους με πέτρινες επενδύσεις, μαντρότοιχο, αναβαθμίδες, παρτέρια, μπουλίτσες που προσθέτουν μία ακόμη νότα ομορφιάς στο χωριό μας. Ευχόμαστε να’ ναι καλά με τα παιδιά τους και με καλή υγεία να χαίρονται το όμορφο σπίτι που είναι και πολύ φιλόξενο, αναδεικνύοντας έτσι την βαθύτερη ποιότητα του ψυχισμού των ενοίκων.

Μιχάλης Ταξιάρχου Αστρακάς

Ο Μιχάλης δεν έχει φυσική παρουσία τα τελευταία χρόνια στο χωριό. Αυτό όμως κατ’ ουδένα τρόπο δεν σημαίνει ότι δεν τρέφει τα καλύτερα των αισθημάτων του για τους συγχωριανούς του για τους οποίους πάντα νοιάζεται, ρωτάει να μαθαίνει και τα ευχάριστα, αλλά και τα δυσάρεστα. Μία από τις βασικές του πηγές ενημέρωσης είναι η ΦτΣ πράγμα που μας τιμάει.

Σε ένα πρόσφατο σημείωμά του ο Μιχάλης μας πληροφορεί για ένα δυσάρεστο νέο.

Στις 29.05.2010 μας άφησε για το μεγάλο ταξίδι η θεία του Αρχοντία χήρα Γεωργίου Αστρακά (84). Η Αρχοντία ήταν νύφη του Σκαμνού από τις Κομποτάδες –από την οικογένεια Ιωάννη Κατσαρού-. Ο γάμος της Αρχοντίας με τον Σκαμνιώτη, θείο του Μιχάλη, Γιώργο Αστρακά –υπάλληλο ΣΕΚ στην κίνηση των αμαξοστοιχιών- τελέσθηκε το 1950 και το νέο ζευγάρι ακολουθώντας τις επαγγελματικές ανάγκες εγκαταστάθηκε και έζησε στα Ταμπούρια Πειραιώς σε ιδιόκτητο σπίτι. Στις αρχές του 1972, δυστυχώς έχασε τη ζωή του ο Γιώργος συνεπεία τροχαίου δυστυχήματος στο κέντρο της Αθήνας (στην οδό Δροσοπούλου). Το τραγικό ατύχημα με την ξαφνική απώλεια του συζύγου της δεν μπόρεσε να ξεπεράσει η χήρα που κλείσθηκε στον εαυτό της και μονολογούσε: «Για μένα η ζωή τελείωσε στα 47 μου χρόνια». Ποτέ, ωστόσο, δεν έπαψε να νοιάζεται, να εκδηλώνει την αγάπη της για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του ρωτώντας να μάθει το πώς και το γιατί πάνω σε κάθε λεπτομέρεια.

Από την πλευρά μας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της Αρχοντίας Γ. Αστρακά.

Ένοπλη ληστεία στην Αμφίκλεια

Θρασύτατη ληστεία και ανταλλαγή πυροβολισμών των κακοποιών με αστυνομικούς που έφθασαν αμέσως στο Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της γειτονικής κωμόπολης, έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες. Το γεγονός είναι ενδεικτικό της έκτασης που έλαβε η εγκληματικότητα στη χώρα μας, που έφθασε να ταράξει ακόμη και την ήρεμη Αμφίκλεια. Οι εγκληματίες πήραν ομήρους δύο γυναίκες και απάντησαν με πάνω από 15 πυροβολισμούς στους αστυνομικούς προκειμένου να ξεφύγουν. Οι γυναίκες απελευθερώθηκαν λίγο πιο πέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *