Καρδιακές παθήσεις: Μειωμένο IQ συνιστά ισχυρότερο συντελεστή κινδύνου

FtS109

Joachim Czichos
Wissenschaft akuell

Μετά από το κάπνισμα, ο μειωμένος συντελεστής ευφυΐας (=IQ – Intelligenzquotient) έχει τον ισχυρότερο κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Περισσότεροι και διαφορετικοί παράγοντες μεγιστοποιούν τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Τη μεγαλύτερη σημασία εδώ, έχει το κάπνισμα, αλλά ήδη στη δεύτερη θέση έρχεται ο χαμηλός συντελεστής νοημοσύνης, σύμφωνα με το αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας έρευνας βρετανών ερευνητών. Στη σειρά αξιολόγησης της σημασίας των συντελεστών επικινδυνότητας αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος για θάνατο από καρδιακά νοσήματα συνεπεία μειωμένου εισοδήματος, αρρυθμίας στην πίεση του αίματος και μειωμένης σωματικής άσκησης.. Παρά τη γνωστή συσχέτιση μεταξύ του δείκτη νοημοσύνης και των εισοδηματικών συνθηκών, η στατιστική αξιολόγηση έδειξε ότι ο δείκτης νοημοσύνης έχει επίσης μία ανεξάρτητη σημαντική επιρροή στην υγεία, έγραψαν οι επιστήμονες στο περιοδικό European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation.

Η μελέτη περιέλαβε στοιχεία από 1145 γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι στην αρχή ήταν κατά μέσο όρο σε ηλικία 55 ετών. Για ένα διάστημα από 20 χρόνια ερευνήθηκε πόσο δραστικά επενεργούν και ποια σωματικά και φαρμακευτικά χαρακτηριστικά, καθώς και κοινωνικοί παράγοντες πάνω στην πιθανότητα καρδιακών και κυκλοφοριακών ασθενειών με θανατηφόρο αποτέλεσμα. Υπάρχουν περισσότεροι μηχανισμοί, για το πώς μπορεί να εξηγηθεί η απρόσμενη ισχυρή επιρροή ενός χαμηλού δείκτη νοημοσύνης, αναφέρει ο David Batty του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Έτσι, γνωρίζει κανείς ότι ένας υψηλός δείκτης IQ κουμπώνει με μία γενική συμπεριφορά υγιεινής αυτογνωσίας. Για την προώθηση της γενικής κατάστασης υγείας, ισχυρίζεται ο Batty, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες καμπάνιες πληροφόρησης, οι οποίες στοχευμένα θα απευθύνονται επίσης σε ομάδες του πληθυσμού με χαμηλότερη μόρφωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *