Κώστας Κοτρώνης

FtS109

Καταμεσίς στο μεγαλοβδόμαδο μας άφησε ένας πολύ καλός συγχωριανός, γαμπρός του Σκαμνού, ο Κώστας Κοτρώνης (83), ο σύζυγος μίας επίσης ξεχωριστής, άξιας γυναίκας του Σκαμνού, της Ασημίνας Β. Ζαλαώρα. Έφυγε μαζί με τον Ιησού, παρατηρεί συμβολικά η Ασημίνα.

Αδαμάντινος χαρακτήρας ο Κώστας, πράος άνθρωπος και ευπρεπέστατος, άξιος οικογενειάρχης και ιδανικός σύζυγος, δεν μπόρεσε, ως φαίνεται να δαμάσει και να απαλλαγεί από το κάπνισμα. Τούτο ακριβώς ,μπορούμε να πούμε, ότι ήταν η βασική αιτία της αναπνευστικής του ανεπάρκειας η οποία σταδιακά κλιμακώθηκε και οδήγησε την Μ. Τετάρτη (31.03.2010) στο μοιραίο και ενώ οι προσπάθειες των γιατρών στο Νοσοκομείο Σωτηρία είχαν εξαντληθεί. Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, στο Ίλιον Αττικής, -Μεγάλη Πέμπτη-όπου και η μόνιμη κατοικία της οικογένειας, ενώ η ταφή ακολούθησε στο Κοιμητήριο των Αγίων Θεοδώρων στην ίδια περιοχή.

Εκφράζουμε από βάθους καρδιάς τα συλλυπητήριά μας στην πολύ καλή φίλη Ασημίνα και τα υπέροχα παιδιά της την Ελένη και το Μιλτιάδη.

Ο Κώστας, όπως ασφαλώς το πλείστον των συγχωριανών μας γνωρίζει, κατάγεται από το πανέμορφο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, όπου διατηρεί ακόμη σπίτι αλλά και δύο Studios. Με το που έγινε γαμπρός του χωριού μας και μέλος της οικογένειας του Βασίλη Ζαλαώρα, έδωσε και πήρε αγάπη και ειλικρινή εκτίμηση ταυτιζόμενος με την φυσιογνωμία μίας άριστης οικογένειας που ενώ υπήρξε από τις σπανιότατες περιπτώσεις ευεργετών του χωριού μας (να θυμίσουμε τη δωρεά οικοπέδων για το Ιατρείο και την πλατεία, δίπλα στην Εκκλησία), ποτέ δεν έδειξαν το παραμικρό δείγμα έπαρσης, αλλά παρέμειναν σεμνοί και συνετοί.

Δεν ξεχνούν οι παλαιότεροι συγχωριανοί τη χαρά με τους αρραβώνες της Ασημίνας και του Κώστα, κάπου στο 1958, στο χωριό που ήταν μέγα και πολύ ευχάριστο γεγονός για την μικρή μας κοινωνία. Αξέχαστες χαρές και πανηγύρια στο σπίτι της οικογένειας πιο πέρα από την Τρανή Βρύση, όπου ακόμη σήμερα ζει η αδελφή της Ασημίνας, η Χρυσούλα. Ασυνήθιστο, όσον και εντυπωσιακό γεγονός η έλευση, παρουσία και συμμετοχή στη μεγάλη γιορτή ικανού αριθμού φίλων και συγγενών του Κώστα, που έφθασαν στο χωριό με μισθωμένο πούλμαν. Δεν έλειψαν και τα πικρόχολα – ζηλόφθονα μικροαστικά σχόλια από άλλες κοπέλες, των ας πούμε προυχόντων, που προέτρεπαν το γείτονα να κόψει τα κλαδιά από την μουριά που γέρνει στο δρόμο για να περάσει το πούλμαν.

Ο Κώστας έστησε το νοικοκυριό του με την Ασημίνα και ως τίμιος αγωνιστής της ζωής, ξενοδοχοϋπάλληλος, με το κεφάλι ψηλά και πάντα με τη στήριξη της άξιας Ασημίνας, αξιώθηκε να αποκτήσει δύο εξίσου υπέροχα παιδιά, την Ελένη και τον Μιλτιάδη. Η Ελένη παντρεμένη με τον καλό φίλο Γιάννη Λιόλιο ζει και εργάζεται από μακρού στη Γερμανία και τα δύο παιδιά τους ήρθαν στην Ελλάδα για τις πανεπιστημιακές σπουδές τους, ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η Ισιδώρα –σε λίγο ορκίζεται- και νομικά ο Κώστας. Το ίδιο καλό δρόμο έχει και ο Μιλτιάδης, ο γιος του Κώστα και της Ασημίνας που ζει στο Χαλάνδρι με τη σύζυγό του την Μαριαλένα, ενώ διαπρέπει ως τεχνικός τηλεφωνικών κέντρων.

Στην Ασημίνα, στο πρόσωπο της οποίας διακρίνω μία εξέχουσα φυσιογνωμία του Σκαμνού, με σπάνια ευθυκρισία, εντιμότητα και ορθοφροσύνη, θα ευχηθώ να βρει τον τρόπο να συνεχίσει τη ζωή της τιμώντας τη μνήμη του Κώστα και στα παιδιά και εγγόνια, να πάρουν από τον Κώστα την πραότητα και το ήθος του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *