Ποιος είναι ηγέτης

FtS111

Γιώργου Πούλιου

Ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σταύρος Θεοφανίδης, παρουσίασε ακόμη ένα βιβλίο του: Ποιος είναι ηγέτης – Ποιότητα της ηγεσίας. Κρίμα που το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου δεν διδάσκεται σε καμία βαθμίδα της εκπαιδεύσεως.

Κρίμα που δεν υποχρεώνουν τους διαφόρους άσχετους – άδειους, υποψήφιους, που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά, να δηλώνουν ότι το έχουν διαβάσει, να εξετάζονται και μετά να γίνεται δεκτή η αίτηση υποψηφιότητάς των.

Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι μειωμένης πνευματικίοτητας να ζητούν να καταλάβουν θέσεις ηγετικές, όταν δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα. Μοναδικό στόχο έχουν να εκλεγούν. Δεν έχουν καμία συναίσθηση των ευθυνών τους. Δεν τους ενδιαφέρει, αλλά ούτε μπορούν να σκεφθούν, ότι η χώρα τους υποφέρει από ανεργία, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, έχει τερλάστια ελλείμματα, καθημερινές απεργίες, μεταναστευτικό πρόβλημα, υποβαθμισμένο περιβάλλον, σοβαρότατα εθνικά προβλήματα (Αιγαίο, Κυπριακό, Μακεδονία, Σκόπια κλπ). Δεν τους ενδιαφέρουν. Δεν ασχολούνται. Αρκεί ο μισθός να πέφτει και κάθε τόσο να αναπροσαρμόζεται.

Στο βιβλίο του ο Καθηγητής κ. Σταύρος Θεοφανίδης ασχολείται:

Ποιος είναι ηγέτης και προτείνει λύσεις, από την αναθεώρηση του Συντάγματος μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι διορισμοί των Ηγετικών Στελεχών της Κυβερνήσεως. Ασχολείται και απαντά στα εξής ερωτηματικά:

Πώς εκλέγονται οι ηγέτες. Ποιος είναι ο ρόλος των ηγετών. Ποιος είναι ο ιδανικός ηγέτης. Ποιο είναι το άριστο Πολίτευμα.

Ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να είναι το πρόβλημά μας, πόσα πήρε το κάθε κόμμα και ποιο κόμμα που θα μας κυβερνήσει, αλλά το κόμμα που θα μας κυβερνήσει να φροντίσει να λύσει τα προβλήματα του τόπου (οικονομικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά κλπ). Και για να επιλυθούν αυτά πρέπει να επιλέγουμε τους ηθικότερους, τους καταλληλότερους και ικανότερους πολίτες. Υποδεικνύει τον τρόπο επιλογής Σοφής Ηγεσίας.

Ο Καθηγητής τελειώνει με τον πονοκέφαλο του Σωκράτη: Ποιοι είναι στο Δήμο οι σοφότεροι για να λύσουν τα προβλήματά μας; (Ξενοφών, στο βιβλίο του Οικονομικός 11-16 , το βιβλίο θα το βρείτε Νικηταρά 2, Εκδόσεις Παπαζήση).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *