Οι κοινωνικές επαφές παρατείνουν τη ζωή

FtS111

Ioachim Czichos

Το όφελος από έναν ευρύ κύκλο φίλων και γνωστών είναι μεγαλύτερο από το κόψιμο του τσιγάρου ή μία κούρα αδυνατίσματος.

Αυτός που καλλιεργεί εντατικές επαφές με συγγενείς, φίλους και γνωστούς, ζει περισσότερο. Τούτο επιβεβαιώνεται από μία εξελιγμένη αμερικανική μελέτη που αξιολόγησε εκ νέου πλήθος επί μέρους εργασιών. Από κει και πέρα κακές κοινωνικές επαφές είναι ομοίως βλαπτικές για την υγεία, όπως το κάπνισμα 15 σιγαρέτων ημερησίων και το διπλό από μία κούρα αδυνατίσματος. Οι ερευνητές του Online-Journal “PLoS Medicine” αναφέρουν απεναντίας σε ένα ευρέως διαδεδομένο κοινωνικό δίκτυο μειωμένο συντελεστή θνησιμότητας κατά το ήμισυ σε κάθε χρονικό διάστημα έρευνας. Αλλά σε αντίθεση προς άλλους συντελεστές κινδύνου για την υγιεινή, δεν είχε συνειδητοποιηθεί στην πλατιά δημοσιότητα αυτός ο συσχετισμός.

«Αν κάποιος έχει συνδεθεί με μία ομάδα και αισθάνεται υπεύθυνος για άλλους ανθρώπους, αυτός φροντίζει επίσης και τον εαυτό του περισσότερο και επηρεάζεται λιγότερο από κινδύνους» αναφέρει η Julianne Holt-Lunstad του Brigham Young University στο Provo που είναι μία από τις ιθύνουσες ερευνήτριες στην μελέτη. Η ίδια και οι συνάδελφοί της αξιολόγησαν στοιχεία από 148 δημοσιοποιημένες μελέτες, όπου έλαβαν μέρος εν συνόλω κάτι παραπάνω από 300.000 άνθρωποι. Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα από 7,5 έτη κατά μέσο όρο, μειώνεται ο συντελεστής θνησιμότητας των κοινωνικά συνδεμένων ανθρώπων του δείγματος έναντι αυτών που ζουν κάπως απομονωμένοι, κατά 50%. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και αιτία θανάτου. Στη μελέτη δεν πάρθηκε υπόψη ότι σε ένα δίκτυο κοινωνικών επαφών υπάρχουν επίσης και αρνητικά στοιχεία. Ως εκ τούτου το όφελος υγιεινής από τις θετικές σχέσεις πιθανόν και να αποτυπώνεται πολύ πιο έντονα, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Επιπροσθέτως τονίζουν ότι από τις εντατικές κοινωνικές επαφές κερδίζουν όχι μόνον οι ομάδες των ηλικιωμένων, αλλά κατά τον ίδιο τρόπο όλες οι ηλικιακές κατηγορίες.

Η θετική επίδραση από τις κοινωνικές επαφές μπορεί να εκτυλίσσεται κατά ποικίλους τρόπους, αναφέρει η Holt-Lunstad. εδώ προσμετράται η καθησυχαστική σωματική επαφή το ίδιο με τη δυνατότητα άσκησης μίας επιλεγμένης σημαντικής δραστηριότητας. Ενώ οι συντελεστές επικινδυνότητας για την υγιεινή, όπως κάπνισμα, υπερβολικό βάρος,, αλκοολισμός και μειωμένη σωματική άσκηση είναι γενικά γνωστοί, δεν φαίνεται καθόλου γνωστή στον πληθυσμό η παρομοίως ισχυρή, αν όχι ισχυρότερη επίδραση των κοινωνικών επαφών στη διάρκεια επιβίωσης. Εδώ θα μπορούσε να βελτιωθεί η προώθηση ταυτοχρόνως της ανθρώπινης συμβίωσης επίσης μαζί με την ποιότητα ζωής, κάτι που δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει σε σχέση με άλλα μέτρα παράτασης της ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *