Πώς μας βλέπουν

FtS109

Stern,
Walter Wuellenweber
[μετάφραση από τα γερμανικά]

Το διαδίκτυο φέρνει κοντά τους ανθρώπους σε οποιοδήποτε σημείο της υδρογείου και αν βρίσκονται. Ως μέλος μίας ομάδας γερμανών PC Senioren Gruppe μέσω Google group έγινα παραλήπτης του παρακάτω κειμένου που δημοσιεύθηκε στο γνωστό γερμανικό περιοδικό Stern. Όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι το μόνο που δημοσιεύθηκε στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη με δυσμενή σε βάρος μας διάθεση. Το παραθέτω σε μετάφραση στα ελληνικά μαζί και με ένα δικό μου σχόλιο προς τους γερμανούς φίλους.

***

Αγαπητοί Έλληνες!

Γνωρίζετε ότι και σε σας επίσης υπάρχει μία θεία που για όλη την παιδική και νεανική ηλικία τροφοδοτεί ανελλιπώς το θρεφταρόνι χοιρινό; Στο πρώτο ποδήλατο, το πρώτο ράδιο, το πρώτο ταξίδι διακοπών, πάντα αυτή δίνει κάμποσα χαρτονομίσματα. Και γι’ αυτό, εκείνη δεν ζητάει τίποτα περισσότερο από ένα, κάπου- κάπου, φιλικό ευχαριστώ. Αγαπητοί φίλοι, αυτό είναι ένα γράμμα από την θεία σας με τα χρήματα. Μην αγχώνεστε! Δεν πρέπει να πείτε ευχαριστώ. Το μόνο που επιθυμούμε για μας, είναι: Ελάτε για λίγο στη θέση μας.

Από το 1981, εδώ και 29 χρόνια, ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Κανένα άλλο μέλος της οικογένειας δεν έχει βάλει σ’ αυτό το διάστημα τόσα πολλά χρήματα στο κοινό ταμείο, όσο εμείς. Κάπου καθαρά 200 δις Ευρώ. Και κατά κεφαλήν, ουδείς έλαβε τόσα πολλά, όσο εσείς, κάπου 100 δις. Περίπου, λοιπόν, τα μισά, απ’ όσα βάλαμε στον κουβά της ΕΕ, εσείς με μεγάλο μυστρί τα εξαφανίσατε. Ή να το πούμε αλλιώς: Καθαρά αριθμητικά, εμείς οι Γερμανοί, χαρίσαμε σε κάθε έναν από σας τους Έλληνες, από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα γεράματα, πάνω από 9.000 Ευρώ. Ήταν ωραία, ε; Στ’ αλήθεια ποτέ άλλοτε ένας λαός δεν υποστήριξε τόσο μεγαλόπρεπα έναν άλλο λαό για τόσο μεγάλο διάστημα και γι’ αυτό είστε οι ακριβότεροι μας φίλοι.

Πως, όμως, αυτό φάνηκε σ’ εμάς, όλα αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν το ρωτήσατε. Υποψιάζομαι, ακόμη και σήμερα δεν καίγεστε γι’ αυτό, κάτι να μάθετε για τις δικές μας αγωνίες. Παρά ταύτα, θα σας διηγηθώ: Οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι με λακκούβες, όπως εργοτάξια του παλιού καιρού, επειδή μας λείπουν τα χρήματα για τη συντήρησή τους. Βιβλιοθήκες και κολυμβητήρια έχουν κλείσει. Μερικές πόλεις κλείνουν το δημοτικό φωτισμό κάθε δεύτερο φωτιστικό, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος. Σε αντίθεση με σας, οι δικοί μας μισθοί δεν αυξάνονται κατ’ ουσίαν από την εισαγωγή του Ευρώ. Και τώρα οφείλουμε και πάλι να σώσουμε εσάς τους Έλληνες. Αλλά η αγωνία για σας, μας τελείωσε.

Έχετε αποκομίσει την πλήρη δυσπιστία μας: Το καλοκαίρι λαμπαδιάζει κανονικά αυτή η όμορφη χώρα που σας χάρισε ο Θεός και μετά τηλεφωνείτε στην δική μας πυροσβεστική, γιατί εσείς μόνοι σας δεν μπορείτε να σβήσετε τη φωτιά. Θέλετε όλοι να μπείτε στο δημόσιο, αλλά κανείς δεν θέλει να πληρώσει φόρους. Αν ακόμη και ένα μέρος των εκθέσεων που τις τελευταίες εβδομάδες διαβάσαμε, αληθεύει, τότε είστε προφανώς διατεθειμένοι να εργασθείτε, μόνο αν γι’ αυτό πάρετε λάδωμα. Προ πάντων οι γιατροί σας και το προσωπικό των νοσοκομείων επιδοτούνται δραστικά. Εξαπατάτε, λοιπόν, εκατέρωθεν, όπου μπορείτε. Αυτό σε μας το ίδιο κάνει. Ωστόσο εξαπατάτε επίσης κι εμάς. Εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό, όμως, δεν κάνει σε μας το ίδιο.

Εισπράττετε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για περισσότερες ελιές, από ότι αντιστοιχούν στη χώρα σας. Εν τούτοις καταλαβαίνετε κάτι από τήρηση βιβλίων, διότι για να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας για το Ευρώ, παραποιήσατε τα βιβλία σας τόσο συστηματικά και επιδέξια, ώστε οι των Βρυξελλών δεν παρατήρησαν τίποτα. Στην πραγματικότητα το Ευρώ ποτέ δεν το κερδίσατε. Παρά τα μαγειρεμένα στοιχεία σας δεν καταφέρατε ποτέ μετά την εισαγωγή του Ευρώ, να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθεροποίησης. Για να εμφανίσετε την οικονομία σας μεγαλύτερη, προσμετρήσατε το 2006 με αριστοτεχνικά ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα τα έσοδα από ξέπλυμα χρήματος, εμπόριο ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο στο ετήσιο προϊόν του περήφανου έθνους σας.

Επί δεκαετίες να ξοδεύεται χρήμα, όπως κανείς αντιλαμβάνεται, αυτονόητα σε βάρος των άλλων, με διαρκή εξαπάτηση και παραπλάνηση, αυτό δεν μπορεί πια να διαιωνίζεται. Κάποτε το χαρτόσπιτο θα πέσει. Το κάποτε είναι τώρα. Αν το δούμε αυστηρά, είσθε σε πτώχευση.

Μην εξαπατάστε. Όταν η Άνγκελα Μέρκελ υπόσχεται «η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της», δεν πρόκειται πλέον κατά την καγκελάριό μας και μας τους Γερμανούς για σας τους Έλληνες. Η αγωνία μας είναι για μας τους ίδιους και το δικό μας μέλλον. Η ατυχία μας είναι μόνον: Είμαστε αλυσοδεμένοι μ’ εσάς. Όταν εσείς βυθίζεστε, τραβάτε κι εμάς μαζί στο νερό. Για παράδειγμα με τα 300 δις οφειλές, που με τα χρόνια επισωρεύσατε. Γύρω στα 30 δις από αυτά, ανήκουν σε αποταμιευτές σε γερμανικές τράπεζες με τη μορφή κρατικών ομολόγων. Θα τα επιστρέψετε κάποτε; Εξ αιτίας σας λυγίζει το Ευρώ. Μας απειλεί ο πληθωρισμός. Αυτό σημαίνει: Αυτό που ο γερμανός αποταμιευτής βάζει στο βιβλιάριο καταθέσεών του ή στο ασφαλιστήριο ζωής του για το μέλλον του, χάνει την αξία του. Εξ αιτίας σας. Τέτοιες σκέψεις είναι φυσικά σε σας ξένες, αφού η αποταμίευση και οι επενδύσεις δεν είναι δική σας υπόθεση. Αποτραβιέστε από το Ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είστε εσείς οι Έλληνες, ο λαός που ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του στην κατανάλωση.

Οι πρωθυπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν μεν ότι δεν επιτρέπεται να σας δοθεί ουδεμία οικονομική βοήθεια. Κατ’ αρχήν. Αλλά εσείς χρειάζεστε βοήθεια. Και στην ΕΕ βοήθεια σημαίνει στο τέλος πάντα χρήματα, ακριβέστερα: Τα δικά μας χρήματα.

Έτσι σιγά – σιγά ξεκαθαρίζεται στους Γερμανούς: Κατ’ αρχήν έπρεπε να σώσουμε τις τράπεζες, τώρα πρέπει να σώσουμε εσάς, τους Έλληνες και τελικά όλες τις χώρες με μία γουρουνο-οικονομία –τις χώρες “PIIGS”, (=Portugal, Italien, Irland, Griechenland, Spanien). Μία πτώχευση σε μία απ΄. αυτές τις χώρες, -σ’ αυτό είναι κατ’ εξαίρεση σύμφωνοι οι ειδικοί- θα ήταν μία τραγωδία, απέναντι στην οποία η κρίση στις τράπεζες θα φάνταζε παιχνιδάκι.

Ευφυείς γερμανοί ειδικοί στο δημόσιο δίκαιο είχαν ήδη πριν από την εισαγωγή του Ευρώ επισημάνει: Η οικονομική ενοποίηση, χωρίς την πολιτική ενοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είχαν δίκαιο. Τώρα διαπιστώνουμε το δραματικό έλλειμμα δημοκρατίας. Εμείς οι Γερμανοί είμαστε εξαρτημένοι από τις αποφάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά αυτή την κυβέρνηση δεν μπορούμε να την εκλέξουμε, αυτή έχει εντελώς διαφορετικά ενδιαφέροντα. Θέλουμε ο Πρωθυπουργός σας Γιώργος Παπανδρέου να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας. Το ελάχιστο. Καλύτερα θα ήταν αν και αυτός κατά την αναδιάρθρωση πονούσε περισσότερο. Αλλά εσείς προφανώς δεν το θέλετε. Κάνετε, ό, τι πάντοτε κάνετε: Απεργείτε. Τελευταία εβδομάδα οι υπηρεσίες του δημοσίου, την επόμενη εβδομάδα όλοι, γενική απεργία. Αγαπητοί, ακριβοί Έλληνες, όταν την επόμενη εβδομάδα βγείτε στους δρόμους, μετά απεργήσετε, μετά μην διαμαρτυρηθείτε κατά της κυβέρνησής σας, αλλά καθ’ ημών. Κατά του Ζωρρό, που πάντοτε σας έσωζε και στη συνέχεια πρέπει να σας σώζει, κατ’ αυτού που του προκαλείτε ένα πάτημα ανάμεσα στο γόνατο.

Αγαπητοί Έλληνες φορολογικοί υπάλληλοι, μην απεργήσετε παρακαλώ την επόμενη εβδομάδα, αλλά; επί τέλους εισπράξτε τους φόρους από τους εκατομμυριούχους σας, από τους οποίους, για να κοιτάζετε αλλού, τόσο ηγεμονικά αμειφθήκατε.

Αγαπητοί Έλληνες γιατροί, μην απεργήσετε παρακαλώ την επόμενη εβδομάδα, αλλά φροντίστε τους ασθενείς σας. Από τώρα και μπρος, χωρίς να σας προσφέρεται ένας φάκελος με χρήματα. Και μετά αφήστε να φορολογηθεί το εισόδημά σας. Ναι! και μετά θα μπορούσατε να παραγγείλετε την επόμενη Porsche μετά από ένα έτος αργότερα. Θα επιζήσετε σ’ αυτό.

Αγαπητοί συνταξιούχοι της Ελλάδας, εάν κάποιος σ’ εμάς εργάσθηκε για όλη τη ζωή του, δεν παίρνει σαν σύνταξη το 40% του μέσου εισοδήματός του ως σύνταξη. Έτσι εμείς βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση από το τέλος των χωρών του ΟΑΣΕ. Και ποιος είναι στη θέση νούμερο 1; Σωστά: Εσείς. Πάνω από το 95% του εισοδήματός σας πάει σε σας σαν σύνταξη. Και για να το επιτύχετε αυτό καταφεύγετε και πάλι στο σακούλι με τα τρικς: Βασίζετε απλά το ύψος της σύνταξης όχι σε ολόκληρο το βίο, αλλά μόνο στα τελευταία τρία με πέντε χρόνια εργασίας. Γι’ αυτό σε σας είναι σύνηθες, να αυξάνει δραστικά εν τέλει ο εργοδότης τις απολαβές με τα χρήματα με τα οποία εμείς επί 30 χρόνια σας επιχορηγήσαμε, και να παρέχεται σε σας μία πληρέστερη φροντίδα γήρατος, απ’ ό,τι εμείς μπορούμε να διασφαλίσουμε στον εαυτό μας. Το βρίσκετε αυτό δίκαιο; Λοιπόν, αγαπητοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα: Είστε η γενιά που δημιούργησε αυτή τη μιζέρια. Τώρα κρατήστε ακίνητα τα πόδια σας, μην πάτε για διαμαρτυρία, και αφήστε την κυβέρνησή σας να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας. Και, αγαπητοί πολίτες της Ελλάδας, μην προκαλείτε λέγοντας ότι οι πολιτικοί σας είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την καταστροφή. Εσείς ανακαλύψατε τη δημοκρατία και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο λαός κυβερνά και γι’ αυτό είστε υπεύθυνοι. Κανείς δεν σας υποχρεώνει να φοροδιαφεύγετε, να δίνετε ή να παίρνετε λαδώματα, να απεργείτε κατά της κάθε πολιτικής νοικοκυρέματος και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές. Κάνουν ακριβώς ό, τι εσείς θέλετε. Ασφαλώς τώρα θα σκοντάψετε. Οι Γερμανοί σας, επίσης δεν θα είναι για σας πολύ καλύτεροι. Σωστά. Ένα σύστημα συνταξιοδότησης που κανείς δεν το εμπιστεύεται, συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, που κανείς δεν γνωρίζει πως μπορούν να πληρωθούν στο μέλλον, ένα φορολογικό σύστημα, όπως αυτό φαίνεται και το σκέφθηκαν έμπειροι καταχραστές και προ πάντων ένα βουνό από χρέη που κάποτε θα πρέπει να μπουν σε τάξη και όλα αυτά συγκαλυμμένα –ακριβώς αυτά τα προβλήματα έχουμε κι εμείς. Και σ’ αυτό το δυσμενές μονοπάτι δεν είστε και τόσο πολύ μπροστά από μας, όπως πολλοί πιστεύουν. Πρωτύτερα εσείς οι Έλληνες μας δείξατε το δρόμο, τον κόσμο της δημοκρατίας, τη φιλοσοφία και την πρώτη αντίληψη για εθνική οικονομία. Τώρα μας δείχνετε και πάλι το δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά είναι ο δρόμος της ψευδαίσθησης. Εκεί που βρίσκεστε δεν πάει άλλο.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Walter Wuelleweder

ΥΓ: Αναγγελθείτε! Για μία απάντησή σας θα χαιρόμασταν

Σύνταξη:

Καλημέρα αγαπητέ Horst Wilhelm!
Καλημέρα αγαπητές μου φίλες και φίλοι του ομίλου PCSG!

Περίπου κατά 100% δηλώνω σύμφωνος με το κείμενο «αγαπητοί Έλληνες!» του συντάκτη του περιoδικού Stern Walter Wuellenweber. Δυστυχώς τα πράγματα είναι έτσι ή περίπου έτσι.

Δεν έχω την πρόθεση να αμφισβητήσω αυτή την κριτική, αλλά θα ήθελα να συμπληρώσω αυτή την παρουσίαση.

Η δανειακή επιβάρυνση της Ελλάδας έχει πρωτίστως να κάνει με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ από την άποψη της σχετικής δαπάνης, τουλάχιστον ως σχέση προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Ως κύριος προμηθευτής εδώ, εμφανίζεται η Γερμανία. Από τη μία πλευρά εγκρίνονται δάνεια και παραλλήλως προμηθεύονται οπλικά συστήματα. Ένα τέτοιο θέατρο μου είναι ακατανόητο. Υπό αυτή την έννοια συμφωνώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στήθηκε λάθος. Λείπει μία ενιαία πολιτική, μία ενιαία εξωτερική πολιτική και φυσικά μία πολιτική άμυνας. Θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς εδώ το πρόβλημα με τους Τούρκους τόσο στο χώρο του Αιγαίου, όσο και στην Κύπρο.

Το θέμα διαφθοράς αποτελεί κατά τη γνώμη μου το Νο 1 πρόβλημα. Ωστόσο θα πρέπει εδώ να αποδεχθούμε ότι σ’ αυτό εδώ συνέβαλαν δραστικά πολυεθνικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα Siemens, MAN, Thyssen-Krupp .Να το πούμε ανοιχτά: Η Ελλάδα διανύει μία περίοδο παρακμής. Αυτή η εξέλιξη σφραγίζεται από την κοινωνική και οικονομική άποψη. Ενδεχομένως και άλλες χώρες να έχουν περάσει παρόμοιες παρακμιακές περιόδους. Επειδή όμως εδώ ο λόγος είναι για έναν γερμανό δημοσιογράφο θα ήθελα μόνον να υπενθυμίσω την περίοδο των Ναζί που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε ένα απίστευτο αιματοκύλισμα. Σ΄ αυτή τη χρονική στιγμή και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω τις ακόμη εκκρεμείς πολεμικές αποζημιώσεις.

Περιμένω οι διεφθαρμένοι άνθρωποι να τιμωρηθούν αυστηρά και τα λαδώματα να επιστρέψουν στο ταμείο του κράτους.

Το δράμα του ελληνικού πληθυσμού εντοπίζεται στο ότι οι μισθοί και τα ημερομίσθια είναι χαμηλά, ελάχιστος μισθός 700 Ευρώ, ενώ τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά είναι πολύ ακριβότερα από την κεντρική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εγκαρδίως και να σας ευχηθώ καλημέρα!

Γιώργος από την Αθήνα
ΥΓ: Το κείμενο που έλαβα θα δημοσιευθεί πλήρως σε ελληνική μετάφραση στη εφημερίδα του πολιτιστικού μας συλλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *