Η μικρασιατική εκστρατεία

FtS106

Γεωργίου Πούλιου

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε, στην Παλαιά Βουλή. στο χώρο που ηλέχθη ο Μεγάλος Έλληνας Πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος, για την εκστρατεία στη Μικρά Ασία, η παρουσίαση του βιβλίου του Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολοπούλου με τίτλο «Η απόφαση για την επέκταση της Ελληνικής κυριαρχίας στη Μικρά Ασία».

 

Παρουσιαστές του βιβλίου ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Ακαδημαϊκός, ο κ. Γιάννης Καψής, Δημοσιογράφος , τ. Υπουργός και ο κ. Ιωάννης Μπουρλογιάννης – Τσαγκαρίδης, Πρέσβης ε.τ. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, το ενδιαφέρον μεγάλο και η θλίψη ολοφάνερη στα πρόσωπα των παρευρεθέντων.

Ο συγγραφέας με το βιβλίο του αυτό, που δεν είναι ογκώδες και διαβάζεται απνευστί, συμβάλει σημαντικά στο μεγάλο αυτό ζήτημα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και παραθέτει πάρα πολλά στοιχεία, τεκμηριώνοντας τους ισχυρισμούς του.

Όπως φαίνεται είναι ακόμη νωρίς. Δεν ακούσαμε τα ονόματα των υπευθύνων της καταστροφής. Βέβαια τι είναι αυτό που κάνει νιάου – νιάου. Οπωσδήποτε ξεκαθάρισε το πρώτο μεγάλο ερώτημα: Ήταν πρωτοβουλία του Βενιζέλου η εκστρατεία; Η απάντηση ήταν σαφής: ΟΧΙ.

Ο κ. Σβολόπουλος, στο βιβλίο του γράφει επί λέξει:

Ο Λόϋδ Τζώρτζ, στις 06.06.1919 κάλεσε τον μέγιστο πολιτικό ηγέτη που ανέδειξε η Ελλάδα από την εποχή του Περικλέους, -έτσι αποκαλούσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο- και του ανακοίνωσε:

-Αποφασίσαμεν σήμερον μετά του Προέδρου Ουϊλσον και του κ. Κλεμανσώ, ότι δέον να καταλάβετε την Σμύρνην.

Σε μία τέτοια απόφαση – πρόταση-πρόσκληση, πιος Έλληνας θα την αρνιόταν; Εγώ λέω, μόνον Βασιλιάδες και Γουναραίοι, όπως κάνανε και στο παρελθόν, σε άλλες περιπτώσεις. Ήταν δυνατόν ο Βενιζέλος, ν αφήσει έκθετους και απροστάτευτους τους Έλληνες της περιοχής, που οι σφαγές είχαν αρχίσει από το 1914;

Στο βιβλίο του ο Σβολόπουλος δίνει πολλές απαντήσεις, στα φοβερά ερωτήματα της πιο μεγάλης συμφοράς του Ελληνισμού, εξ αιτίας τόσων εγκληματικών πράξεων και παραλήψεων των τότε Κυβερνήσεων, μετά την μοιραία εκλογική αποτυχία του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον Νοέμβριο του 1920.

Καλλιθέα 21.10.2009

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *