FtS106 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Επιμέλεια: Σταματία Ευστράτογλου

Εξόρμηση για έναν ομορφότερο Σκαμνό

Το Σαββατοκύριακο 07-08.11.2009 έχει προγραμματισθεί μία εκστρατεία του Συλλόγου μας για τον καθαρισμό, ενίσχυση της δενδροφύτευσης και καλαίσθητης περίφραξης του χώρου στον οδικό κόμβο Αγίου Αθανασίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Σκαμνού επεχείρησε τον καλλωπισμό και ανάδειξη του χώρου σε ένα όμορφο πάρκο. Η ελεύθερη πρόσβαση γιδοπροβάτων, αυτοκινήτων κλπ δεν οδήγησε μέχρι τώρα στο ποθούμενο αποτέλεσμα. Ένα καλαίσθητο υπαίθριο καθιστικό από λιθοδομή που κατασκεύασε ο Σύλλογος, έχει κατακλυσθεί από βάτα και σκουπίδια.

Όλοι μαζί και πάλι αυτή τη φορά με την συναίνεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στην οποία ανήκει ο χώρος (3η ΔΕΣΕ) να ομορφύνουμε αυτό το χώρο που δεν αποτελεί απλά και μόνο βιτρίνα στην είσοδο του Σκαμνού, αλλά αποτελεί και ένα εμβληματικό σημείο και θέση θέας πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα Θερμοπυλών – Δελφών, καθώς και της κεντρικής οδού που οδηγεί σε πλήθος χωριών της Οίτης και της Γκιόνας.

Μονοπάτια στο Σκαμνό

 

Πιστεύω ότι ο Σύλλογός μας θα πρέπει να επαναφέρει και εντάξει στις δραστηριότητές του την διάνοιξη σημαντικών μονοπατιών του Σκαμνού, που τόσο πολύ προσφέρονται για σωματική άσκηση, ευεξία και αναψυχή γνωρίζοντας πολλοί από μας άγνωστες ομορφιές και μοναδικές εμπειρίες..

Έτσι, λοιπόν, επαναφέρω παλαιότερη πρόταση του Γιώργου Στεφ. Τζιβάρα για την διάνοιξη του μονοπατιού από τη Φτελιά στην Σπηλιά που δεσπόζει πάνω από την κορυφή του Σκαμνού. Ασύλληπτη η ομορφιά και το δέος από τη θέα προς το Σκαμνό κάτω στα πόδια σου και απέναντι στο βάθος του ορίζοντα η Οίτη με τα χωριά στις πλαγιές της.

Την διάνοιξη και καθαρισμό του μονοπατιού στις παρυφές του βουνού από την Τρανή Βρύση στην Παλαιά Βρύση και από κει στον Άγιο Γεώργιο. Ενδεχομένως σε μία επόμενη απόπειρα να δημιουργηθεί καλντερίμι, όπως στο μονοπάτι προς Γούπατο. Πανέμορφη διαδρομή μέσα από μικρά και μεγάλα δένδρα.

Ασφαλώς και θα πρέπει να επαναληφθεί ένας καθαρισμός με αναγκαίες επισκευές στο μονοπάτι Σκαμνός – Νευρόπολη.

Είναι πολλοί οι φίλοι που νοιάζονται, ρωτούν και ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα μονοπάτια. Μερικοί πιο τολμηροί ρωτούν για τη διαδρομή Σκαμνός – Ελευθεροχώρι – Θερμοπύλες.

Βαπτίσια

Εκφράζουμε τις ευχές μας στο Στέλιο και Ευαγγελία Αστρακά που την Κυρικαή 1η Νοεμβρίου βαπτίζουν την κόρη τους στον ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Άμπλιανη Λαμίας. Ας είναι καλοφώτιστη και να τους ζήσει.

Συγχαρητήρια

Στην καλή φίλη κα Κική Ταγκαλάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μπράλου για το υπέροχο κείμενό της»Μάνα. Μητέρα, Μαμά» που δημοσιεύθηκε στη ΦτΣ.

Στο βωμό της ασφάλτου

Οι Αποστολοπουλαίοι θρηνούν το χαμό του Πέτρου Ρογκάκου, 37 μόλις ετών, γαμπρού του Δημήτρη Π. Αποστολόπουλου. Βράδυ 06-07.09.2009, ώρα 01:30, ένα χιλιόμετρο πριν την Κόρινθο στο δρόμο από το Γύθειο επέστρεφε ο Πέτρος στην Αθήνα μεταφέροντας την σύζυγό του Ευαγγελία Δ. Αποστολοπούλου – Ρογκάκου και την κόρη του 5 ½ χρονών οδηγώντας το αυτοκίνητό του και συνέβη το μοιραίο με σφοδρή πρόσκρουση στις μεταλλικές μπάρες.

Η Ευαγγελία με το παιδί κάθονταν στο πίσω κάθισμα και τραυματίσθηκαν ελαφρά..
Είναι κρίμα να χάνονται τόσο νέοι άνθρωποι. Συλλυπούμαστε την οικογένεια και ευχόμαστε δύναμη και εγκαρτέρηση στην Ευαγγελία που είναι όντως μία άξια κοπέλα να συνεχίσει με δύναμη και κουράγιο μεγαλώνοντας το παιδί της.

Γιούλα Αποστολοπούλου

Πλήρης ημερών (92) μας άφησε η πολυαγαπημένη μπραλιώτισσα, από την οικογένεια Ντάου, εξαιρετική νύφη του Σκαμνού –χήρα του Αποστόλη Ε. Αποστολόπουλου-, που με πολύ συγκίνηση ένα μεγάλο πλήθος συγγενών και φίλων της οικογένειας την αποχαιρέτησαν στον Άγιο Παντελεήμονα του Μπράλλου, όπου στις 08.10.2009 έγινε η εξόδειος ακολουθία. Ο Παπα-Χαράλαμπος ένας αξιόλογος ιερέας με γνώσεις, πνευματική καλλιέργεια και πολύ ανθρωπιά συμμετέσχε στην ακολουθία και μίλησε για την μοναδικότητα της Γιούλας (Παναγιώτα) που ανέθρεψε τέσσερα υπέροχα παιδιά, τα «αποστολοπουλάκια» όπως συνηθίζεται να λέγεται στον ευρύτερο κύκλο της οικογένειας, που το ένα παιδί είναι καλύτερο από το άλλο: Τη Δήμητρα, το Μάκη (Ευθύμιο), την Αλεξάνδρα και τη Μαίρη. Ευτύχισε να γνωρίσει κάμποσα εγγόνια που δεν έκρυβαν τη βαθιά συγκίνησή τους, γεγονός που μαρτυρεί την ψυχική επαφή, την ένταση των αισθημάτων των απιδιών από την απώλεια και το μεγαλείο της Γιούλας που προφανώς συνδέθηκε και επηρέασε βαθιά τα παιδιά.

Η Γιούλα, σύμφωνα με τον Παπα-Χαράλαμπο ξεχώρισε για το ήθος και τις αρχές της.

-Θα ζητήσω συγνώμη από τις πολυάριθμες μπραλιώτισσες κυρίες που αυτή τη στιγμή παρευρίσκονται στην τελετή και τιμούν τη Γιούλα, αλλά οφείλω να πω ότι υπήρξε η μεγαλύτερη αρχόντισσα του Μπράλλου, κατέθεσε ο σεβάσμιος ιερέας.

Η Γιούλα τίμησε όλους τους συγγενείς του Σκαμνού και όλως ιδιαιτέρως παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, ενώ με πολύ ενδιαφέρον περίμενε και παρακολουθούσε ανελλιπώς τη Φωνή των Σκαμνιωτών. Ήταν πολύ συγκινητικό για μένα όταν άκουσα το γιο της το Μάκη, να μου λέει:

-Γιώργο, μην ξεχάσω να σου δώσω την οικονομική συνδρομή της μάνας μου που προ ημερών μου έδωσε για να προωθήσω στο Σύλλογο!

Δεν είμαι ειδικός να προσδιορίσω και να πω σε τι συνίσταται η πραγματική ευτυχία του ανθρώπου, αλλά αν είναι να πω μία γνώμη, χωρίς δισταγμό θα έλεγα:

-Μακάρια είναι η Γιούλα.

Στα παιδιά και εγγόνια της εύχομαι να κληρονομήσουν το ψυχικό μεγαλείο, την ευπρέπεια, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα της Γιούλας.

ΓΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *