Αυτή η κρίση είναι βαθιά

FtS105
[…] Αυτή η κρίση είναι βαθιά. Όχι μόνο γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ζωντανές.

Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας: Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας.
Επειδή φαινόμενα δεκαετιών εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας, χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων: Τι είναι σωστό και τι λάθος, πού βρίσκεται το δίκαιο και πού το άδικο, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον, πώς ορίζεται ο κοινωνικός πολιτισμός, ποιες αξίες επιζητούμε και θαυμάζουμε, τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. […]
Φίλες και φίλοι αναγνώστες της ΦτΣ!
Λόγια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κάρολου Παπούλια, που, όπως και ο προκάτοχός του στο υπέρτατο αξίωμα της χώρας μας, Κωστής Στεφανόπουλος, μίλησαν στην καρδιά του φιλότιμου Έλληνα. Τα απηύθυνε και πάλι στο πολιτικό προσωπικό και τους λοιπούς αξιωματούχους της πατρίδας μας στην πρόσφατη εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μετά την επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία 1967-1974. Παρόμοιες καθαρές κουβέντες περιέλαβε και στην αντίστοιχη περυσινή ομιλία του, πλην όμως φοβούμαστε ότι και πάλι ουδεμία απήχηση πρόκειται να έχει ως εάν οι επισημάνσεις του απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων. Οι πολιτικοί ταγοί που είναι οι αποδέκτες των αιχμηρών όσον και απολύτως ορθών επισημάνσεων, σφυρίζουν αδιάφορα και αγνοούν τις προτροπές του προέδρου, που όπως όλοι μας γνωρίζουμε έχει απογυμνωθεί από κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα στο πλαίσιο των συνταγματικών μας διευθετήσεων.
Αυτή η κρίση είναι όντως βαθιά!
***

Επί του πιεστηρίου:

Και ενώ η ΦτΣ τυπώνεται αρχές Σεπτεμβρίου έρχεται η ανακοίνωση για προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Εντύπωση προκαλεί η άποψη της διεθνούς κοινής γνώμης [03.09.2009] για τα δικά μας προβλήματα. Είναι προφανές ότι μας πήρανε χαμπάρι!:

BBC
Το βρετανικό δίκτυο, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του, προχωράει στην καταγραφή των πρόσφατων σκανδάλων που έχουν πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης: Άγονες γραμμές, Βατοπέδι, δομημένα ομόλογα «Η Ελλάδα πλήττεται επίσης από κοινωνικές αναταραχές από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η αστυνομία πυροβόλησε έναν έφηβο», όπως αναφέρει η ανταπόκριση, που κλείνει με το χθεσινό περιστατικό της βομβιστικής επίθεσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Guardian
… Οι αντιδράσεις έχουν φουντώσει λόγω της «χλιαρής» ηγεσίας και του τρόπου που χειρίστηκε τις φυσικές καταστροφές,… καθώς και της διαφαινόμενης ανάμειξης της κυβέρνησης σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Washington Post
Οι συντηρητικοί, μετά από σειρά οικονομικών σκανδάλων, έχουν μείνει πίσω από τους σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις. Η δημοτικότητά τους υποχώρησε περαιτέρω μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές έξω από την Αθήνα.

New York Times
ο κ. Καραμανλής, που αντιμετωπίζει μία αδύνατη οικονομία, κατηγορίες για ρουσφέτια και οργή για τον τρόπο που η κυβέρνησή του χειρίστηκε τις φωτιές, δεν ανακοίνωσε ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, που μπορεί να γίνουν ακόμα και στις 04.10.2009.

Le Monde
Η ελληνική οικονομία υπόκειται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, την ώρα που το δημόσιο χρέος, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, συνεχίζει να αυξάνεται… Συγκλονισμένη από τα σκάνδαλα, έχοντας δεχτεί επικρίσεις για το χειρισμό των πυρκαγιών, η συντηρητική κυβέρνηση έχει μείνει έξι μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις..

Reuters
Σκάνδαλα, όπως η πώληση υπερτιμημένων ομολόγων σε κρατικά ταμεία και οι ύποπτες συναλλαγές μεταξύ του κράτους και πλούσιας μονής, είχαν τις επιπτώσεις τους. Παρόλο που κάποιοι υπουργοί απομακρύνθηκαν ή παραιτήθηκαν, κανένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονταν δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη και ο Καραμανλής έδωσε την εντύπωση ότι είτε ανέχθηκε είτε δεν κατάφερε να βάλει τέλος στη διαφθορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *