Ασυνήθιστο φως

FtS103

Εντυπωσιακή ακτινοβολία προόδου και ελπίδας καταυγάζει την περιοχή μας. Εκπέμπεται από τον ΟΤΑ Αμφίκλειας και φθάνει μέχρι τον γειτονικό μας Μπράλο. Δεν στρίβει στην ακμή του Καλλιδρόμου και δεν φθάνει στο Σκαμνό. Να σου λοιπόν και τούτο το αναπάντεχο: Από τα νοτιοδυτικά να μας έρχεται το φως! Παρακολουθούμε ωστόσο το ευχάριστο φαινόμενο.

 

Ο Δήμαρχος Καθηγητής Νάκος Τσιτσιπής, με την συνδρομή των καθ’ όλα αξιέπαινων και ικανών στελεχών που τον πλαισιώνουν, μετουσιώνει σε πράξη και ουσία υπέρ των δημοτών και της περιοχής τους τις πολύτιμες γνώσεις και το απαράμιλλο ήθος που τον χαρακτηρίζει. Να μερικές από τις ευεργετικές ακτινοβολίες:

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε (03.04.2009) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικοί – Πολιτιστικού Κέντρου της Κωμόπολης Αμφίκλειας ημερίδα με θέμα «αποδεικτικά πειράματα και οικονομικότητα του είδους στέβια, ως καινοτόμος εναλλακτική καλλιέργεια – τρόφιμα». Κοντά στον δραστήριο και πρωτοπόρο δήμο η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επικεφαλής του σχετικού προγράμματος τον καθηγητή κ. Λόλα.

Γεωπόνοι, στελέχη αγροτικών ενώσεων – συνεταιρισμών, αλλά και προβληματιζόμενοι αγρότες παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις. Οι εισηγητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πειραματικών καλλιεργειών στέβια και έδειξαν την προοπτική για μία οικονομική και συμφέρουσα καλλιέργεια σε μία εποχή κρίσης στην παραδοσιακή γεωργία.

Χωρίς μεγάλη χρονική απόσταση άλλο ασυνήθιστο μήνυμα (10.04.2009) μας έρχεται από την γειτονική μας Αμφίκλεια:

Η κομψότατη Ευρωπαία Επίτροπος Vivian Reding, -Information Society & Media- επισκέπτεται την Αμφίκλεια και παρίσταται στο αγρόκτημα «Αμφίκαια» στην ημερίδα με θέμα τις «Πολιτικές αντιμετώπισης του Κοινωνικού και Ψηφιακού Αποκλεισμού». Το θέμα δεν είναι καθόλου άσχετο με τα ενδιαφέροντα του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού της περιοχής μας, όπως μερικοί απληροφόρητοι ενδέχεται να θεωρούν. Για παράδειγμα να αναφέρουμε την εφαρμογή της τηλεϊατρικής που μπορεί να σώσει ζωές σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Σε ειδική τελετή η διακεκριμένη επίτροπος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αμφικλείας.

Συγχαρητήρια!

Οι αναφορές μας αυτές, οφείλουμε να σημειώσουμε, δεν γίνονται με αισθήματα ζήλιας, παρά μόνο σαν παραδείγματα άξια να μιμηθούν και άλλοι δήμοι, πιθανόν και ο δικός μας που συνορεύει με αυτόν της Αμφίκλειας, πλην όμως πολύ φοβούμαστε ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο να επιτευχθεί, αφού ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά -τα φαρδομάνικα, βλέπεις, είναι για τους δεσποτάδες- ακόμη κι αν επιστρατευθεί ο Πολύκαρπος που υπηρέτησε στη θέση του Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου, που συγκλόνισε με την επιτυχία του σύγκορμους τους συγχωριανούς του και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στους Σκαμνιώτες οι οποίοι επιτέλους είδαν το μικρό χωριό τους να δικαιώνεται με την κατάκτηση μίας σημαντικής θέσης στα κοινά και ειδικότερα στα αυτοδιοικητικά μας πράγματα επιχειρώντας νέες τομές.

Έμφαση στα πολιτιστικά

Στην σε βάρος μας δίκη (20.01.2009) σχετικά με τις διαμαρτυρίες μας για έξωση του Συλλόγου μας από τον Δήμο από το κτίριο του αδρανούς δημοτικού σχολείου Σκαμνού –αφού πρώτα, ως γνωστόν, αυτό με σημαντικές δαπάνες του Συλλόγου μας ανακαινίσθηκε- και την εν συνεχεία μήνυση των Δημάρχου Π. Σπαθούλα, Πολύκαρπου σε βάρος μας για «συκοφαντική δυσφήμηση» με την δημοσίευση σχετικού ψηφίσματος διαμαρτυρίας, -αυτό που λέγεται δηλαδή .. και κλαμένοι και δαρμένοι!- ο δικηγόρος του Δήμου κράδαινε σε κάποια φάση της διαδικασίας κάποια χαρτιά λέγοντας ότι ένας άλλος πολιτιστικός σύλλογος βρίσκεται στα σκαριά για το Σκαμνό. Σχετική αναφορά μας έγινε σε προηγούμενο φύλο της ΦτΣ. Η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό των συνηγόρων μας (Μιχάλης Αστρακάς) που αμέσως ανακοινώθηκε στην αίθουσα, ήταν «καλοδεχούμενος ο νέος σύλλογος στον οποίο θα πάμε ευχαρίστως να εγγραφούμε και να ψηφίσουμε για το διοικητικό συμβούλιο, ώστε να φανεί ποιοι συγκροτούν και ποιοι εκφράζουν την πλειοψηφία στο χωριό!».

Αυτό, ως φαίνεται, προβλημάτισε τους ιδρυτές του (αντι-) συλλόγου, που, όπως μάθαμε εκ των υστέρων αν και είχαν τις ευλογίες και στήριξη του Δημάρχου, την συνδρομή του δικηγόρου του Δήμου κλπ. Το νεότερο είναι, εξ όσων εκ των υστέρων διέρρευσαν και μας μεταφέρθηκαν, την Κυριακή των Βαΐων συγκεντρώθηκαν οι ιδρυτές και υποστηρικτές του νέου Συλλόγου και ανέδειξαν διοίκηση όπου πρόεδρος έγινε ο Φάνης Σκαρής και Γραμματέας ο Δημήτρης Αλ. Πολυζωίδης. Κάποιος από τους παρευρισκόμενους φέρεται να ρώτησε γιατί δεν δόθηκε δημοσιότητα, ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν οι συγχωριανοί και η ιδέα του αποκρούσθηκε, ενώ δόθηκε και η διευκρίνιση ότι καλούνται επιλεγμένοι συγχωριανοί με τη διαδικασία «από στόμα σε στόμα»! Εν τούτοις μας διαμηνύθηκε επιπροσθέτως ότι βολιδοσκοπήθηκαν συγχωριανοί με ήθος και ήπιο τόνο, αλλά εισέπραξαν την απάντηση «Σύλλογο έχουμε!». Θέλοντας ωστόσο να διασκεδάσει κάπως τα πράγματα ένας άλλος από τους παρευρισκόμενους, του είδους που εμείς καλούμε «επαμφοτερίζων» -ίσως και ο μοναδικός με το συγκεκριμένο προφίλ- παρενέβη παρηγορητικά και φέρεται να είπε: «Δεν μου το λέγατε εμένα, να φέρω 30 από το .. Μοσχοχώρι»! Εμείς, όμως, κρατούμε μία κάποια επιφύλαξη γιατί γνωρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς και το ηθικό ανάστημα των εκ Σκαμνού Μοσχοχωριτών που δεν μεταφέρονται ακρίτως ως άβουλοι κομπάρσοι εδώ κι εκεί. Οι ίδιοι είναι σε θέση να διαχωρίζουν την όποια συγγένεια με την προσήλωση σε αξίες και αρχές.

Εμείς ωστόσο να ευχηθούμε στο νέο Σύλλογο, κάθε πρόοδο και ευημερία για το καλό του Σκαμνού και της κοινωνίας του..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *