Κώστας Πεντεδέκας: Τιμή στον συγγραφέα – αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

FtS104

Μία όμορφη εκδήλωση διοργανώθηκε στο συνεδριακό κέντρο Αμφικλείας από τον Δήμο και την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (=ΠΕΑΕΑ) στις 21.06.2009 για να τιμηθεί ο Κώστας Πεντεδέκας που φέτος άγει αισίως το 93ο έτος της ηλικίας του.

 

Πολύς ο κόσμος που έλαβε μέρος στην εκδήλωση, εκπρόσωποι αρχών, άνθρωποι των γραμμάτων και αντιστασιακών οργανώσεων και δεν έλειψε φυσικά ο Σκαμνός με επικεφαλής της αντιπροσωπείας τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρη Ευστράτογλου. Δεν απουσίασαν εκπρόσωποι από τους γειτονικούς δήμους, όχι όμως από τον δικό μας δήμο Γοργοποτάμου, που κατά κάποιο τρόπο σε πανελλήνια κλίμακα ορίσθηκε να κρατάει τα σκήπτρα συμβολισμού και τιμής στην Εθνική Αντίσταση χάρις στην ομώνυμη γέφυρα, όπου έδρασε εντυπωσιακά η Εθνική Αντίσταση. Την απορία του σχετικά μας εξέφρασε ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ζιάκος, ένας λαμπρός εκπαιδευτικός, που συντρέχει με έντονη δραστηριότητα τον Δήμαρχο Καθηγητή κ. Νάκο Τσιτσιπή στο υποδειγματικό έργο του, που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί πρότυπο ΟΤΑ σε εθνικό επίπεδο.

Πάνε χρόνια τώρα που με την μεσολάβηση του αξέχαστου αγωνιστή Μπραλιώτη ξαδέρφου μου Πάνου Φούντα, απέκτησα προσωπική επαφή με τον κ. Κώστα Πεντεδέκα και οφείλω να ομολογήσω ότι το μειλίχιο ύφος του, κάθε άλλο παρά παρέπεμπε σε μπαρουτοκαπνισμένο αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης. Είναι δίκαια η τιμή και αναγνώριση που απολαμβάνει όχι μόνον στους κόλπους των αγωνιστών της Ελευθερίας και της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία του Δαδιού, μία κωμόπολη που πρόσφερε πολλά στον αγώνα της πατρίδας μας κατά του φασιστο-ναζισμού. Είναι τέτοιο το ήθος του τιμούμενου που για την αποστολή και μόνο της Φωνής των Σκαμνιωτών, αισθάνθηκε την ανάγκη να αποστείλει την οικονομική συνδρομή του, ενώ η αλήθεια είναι ότι εμείς του οφείλουμε χάρη και ευαρέσκεια που μας τιμά με την αγάπη και φιλία του!

Εκπαιδευτικός ο Κώστας Πεντεδέκας, εξαιρετικά σεμνός άνθρωπος, άρχισε τη συγγραφική του δραστηριότητα σε μεγάλη ηλικία. Μετά τα 82 χρόνια του! Μέχρι τότε, όπως ο ίδιος λέει, η πολιτεία μας τον είχε για «συμμορίτη» και δεν μπορούσε να αναπτύξει συγγραφική δραστηριότητα. Το μυαλό και η μνήμη του, .. ξυράφι. Το συγγραφικό του έργο (μία πλειάδα βιβλίων εκδόσεων «εντός» του κ. Φασούλα) συναγωνίζεται τον ηρωισμό και την προσφορά του στον αγώνα. Στην πρόσφατη εργασία του δικού μας Σκαμνιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου για την κατά το δυνατόν πλήρη καταγραφή των σημαντικών επεισοδίων αντίστασης στην περιοχή μας, σημαντικό μέρος στοιχείων και πληροφοριών έχουμε αρισθεί από τα πολύτιμα βιβλία του Κώστα Πεντεδέκα που διακρίνονται για την προσήλώσή τους στην ακρίβεια.

Αρκετοί ομιλητές ανήλθαν στο βήμα και εγκωμίασαν τον ΚΠ, ενώ βασικός εισηγητής ήταν ο αγωνιστής της Αντίστασης Γιώργος Μωραΐτης από τη Μενδενίτσα, δημοσιογράφος και δεινός επίσης συγγραφέας, καθώς και η εκπαιδευτικός – συγγραφέας κα Δήμητρα Παπαλιάκου – Δημοπούλου, από την Αμφίκλεια.

Οι διοργανωτές παρέθεσαν δείπνο στους συμμετέχοντες του συνεδρίου και είχαμε την ευκαιρία να χαιρετήσουμε πολλούς καλούς φίλους συντοπίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *