Μοναξιά, ο φίλος της υπέρτασης

FtS104

από τον Δρα Στέφανο Καραγιαννόπουλο, Καθηγητή Παθολογίας

Ακόμη περισσότερο και από την υπερκατανάλωση αλατιού και το τσιγάρο, στην αύξηση υπέρτασης βοηθά η έλλειψη συντροφιάς.

 

Η υψηλή πίεση είναι η πιο διαδεδομένη πάθηση στη σύγχρονη κοινωνία. Και επιδεινώνεται σε περιόδους οικονομικών κρίσεων ή κοινωνικών αναταραχών. Ύπουλη πάθηση, σιωπηλός δολοφόνος σκοτώνει δημιουργώντας χρόνιες βλάβες φθοράς στις αρτηρίες της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, καθώς και στα μάτια.

Ωστόσο, η υπέρταση σκοτώνει τους αμελείς. Αν την ανακαλύψουμε έγκαιρα και την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, δεν αποτελεί πρόβλημα ζωής. Ο υπερτασικός μεσήλικας είναι συνήθως παχύσαρκος, καπνιστής, διαβητικός, με υψηλή χοληστερίνη και ουρικό οξύ.

Αγαπά τα νόστιμα φαγητά με πολύ λίπος και αλάτι περισσότερο από τον εαυτό του. Όταν το αλάτι περιοριστεί, η πίεση πάντοτε μειώνεται, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Η πάθηση δείχνει ανικανότητα του οργανισμού να χειριστεί το νάτριο. Το αλάτι αποτελεί χημική ένωση νατρίου και χλωρίου. Η ελάττωση του προσλαμβανόμενου νατρίου βοηθά τους περισσότερους ασθενείς που βρίσκονται σε υπερτασική αγωγή να διακόψουν ή έστω να μειώσουν τα φάρμακα που έπαιρναν.

Ο τρόπος παράλληλα που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα της ζωής επηρεάζει την πίεσή μας. Συχνά, ο υπερτασικός είναι προσωπικότητα τύπου Α. Είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος. Πραγματοποιεί τις προσδοκίες του με επιθετική τακτική. Είναι ανταγωνιστικός και ασυμβίβαστος. Η παρορμητικότητα του χαρακτήρα του τον κάνει να μην έχει μέτρο σε ζωή, διατροφή, διασκέδαση. Δουλεύει εντατικά. Κοιμάται λίγο. Κλείνεται στον εαυτό του. Κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ξέφρενους ρυθμούς του. Δεν εμπιστεύεται κανέναν. Συσσωρεύει προβλήματα στο γραφείο του. Αγωνίες και άγχη στην ψυχή του. Η μοναξιά, όμως, τρέφει την οργή και πυροδοτεί την υπέρταση.

Ιατρικές έρευνες επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η μοναξιά κάνει περισσότερο κακό απ’ ό,τι το αλάτι. Στον αντίποδα η συντροφιά και η φροντίδα χαλιναγωγούν την υπέρταση- υπερένταση, αφού ομαλοποιούν τις ψυχικές διεργασίες του τρόμου μπροστά στον εργασιακό κίνδυνο. Η υγιής προσαρμογή στην εργασία δίνει ρυθμό στη ζωή. Η ψυχική ηρεμία δεν είναι μαθηματικό πηλίκο προσπάθειας και χρηματικής αμοιβής. Η δουλειά δεν μπορεί να βιώνεται ως δουλεία. Η ψυχική καταπίεση εκφράζεται με «ατυχηματοθηρία» στη δουλειά ή καταχρήσεις αλκοόλ και φαρμάκων.

Φίλους κατακτά κανείς όταν κατανοήσει ότι και οι άλλοι είναι ισάξιες προσωπικότητες και τους το φανερώνει. Δείξτε ότι θέλετε να μοιράζεστε βαθιά συναισθήματα με τους άλλους. Στη συντροφικότητα λειτουργεί η παλίνδρομη αμοιβαιότητα. Μην παραπλανάτε τον εαυτό σας εξασφαλίζοντας «φυλακή» 5 αστέρων με τζακούζι στην επωνυμία μεζονέτα. Αν έχετε αμφιβολίες παρατηρείστε γύρω σας. Τα ψυχικά άλγη δεν θεραπεύονται μέσα σε χρυσές κορτιζόνες. Αν πάλι οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας είναι πολυάσχολοι, αποκτήστε έναν τετράποδο φίλο. Πολλοί ομολογούν ότι είναι ένας πολύ καλός ψυχίατρος. Η βιταμίνη της ψυχής έχει όνομα: Συντρόφι.

***
Αντλούμε το ενδιαφέρον αυτό κείμενο από το θαυμάσιο περιοδικό «Ξυλοκαστρινές Διαδρομές», Τεύχος 44, Ιανουάριος – Μάρτιος 2009

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *